Novosti
“PRESUDA SE NIJE ODNOSILA NA ODGOVORNOST DRŽAVA”

Plenković: Ne postoji temelj da logoraši tuže Hrvatsku
Objavljeno 5. prosinca, 2017.

Vezani članci

SPORNA ODGOVORNOST DRŽAVNOG VRHA

Premijer Plenković: Hrvatska poštuje presudu šestorki

Premijer Andrej Plenković izjavio je u utorak u Mostaru kako smatra da ne postoji mogućnost da bošnjački logoraši tuže hrvatsku državu i dobiju odštete za zatvaranje u logorima Herceg-Bosne. “Ovo nije bila presuda koja se odnosila na odgovornost država, nego pojedinaca. Ne vidim na koji bi se način iz ove presude mogao naći pravni temelj za takve procese”, rekao je Plenković upitan o najavama da će bošnjački logoraši tužiti hrvatsku državu zbog njezine navodne umiješanosti u posljednjem ratu.

Plenković se u Mostaru u utorak susreo s čelnicima stranaka Hrvatskog narodnog sabora.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović pozvao je sve logoraše da tuže državu BiH kako bi ostvarili satisfakciju. “To se odnosi na sve logoraše Bošnjake koji su trpjeli, kao i sve logoraše Hrvate koji su trpjeli kroz 331 bošnjački logor, kao i sve logoraše Srbe. BiH treba naći standard kako pomoći tim ljudima, kako kompenzirati onu žrtvu i patnju”, rekao je Čović.

Na konferenciji za novinare premijer Plenković izrazio je sućut žrtvama iz presude izrečene prošloga tjedna u predmetu šestorice čelnika bivše Herceg-Bosne, ali i svim žrtvama u BiH. “Ovdje želim vrlo jasno izraziti žaljenje i sućut prema svim žrtvama i zbog kaznenih djela koji su navedeni u toj presudi, a isto tako i za sve zločine koji su se dogodili na teritoriju BiH, uključujući i one na pripadnicima hrvatskog naroda”, istaknuo je Plenković.

Odbacio je tvrdnje da je napravio zaokret u odnosu na prošlotjednu sjednicu Vlade, kada je ustvrdio da politika predsjednika Franje Tuđmana u BiH nije bila zločinačka, te na izjavu da Hrvatska prihvaća presudu. Pojasnio je kako je Hrvatska članica UN-a, jedna od osnivača haškog suda te da je u tri navrata pokušavala u svojstvu prijatelja suda iznijeti stajališta o prijepornim navodima.

“Nema dvojbi oko toga prihvaća li se presuda ili ne prihvaća. Nema tu nikakve promjene stava. Stav je vrlo jasan. Presuda se poštuje, jesmo li zadovoljni s pojedinim dijelovima na koje smo pokušali pravnim putem iznijeti svoj stav, a u tri navrata nije nam uspjelo, sasvim jasno je da tu nismo zadovoljni”, pojasnio je hrvatski premijer.

Nagovijestio je da će hrvatska država nastaviti snažno podupirati BiH i Hrvate. “RH želi da Hrvati u BiH, zajedno s druga dva konstitutivna naroda i ostalima, budu ravnopravni u punom smislu sve riječi. Učinit ćemo sve u dijalogu kroz naše mogućnosti i sve napore da to zaista tako i bude”, rekao je i dodao kako je posebno važno izmijeniti izborni zakon kako bi i Hrvati mogli birati svoje predstavnike u izvršnoj vlasti.

“Želimo da hrvatske političke stranke u godini koja je pred nama, a to je izborna godina za BiH, pokažu jedinstvo i da se pripreme za te izborne izazove i predstavničke institucije. RH želi da Hrvati u BiH zajedno s druga dva konstitutivna naroda i ostalima budu ravnopravni u punom smislu sve riječi”, kazao je hrvatski premijer.

Dragan Čović pozvao je na smirivanje napetosti u BiH te izrazio zahvalnost premijeru Plenkoviću na potpori.

“Uvjeren sam da su ovi razgovori prije svega jedno veliko ohrabrenje svima nama u BiH da ne smijemo izgubiti vjeru, da moramo tražiti načina kako preživjeti u BiH, kako graditi svoju domovinu BiH, a istodobno i učvrstiti poziciju jednakopravnog i suverenog hrvatskog naroda na cijelom prostoru BiH”, rekao je Čović. Da bi se ostvario napredak Čović je ustvrdio kako je potrebno spustiti tenzije. “Nama treba mir u pravom smislu na ovom prostoru. Treba na svaki mogući način spriječiti eskalaciju te negativno ozračje i vraćanje u povijest koja je uistinu bila takva da se nigdje više ne ponovi”, istaknuo je Čović. H/D.Pav.

HKD NAPREDAK: PRESUDA NE PRIDONOSI POMIRENJU

Središnja uprava Hrvatskog kulturnog društva Napredak u svom je priopćenju za javnost u utorak istaknula kako sve žrtve uistinu zavrjeđuju pijetet, a zločinci prema osobnoj i zapovjednoj odgovornosti – na temelju činjenica, a ne političkih igara – pravednu kaznu. Ne ulazeći u pravno kvalificiranje presude i Suda u Haagu, dodaju kako smatraju da prvostupanjska presuda šestorici Hrvata “nije donesena prvotno na temelju bitnih činjenica, nego često na temelju političkih ocjena i zato izaziva ogorčenje kod velikog dijela Hrvata i ne pridonosi pomirenju naroda na ovim prostorima”. HKD Napredak ističe kako ih čudi stav haškog suda koji smatra da je RH agresor u BiH, a ne Srbija. “Ističemo da se radi budućnosti ne smije šutjeti o istini koliko god bila bolna. Stoga i ovaj put osuđujemo sva zlodjela i zločince iz redova hrvatskog naroda te molimo dragoga Boga za žrtve, a njihove obitelji za oprost. Molimo da i drugi učine nešto slično radi istinskog pomirenja. Želimo da se nikada više na ovim prostorima ne ponove sukobi i ratovi. Molimo političare, strane diplomate, medije i sve ljude da rade na ublažavanju negativnih posljedica ove presude i smanjivanju tenzija”, stoji, između ostaloga, u priopćenju.

Možda ste propustili...

POZIV DOBAVLJAČIMA I KOOPERANTIMA

Deblokada računa 3. maja?

PREDSJEDNICA HRVATSKE NA SVEČANOJ SJEDNICI OPĆINSKOG VIJEĆA

Povijesni dan za malu, ali uspješnu općinu Mikleuš

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana