Regija
26. GODIŠNJICA POGIBIJE

Otkriveno novo spomen-obilježje
Objavljeno 6. prosinca, 2017.

VELIKA/PAPUK

Pod snijegom vrhova Papuka obilježena je 26. godišnjica pogibije jedanaest branitelja na Bazi Papuk, koji su 2. prosinca 1991. godine, silazeći sa zadatka obavljenog na Bazi uletjeli u neprijateljsku zasjedu. Mjesto pogibije obilježeno je nakon toga velikim kamenom i pločom s imenima branitelja, a ove godine počela je gradnja i postavljanje novog spomen-obilježja. Arhitektonsko rješenje dao je poznati arhitekt Andrija Rusan, a sastoji se od 11 inoks-stupova, visokih 11 metara, širokih 11 centimetara, koji su postavljeni u raspored kako su pali branitelji. Ovi vitki stupovi lagano se njišu na vjetru i simboliziraju trajno sjećanje na 11 vitezova.

Otkrivanju spomenika nazočio je izaslanik predsjednice RH, general Mladen Markač, izaslanik predsjednika Vlade RH ministar branitelja, general Tomo Medved, izaslanik ministra obrane i načelnika Glavnog stožera OS RH, brigadir Niko Jurilj. Požeško-slavonski župan, general Alojz Tomašević i troje djece poginulih branitelja otkrili su spomen-ploču u koju su upisana imena 11 poginulih branitelja.

Nakon toga obratili su se okupljenim roditeljima, suprugama i djeci poginulih, predstavnicima braniteljskih udruga, vojske, policije i velikom broju okupljenih ovom svečanom činu otkrivanja cijelog spomen-kompleksa, koji još nije u cijelosti završen.

Radove na spomen-kompleksu izvodi tvrtka Konstrukt Požega, a konačni završetak i cjelovito rješenje ovog spomen-obilježja očekuju se na proljeće.

Podno 11 vitkih stupova vijence su položila brojna izaslanstva i udruge te prijatelji i rodbina poginulih branitelja.

Učenici Područne škole Tomo Perić iz Buka, koja nosi ime po poginulom branitelju, govorili su prigodne stihove, a molitvu je predvodio župnik Župe svetog Augustina Velika, prečasni Mario Sanić uz vojnog vikara, velečasnog Željka Volarića. AGM Kruna

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana