Novosti
VLADA PRIPREMA DODATNE MJERE

Poslodavcima stiže kompenzacija zbog većeg minimalca
Objavljeno 5. prosinca, 2017.

Vezani članci

MISLI LI NETKO DOISTA NA RADNIKE?

U 2018. plaće će rasti

Vlada bi na ovotjednoj sjednici trebala promijeniti Zakon o minimalnoj plaći, pri čemu bi ona u brutoiznosu trebala biti povećana s 3276 na 3439,90 kuna, pa bi u netoiznosu bila 2752 kune. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku prosječna netoplaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za rujan je iznosila 5958 kuna.

Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić potvrdio je i da će poslodavcima koji isplaćuju minimalne plaće u zadnjih 12 mjeseci biti za 50 posto smanjene osnovice za obračun doprinosa. “Na taj će način radnik dobiti povećanje plaće, a ukupni trošak za poslodavca bit će za 104 kune manji”, pojasnio je Pavić novinarima.

Cjelovit paket olakšica bit će usvojen u četvrtak, a vrijedit će od 1. siječnja. Paket uključuje mnoge druge olakšice za poslodavce, poput neoporezivog smještaja i toplog obroka za stalne sezonce u turističkoj sezoni i povećanja neoporezivog dijela za dar radniku sa 400 na 600 kuna.

I potpredsjednica Vlade Martina Dalić najavila je da će Vlada uz povećanje minimalne plaće donijeti mjere koje bi trebale kompenzirati mogući nepovoljni učinak na konkurentnost industrije.

- Za razliku od svih dosadašnjih godina, u povodu promjena u minimalnoj plaći Vlada će u četvrtak razmotriti i donijeti i neke druge mjere kojima će se s jedne strane i kompenzirati eventualno nepovoljni učinak povećanja minimalne plaća na konkurentnost industrija koje tu plaću isplaćuju - rekla je Dalić novinarima. Tako je najavila povećanje kvote za strane radnike. Prema neslužbenim najavama, uz postojećih 9000 dozvola za uvoz stranih radnika bilo bi dodatnih 22.000, pa bi u 2018. kvota ukupno bila 31.000.

- Mislimo da na taj način strukturirane mjere i takav pristup dobro uravnotežuju nastojanje da se kroz povećanje minimalne plaće učini iskorak prema dijelu radnika koji stvarno tu plaću primaju u industrijama kao što su tekstil, koža, dio metaloprerađivačke, a da se istodobno očuva konkurentnost tih poslodavaca i da se adresira jedan od bitnih problema s kojim je gospodarstvo suočeno, a to je kratkoročni nedostatak radne snage - istaknula je Dalić. D.Pav./H

2752

kune bit će minimalna plaća nakon novog povećanja

Možda ste propustili...

UPOZORENJE IZ POREZNE UPRAVE

Lažne poruke o povratu poreza

NACIONALNO I ETNIČKI MOTIVIRAN INCIDENT U PANČEVU U SRBIJI

Napadnuti hrvatski državljani, napadač pritvoren