Regija
SKUPŠTINA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE

Usvojen proračun od 464 milijuna kuna
Objavljeno 6. prosinca, 2017.

POŽEGA

Na sjednici Županijske skupštine požeško-slavonske usvojen je proračun za 2018. godinu, težak čak 464 milijuna kuna, za 14 posto veći od prošlogodišnjeg. Više od 78 posto proračuna odnosi se na vlastite i namjenske prihode, a preostalih 22 posto novčani je tijek kroz proračun Požeško-slavonske županije. Povećanje proračuna temelji se na novom Zakonu o financiranju jedinica lokalne samouprave. Od Fonda fiskalnog izravnanja očekuje se sedam milijuna kuna, a čak 82 milijuna kuna planira se povući iz različitih fondova EU-a ili domaćih ministarstava kroz natječaje koji su u tijeku ili će uskoro biti raspisani. Za proračun je glasalo 25 vijećnika koalicije koju oko sebe okuplja HDZ, a osam oporbenih glasova bilo je protiv.

Drugim rebalansom ovogodišnjeg proračuna od 395 milijuna kuna on je smanjen za približno 11 milijuna kuna, prije svega zato što neki projekti koji su započeti nisu završeni, pa se završetak prenosi u sljedeću godinu, a tako i sredstva koja se trebaju povući. To se odnosi na projekt razminiranja poljoprivrednih površina, od kojega se pet milijuna kuna prenosi u 2018. godinu, zatim projekt Doma zdravlja od 4,8 milijuna kuna, čija realizacija još nije počela te dio projekta “Obrazujmo se zajedno”, koji će se ostvarivati tijekom nekoliko sljedećih godina. Proračun se na nekim projektima i povećavao - na dodatno dobivenim sredstvima za uređenje Županijske palače, OŠ u Jakšiću, Pleternici i Pakracu, a ostvarene su i uštede na javnom prijevozu osnovaca.

- Kritičarima koji nas stalno svrstavaju na dno razvoja hrvatskih županija moram reći da to nije točno. Požeško-slavonska županija prema najnovijim podatcima nalazi se na 14. mjestu razvijenosti, no osobno ću biti zadovoljan kada budemo na 9. mjestu – kazao je župan Tomašević.

Između ostalog, na sjednici je prihvaćen i prijedlog Odluke o osnivanju Javne ustanove Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije, a za privremenu ravnateljicu imenovana je mr. sc. Senka Horvat. AGM Kruna

Raspoređen novac strankama

Usvojen je i prijedlog Odluke o raspoređivanju sredstava za financiranje političkih stranaka i članova Županijske skupštine izabranih s lista grupe birača za 2018. godinu. Od 71.820 kuna HDZ će dobiti 34.860 kuna, SDP 13.490 kuna, a ostalo još četiri stranke i tri nezavisne liste.

Sjednici su nazočila 33 vijećnika od ukupno 37, koliko broji ovaj saziv Skupštine, a prisegu je položio Slavko Rich, novi vijećnik s liste SDP-a.

Najčitanije iz rubrike