Regija
POZITIVAN TREND U NAŠIČKOJ BOLNICI

Nadaju se dostići 455 porođaja ove godine
Objavljeno 7. prosinca, 2017.
Opća bolnica Našice među rijetkima je u Hrvatskoj s porastom broja porođaja - već dvije godine 15 ih je više

NAŠICE - Broj djece rođene u rodilištu Opće bolnice Našice u stalnom je porastu. U 2016. godini bilo je 434 novorođenčadi, što je 15 više u odnosu prema prethodnoj godini. Broj novorođenih i ove godine raste te se nadaju dostići 455 porođaja. Kažu da su jedna od rijetkih bolnica u Hrvatskoj s porastom broja porođaja.

- Broj novorođene djece svake se godine povećava. Prošle smo godine imali 15 porođaja više, a prethodne isto toliko, tako da smo zadovoljni. Nije to neka znatna brojka, ali nas veseli s obzirom na pad nataliteta u zemlji. Najvažnije je da nismo u minusu – govori dr. Blaženka Žužanić-Klapan, voditeljica Odjela za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice Našice.

Alternativni načini porođaja, odnosno porođaj u kadi i na stolčiću, ne primjenjuju se u našičkom rodilištu. Prema riječima dr. Žužanić-Klapan, oni nisu više učestali ni u bolnicama u kojima se primjenjuju.

- U nekim ustanovama stagnira broj takvih oblika porođaja. Očito da žene više nisu zainteresirane za porođaj u kadi ili na stolčiću jer takvi oblici zahtijevaju određenu pripremu trudnice – objašnjava dr. Žužanić-Klapan.

U našičkoj bolnici ne postoji praksa prisutnosti djetetova oca ili majci bliske osobe porođaju. Kako kaže dr. Žužanić-Klapan, to ne bi bio problem, ali je moguće tek nakon završenog tečaja. Besplatni tečaj za trudnice i osobe u pratnji provodi se u suradnji s Domom zdravlja Našice. Na tečaju se polaznici upoznaju s kućnim redom rodilišta, tijekom porođaja, načinom njegova vođenja, mogućim trajanjem i mogućim komplikacijama. Također se informiraju o razdoblju babinja te dojenju i njezi novorođenčeta.

Na Odjelu za ginekologiju postoji tzv. priprema, odnosno soba s krevetima gdje se obavlja priprema trudnica za porođaj, no ne postoje rađaonički boksovi. Odjel raspolaže udobnim sobama koje imaju sanitarni čvor.

Treba reći da je 2013. rodilište dobilo status prijatelja djece. To UNICEF-ovo priznanje potvrđuje da rodilište promiče dojenje i da Opća bolnica Našice osigurava da majke i bebe u prvim zajedničkim danima dobiju najbolju moguću skrb.

Snježana FRIDL
Očevi mogu na porođaj

- Da bi netko nazočio porođaju, mora se educirati. S naše strane ne postoji nikakav otpor, no moram reći da do sada nije bilo zanimanja, osim što je nekoliko očeva, naših zdravstvenih djelatnika, izrazilo želju te smo im dopustili da nazoče porođaju – ističe dr. Blaženka Žužanić-Klapan. Dodaje kako postoji mogućnost da trudnice i njihova pratnja posjete bolnicu te obiđu rađaonicu i odjel.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ROMAN LELJAK U ORAHOVICI

Istina o Jasenovcu potpuno je drugačija

2

GRAĐANI ZADOVOLJNI

Prvi sajam antikviteta

3

NAŠLA POSAO I PRILIKU ZA OSTVARENJE SNA

U 56. godini Desanka Tidlačka uči voziti - bicikl!