Sport
JE LI TO DOBRA VIJEST?

Za oproštaj od prvog dijela dvoje najslabije plasiranih
Objavljeno 6. prosinca, 2017.
Osijek se ove polusezone dosta mučio s momčadima iz donjeg dijela tablice

Kvalitetna igra i pobjeda protiv Slaven Belupa popravile su raspoloženje u Gradskom vrtu nakon sumornoga studenoga, u kojem su bijelo-plavi ostali bez pobjede.

Prošli su Osječani još jedan tjedan u kojem su imali tri susreta, a s obzirom na dužinu polusezone kroz koju prolaze, taj zgusnuti raspored sigurno im nije bio dobrodošao. No sve je to iza njih i sad se u miru mogu pripremati za posljednja dva jesenska kola, koja dočekuju na diobi drugog mjesta na prvenstvenoj ljestvici.

“Fenjeraši”

S obzirom na rezultate koje su Osječani postizali protiv momčadi tog statusa, postavlja se pitanje je li to dobra ili loša vijest. Ma, morala bi biti dobra, poglavito ako će Zekićeva momčad biti spremna ponoviti izdanje iz susreta sa Slaven Belupom. U tom slučaju Rudeš i Istra 1961 doista će imati minimalne izglede izvući pozitivan rezultat.

- Ova je polusezona bila duga i naporna za nas. Ostala su još dva kola i vjerujem kako ćemo ih odraditi na pravi način, što će nam omogućiti miran zimski odmor - kaže Zoran Zekić, trener nogometaša Osijeka.

U ovom tjednu bit će dovoljno vremena za rekuperaciju i kvalitetnu pripreme utakmice protiv Rudeša, koji je Osijeku ove sezone već otkinuo četiri velika boda. Dva remija protiv novog prvoligaša, koji je trenutačno zakucan za dno ljestvice, ne služe Osijeku na čast, pa je zato subotnji susret prilika za popravljanje slike. No jedno svakako treba imati na pameti. Rudeš je ove sezone osim Osijeku bodove otkidao i Dinamu (remi) i Hajduku (pobjeda na Poljudu), što jasno govori kako se radi o momčadi koja nema previše kompleksa i nije opterećena trenutačnim plasmanom, a takve uvijek mogu biti neugodne ako se protiv njih ne uđe punim gasom. Upravo je to i bio najveći problem Osijeka u prethodnim dvobojima s Rudešom i Istrom 1961 na njezinu terenu. To su bila i tri najlošija susreta koja su bijelo-plavi odigrali ove jeseni. Svi su imali isti zaplet i rasplet. Završili su istim rezultatom - 1:1, a u sve te tri utakmice Osječani su se morali spašavati od poraza jer su imali minimalan rezultatski zaostatak, koji nije bio plod pretjerano kvalitetne igre suparnika, nego isključivo nedovoljnog angažmana Osječana.

- U te dvije preostale utakmice mogu samo poželjeti neka izgledamo isto kao protiv Slaven Belupa - jednostavno je prezentirao svoje želje Zekić.

Poruka je jasna - u obje utakmice Osijek treba ući s “ciglom na gasu” jer takav pritisak obrane suparnika koji su pred njima jednostavno neće moći podnijeti.

Lopa oživio, a Ejupi?

Odavno već nismo vidjeli tako opasan Osijek kao protiv Koprivničana. Doslovce je sijevalo sa svih strana i stvarno je šteta što pobjeda nije bila izraženija, s više pogodaka razlike, jer da jest sada bi se držalo drugo mjesto. No još uvijek nije kasno da se prezimi na toj poziciji, a tako visoko bijelo-plavi na polusezoni nisu bili još od 2000. godine, kada su prvi dio sezone zaključili kao jesenski prvaci.

Prilika se nudi, ali opet treba biti pametan, jer nudilo se ove jeseni bijelo-plavima puno prilika koje su ostale neiskorištene. Ipak, temelja za optimizam ima sasvim dovoljno. Dmitro Lopa je napokon podsjetio na svoje svijetle proljetne dane. Zabio je Ukrajinac tek prvi pogodak ove jeseni i baš je taj njegov doprinos silno nedostajao u utakmicama protiv momčadi iz donjeg dijela tablice. To su susreti koje nerijetko odluči individualna kvaliteta, a Lopa je u tom svjetlu trebao biti jedan od najjačih Zekićevih aduta. Međutim, to je izostalo, isto kao i učinak Muzafera Ejupija, koji je prošle sezone bio prvi igrač Osijeka nakon 12 godina koji je zabio više od deset pogodaka u sezoni. Ove je polusezone na mršava dva gola, a također se računalo kako će njegov golgeterski gen odlučiti neke utakmice u kojima Osijek nije bio u najboljem mogućem izdanju, da će zabiti, što se kaže, ni iz čega. Ni to se nije dogodilo. Kad se uzme u obzir da su zakazale dvije karike od kojih se uoči starta sezone najviše očekivalo, onda Osijek sasvim dobro stoji u prvenstvu. Lopa je “mrdnuo”, a iako je jesenski dio sezone u samom finišu, još nije kasno ni za Ejupijevo buđenje. Naravno, ako mu Zekić da priliku...

Dalibor KELER

Rudeš

PROTIV NAJJAČIH ZAGREPČANI BEZ KOMPLEKSA

JUNIORI U ČETVRTFINALU KUPA

Juniori NK Osijek igrat će u četvrtfinalu Kupa Hrvatske. Oni su u susretu osmine finala bili bolji od Slaven Belupa, koji su na Bikari pobijedili sa 4:2. Dvostruki strijelac bio je Durdov, a po jedan pogodak dodali su Talys i Mišković. Natjecanje u Kupu nastavlja se na proljeće. D.Kl.

Možda ste propustili...

BIJELO-PLAVI SE SPREMAJU ZA TREĆE UZASTOPNO GOSTOVANJE

Zekić još uvijek vrti opcije za Poljud

Najčitanije iz rubrike