Kultura
INAUGURACIJSKI FESTIVAL EU I NR KINE

Horvat: Književnošću se može izgraditi još jedna Svilena cesta
Objavljeno 7. prosinca, 2017.
EU-China literary festival održan je u Pekingu i Chengduu u studenom

Vezani članci

“VILIJUN” I KREATIVNA RIZNICA NA EUROPSKO-KINESKOM KNJIŽEVNOM FESTIVALU

Hrvatsku u Kini predstavljaju Jasna Horvat i Josipa Mijoč

PAMETNI ROMANI OSJEČKE AUTORICE

Osijek, Beč i Put svile povezuje autorska poetika Jasne Horvat

XVI. DANI BALINTA VUJKOVA

Horvat: Pametna se knjiga može dovršiti i nakon što je otisnuta

Na inauguracijskom Festivalu književne suradnje EU i NR Kine Jasna Horvat i Josipa Mijoč predstavljale su Hrvatsku u Pekingu i Chengduu. Festival se održavao od 19. do 28. studenoga, a svečano je otvorenje bilo u veleposlanstvu EU u Pekingu. Inicijator je i financijer Festivala EU, a u izboru i provjeri sudionika sudjelovala su ministarstva vanjskih poslova osam država članica EU (Austrije, Belgije, Grčke, Hrvatske, Italije, Litve, Luksemburga i Slovačke). Europski autori izabrani su prema kriteriju književne izvrsnosti te im je na svečanom otvorenju dodijeljena uloga promotora zemalja iz kojih dolaze.

Jasna je Horvat u ime Hrvatske u kratkom pozdravnom govoru izrazila nadu da će njezin roman “Vilijun” potvrditi kako je povezanost Europe i Kine tekovina Marka Pola, osobe čije se podrijetlo povezuje s Hrvatskom.

“Hrvatska književnica i profesorica ekonomije te autorica bogatoga opusa temeljenog na književnoj reinterpretaciji povijesne i kulturne baštine navela je kako je u svom romanu Marka Pola prikazala književnim putnikom koji je svojim nomadizmom Europu s Kinom povezao i kopnenom i morskom dionicom Puta svile. Marko Polo svojom je naracijom povezao tri europska grada (Korčulu, Šibenik i Veneciju) s brojnim gradovima Puta svile, a četiri vrijednosti Hrvatskoga kraljevstva s brojnim dostignućima i vrijednostima Velikoga carstva Kublaj-kana. Višeslojnost ovog nesvakidašnjeg književnog teksta čitateljima donose glasovi triju pripovjedača – Marka Pola, Kublaj-kana i autorice. Jasna je Horvat istaknula kako joj je želja da čitatelji njezina romana gledaju prema naprijed onako kako je ona gledala kada je sanjala svoje književne snove. Zajedno izgradimo mrežu kineske i europske literature i tako pokažimo kako se i književnošću može izgraditi još jedna Svilena cesta, rekla je Jasna Horvat”, prenijeli su kineski mediji.

Na svečanom je otvorenju za “Vilijun” posebno zanimanje izrazio EU veleposlanik u Pekingu, Hans Dietmar Schwisgut, koji je razumio poruku kulturnog povezivanja Hrvatske i Kine (a koja je temom “Vilijuna”). Autorica mu je uručila primjerak romana i podrobnije objasnila kulturne poveznice Hrvatske i Kine opisane u romansiranoj legendi o Marku Polu i Kublaj-kanu.

Posebno zamijećeno bilo je sudjelovanje Jasne Horvat na okruglom stolu u pekinškoj knjižari Bookworm. Tema je bila Procjenjivanje svijeta kroz prizmu svjetlosti, a uz hrvatsku autoricu sudjelovali su kineska književna zvijezda A Yi, kineska autorica Wen Zhen te Gui Helminger, nagrađivani luksemburški književnik i pjesnik. Nakon iznimno zanimljive rasprave, poemu Milijun – sastavni dio romana “Vilijun”, na kineskom je jeziku pročitao A Yi, istaknuvši kako posebno cijeni književni rad Jasne Horvat.

U okviru Festivala Josipa je Mijoč predstavila Kreativnu riznicu i uspostavila znanstvenu suradnju s Peterom Goffom (organizatorom Festivala) vezanu uz istraživanje velikih kulturnih događaja. Organizirala je i istraživanje kreativne radne snage, u koje je uključila i europske i kineske autore. Izgradnjom mreže izabranih stručnjaka Josipa je Mijoč osigurala prikupljanje podataka o položaju kreativne radne snage u zemljama EU, čime će pridonijeti upoznavanju ovoga, sa svakim danom zanimljivijeg fenomena.

Narcisa VEKIĆ
POKLONICI PUTA SVILE

Jasna Horvat svoje predstavljanje u Kini vidi rezultatom višegodišnjega rada i poticaja koje je primala od brojnih poklonika Puta svile. Među njima navodi Jasnu Vukas, predsjednicu međunarodne udruge Putevima Marka Pola, ali i osobe iz redova osječkih kreativnih snaga: Jasminku Mesarić, ravnateljicu MLU, Roberta Raponju, prorektora osječkog sveučilišta i redatelja te Josipu Mijoč, znanstvenicu, producenticu i kulturnu teoretičarku.

DODJELA DRŽAVNE NAGRADE ZA ZNANOST

U okviru Festivala Josipa je Mijoč predstavila Kreativnu riznicu - popularizacijski simpozij kulturne i kreativne industrije Ekonomskog fakulteta u Osijeku, koji se u Osijeku održava već treću godinu zaredom, a za koji su Josipa Mijoč, Jasna Horvat, Vladimir Cini i Ana Zrnić ove godine dobili Državnu nagradu za znanost, koja će im u Zagrebu biti uručena 13. prosinca.

romansirana

LEGENDA O MARKU POLU I KUBLAJ-KANU

Europski autori izabrani su prema kriteriju književne izvrsnosti te im je na svečanom otvorenju dodijeljena uloga promotora zemalja iz kojih dolaze.

Možda ste propustili...

IRIS TOMIĆ, ASISTENTICA NA AUKOS-U, UDRUGA “MALO DRAMA, MALO ART”

Mi malo dramimo, ali i malo artamo - nismo ograničeni

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

HRT: NOVI KONCERT “U OZRAČJU TAMBURE”

Izvest će i “Meetup”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente