Osijek
OSJEČANIMA JE DOSTA RASTEZANJA ROKOVA

Zašto i dalje nije završen kružni tok na Trpimirovoj?
Objavljeno 6. prosinca, 2017.
U Hrvatskim cestama, nepotvrđena je to informacija, ipak su uzeli još koji dan rezerve - najavljuju kako će radovi biti završeni do 15. prosinca

Bili su svjesni u gradskoj upravi da se upuštaju u veliki rizik odlukom da se poklope rokovi gradnje dvaju kružnih tokova na Trpimirovoj ulici. I bilo je sve u redu - vozači, posebice stanovnici Sjenjaka, bili su disciplinirani i strpljivi sve dok nije prošao Dan grada. Do tada, 2. prosinca, bio je, naime, rok da se dovrši kružni tok na križanju Trpimirove s Gackom i Divaltovom. Kada je postalo jasno da tome neće biti tako, tada su prve otrovne strjelice u smjeru gradonačelnika Vrkića krenule i na političkoj razini. Prozvan je s govornice vijećnice kao odgovoran što radovi kasne.

Rokovi

Ni njegove političke oponente, ali ni osječku javnost više nije uspijevalo zadovoljiti objašnjenje kako završetak radova (ipak) ovisi o vremenskim uvjetima i da se rokovi ugovaraju u tehnološkim, a ne kalendarskim danima. Tako da je termin od 90 dana postao vrlo rastezljiv.

Ipak valja znati da su investitor izgradnje tog kružnog toka Hrvatske ceste i da one imaju ugovorni odnos s izvođačem radova, a to je slavonskobrodski PZC. Hoće li ih zbog kašnjenja penalizirati, nije nam odgovoreno. Istina jest da je ova državna tvrtka iz svoga proračuna osigurala novac za ovu investiciju (i da ovo nije jedina njihova osječka investicija), ali ipak Osječani zaslužuju, u najmanje ruku, korektan odnos u pridržavanju najavljenih rokova.

- Ono što je u mojoj moći jest da sam gotovo svaki dan na gradilištu i na taj način pristišćem izvođače radova - rekao je za Glas Slavonije gradonačelnik Vrkić, dodajući kako ima saznanja da će radovi na ovoj lokaciji biti dovršeni do ove subote.

Nastavak

U Hrvatskim cestama, nepotvrđena je to informacija, ipak su uzeli još koji dan rezerve - najavljuju kako će radovi biti završeni do 15. prosinca.

Puštanje u redoviti promet ove dionice nastavno će utjecati i na radove na drugom kružnom toku - Trpimirova/Drinska i ulaza na Sjenjak. Nakon izmještanja vrelovoda pa i drugih instalacija započeli su radovi na malom kružnom toku, onom koji smo nazvali “kod kafića Tango”. Njegovim završetkom, uz otvorene alternativne ulazno-izlazne pravce, trebalo bi se normalizirati odvijanje prometa unutar Sjenjaka.

U nastavku, tijekom zimskih mjeseci, Trpimirovom će se nesmetano prometovati u smjeru sjever - jug. Dodatno će biti zatvoren i ulazak u Drinsku (kod bivše Svilane), gdje će se sljedećih tjedana raditi zapadni dio kružnog toka. To ne bi trebao biti problem jer je sada jednostavno iz Drinske doći do Gacke ulice (i obrnuto). Naručitelj je tih radova Grad Osijek, pa će se u tom slučaju moći vidjeti kako će gradska uprava reagirati ako i na toj lokaciji bude odstupanja od ugovorenih rokova. Naime, vrijeme je da se počnemo ponašati europski i pridržavamo se dogovorenoga. Uostalom, stara poslovica glasi: Ljudi se drže za riječ, a volovi za...

Dario KUŠTRO

završetak

JEDAN JE MOGUĆI ROK 9., DRUGI 15. PROSINCA

Ivan Vrkić

gradonačelnik

Gotovo sam svaki dan na gradilištu i na taj način pritišćem izvođače radova

Najčitanije iz rubrike