Mozaik
ORIGINALNA ZAŠTITA SLONOVA

Čilijem sprječavaju sukob slona i čovjeka
Objavljeno 6. prosinca, 2017.

Paljenje opeka od smjese sušenog čilija i balege moglo bi spriječiti ugrožene slonove da uništavaju usjeve u Africi i Aziji te smanjiti mogućnost sukoba tih životinja s farmerima koji nastoje spasiti urod kako bi prehranili obitelji, rekli su stručnjaci u srijedu. Smola od mrvljenog sušenog čilija iritira surle slonova i odvraća ih, kaže se u studiji iz sjeverne Bocvane objavljenoj u časopisu Oryx.

- To je odlična, nesmrtonosna i jeftina mogućnost lokalnim poljoprivrednicima da slonove zadrže podalje od usjeva - rekao je u izjavi Rocio Pozo, istraživač s oksfordskog sveučilišta. Otkriće bi moglo pomoći u zaštiti slonova čiji je broj u Africi drastično pao zbog ilegalne trgovine njihovim kljovama. Nizovi čilija mogli bi se koristi kako bi odvojili farme od staza slonova i pokazali tim životinjama koji su im smjerovi kretanja sigurni, rekla je Anna Songhurst, ravnateljica organizacije Ecoexist i suautorica studije. Bocvana ima najveću populaciju slonova, a u području Okavango Panhandlea na istoku zemlje, gdje Ecoexist dejluje, podjednak broj životinja i ljudi, po 15.000, nadmeće se za vodu, hranu i zemlju.

- Jednom poljoprivredniku godišnja zaliha hrane za cijelu obitelj može biti uništena u jednoj noći - rekla je Songhurst zakladi Thomson Reuters. Studija je dio šire strategije smanjenja sukoba između ljudi i slonova, koja uključuje osiguravanje hrane i za ljude i za životinje, dodala je.H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana