Regija
DOM ZDRAVLJA ZAPOŠLJAVA

Liječnici iz Srbije, BiH i
Makedonije, žele doći u Županju
Objavljeno 7. prosinca, 2017.
U Hrvatskoj se ne mogu izravno zaposliti sve dok ne ispune propisane uvjete za zapošljavanje i ugovaranje s HZZO-om

ŽUPANJA - Četiri liječnika Doma zdravlja Županja sljedećeg mjeseca odlaze na specijalizaciju - dr. Ivon Matić za obiteljsku medicinu, dr. Stjepan Baturina za kliničku radiologiju, dr. Antonia Adlešić za ginekologiju, primarnu zdravstvenu zaštitu žena i dr. Ana Jurčević za primarnu pedijatriju.

Financira EU

Specijalizacije su odobrene u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali “Specijalističko usavršavanje doktora medicine”. Europskim sredstvima financiraju se troškovi plaće, naknada za mentore, regres, božićnica, trošak prijevoza, edukacija, trošak obavljanja edukacije u zdravstvenoj ustanovi, troškovi poslijediplomskog studija, specijalistički ispit i drugi troškovi. Jedna specijalizacija za obiteljsku medicinu, koja traje četiri godine, stoji više od 700 tisuća kuna, a za ginekologiju, pedijatriju i druge petogodišnje više od 980 tisuća kuna. Slanje liječnika na specijalizaciju, ističe ravnateljica Luca Lešić, od velikog je značenja, jer pet liječnika u toj zdravstvenoj ustanovi puni 60 godina života i treba se na vrijeme planirati. Vodi se računa o tome da se pacijentima osigura kontinuitet u pružanju zdravstvene skrbi.

- Raspisali smo natječaje za liječnike, za dva na neodređeno i dva na određeno vrijeme, kao zamjena za liječnicu na trudničkom i za liječnika na specijalizaciji. Ako nam se nitko ne javi, već imamo pripremljen raspored rada. Uz naše u Domu zdravlja, tu su i liječnici koncesionari, s njima odlično surađujemo i kod nas su stalno angažirani, tako da ćemo, u svakom slučaju, osigurati kontinuitet rada - objašnjava Lešić. Priznaje da puno nade polaže u mlade liječnike. Jedna grupa mladih koji su diplomirali na medicini nedavno je polagala državne ispite, a popunjava se i druga grupa, te vjeruje da će se netko od njih javiti na natječaj. Napominje da ima interesa liječnika iz okolnih zemalja, koji su spremni doći raditi u županjsku Posavinu.

Šalju im mailove

- Javljaju nam se doktori iz Bosne, Srbije i Makedonije, šalju mailove i raspituju se za posao. Ali prvo moraju riješiti papirologiju, nostrificirati diplome i uključiti se u specijalizirane komore zbog dobivanja certifikata i odobrenja za samostalan rad. Mi ih detaljno uputimo kako da dođu do dokumentacije, damo im link Hrvatske liječničke komore ili Hrvatske komore dentalne medicine. Ima interesa i magistara farmacije, samo što se ne mogu izravno zaposliti kod nas dok ne ispune propisane uvjete za zapošljavanje i ugovaranje s HZZO-om - kaže ravnateljica.

A od Nove godine Medicina rada, koja je godinama bila u koncesiji, vraća se u sastav Doma zdravlja. Vodit će ju doktorica Ivana Rašić (Ivanković), koja je prijavila specijalistički ispit.

- Dr. Ruža Lelić poslala nam je obavijest da s 31. prosinca ove godine odlazi u mirovinu. Preuzimamo Medicinu rada i sve ćemo dogovoriti s HZZO-om. Raspisali smo i natječaj za zapošljavanje medicinske sestre, jer je i sestra Branka, koja je radila s dr. Lelić, otišla u mirovinu. Vjerujem da ćemo do kraja godine sve uspjeti riješiti - zaključuje Luca Lešić.

U Domu zdravlja Županja maksimalno se trude osigurati što više djelatnosti i usluga te pacijentima pružiti što kvalitetniju zdravstvenu skrb na kućnome pragu kako bi što manje morali odlaziti u druge gradove i izlagati se dodatnim troškovima.

- Manje je stanovništva, ali se mijenjaju potrebe za djelatnostima i tome se prilagođavamo u suradnji s drugim zdravstvenim ustanovama iz naše i iz susjednih županija. Imamo jako dobru suradnju s bolnicama i to je zbilja za svaku pohvalu - kaže ravnateljica. I u sljedećoj godini planiraju aplicirati za jednu specijalizaciju iz ginekologije. U posljednjih pet-šest godina, otkako je Lešić na čelu te zdravstvene ustanove, u Domu zdravlja Županja stalno su u potrazi za kandidatima za specijalizaciju iz obiteljske medicine jer im je to jako važno.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Žele ih zadržati

“Težimo tomu da svaki liječnik koji se zaposli u našoj ordinaciji obiteljske medicine ima šansu dobiti specijalizaciju i da ostane na ovom području kao specijalist obiteljske medicine. To je puno veća kvaliteta za jedan tim, i u koncesiji i u Domu zdravlja. Svake ćemo godine aplicirati za jednu specijalizaciju iz obiteljske pa kakogod bude”, zaključuje ravnateljica.

Jedna grupa mladih koji su diplomirali na medicini nedavno je polagala državne ispite

Možda ste propustili...

9. OBRTNIČKO-GOSPODARSKI SAJAM

Predstavit će i kovački zanat

POTPORA OPĆINI KNEŽEVI VINOGRADI

Za novu općinsku zgradu 60.000 €

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

Najčitanije iz rubrike