Regija
KONFERENCIJA O TLU U VUKOVARSKO-SRIJEMSKOJ ŽUPANIJI

Uspjeli oporaviti
poplavljeno tlo
Objavljeno 5. prosinca, 2017.

VINKOVCI

U povodu 5. prosinca, Svjetskog dana tla, u Vinkovcima je održana Konferencija o tlu u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Program revitalizacije poljoprivrednog zemljišta i sustav upravljanja prostorom daljinskim istraživanjem na poplavom stradalom području predstavio je Goran Tkalčec, iz ABC Consultinga.

- Posljednje tri-četiri godine stanje je bilo dosta kaotično. Ono što je bilo uočljivo nanosi su pijeska, a tamo gdje su bili veliki slojevi nanosa, trebalo ih je izmjestiti. Očekivali smo da će doći do znatnijeg pada pH-vrijednosti, ispiranja hranjiva i padanja plodnosti tla. Takva se šteta, na sreću, nije dogodila na ovom području. Međutim, činjenica je da je tlo pod pritiskom bilo zbijeno, otežana obrada, gotovo mjesec dana bilo je pod vodom, pa su korisni mikroorganizmi koji žive u simbiozi s biljkama umrli i stoga je trebalo pristupiti vraćanju stanja u prvobotino. U razdoblju od 2014. godine do danas obuhvatili smo oko 17.000 hektara, a bilo je poplavljeno između osam i devet tisuća hektara. Pokušali smo obuhvatiti što veću površinu kako bismo sačuvali život u na tom području. Kad govorimo o oporavku, prvo smo išli na podizanje pH-vrijednosti i strukture, a bilo je potrebno na to područje dovesti 42.000 tona karbokalka - materijala namijenjenog za kalcizaciju kiselih tala. Usput smo provodili istraživanja, a na mjestima gdje je obavljena kalcizacija tla pogodnost tla digla se za deset posto. Tamo gdje nije bilo kalcizacije, proveli smo sideraciju, tako da je došlo do znatnog pomaka - rekao je Tkalčec.

10.000 HEKTARA IZVAN FUNKCIJE

“Promatranjem tala u županiji shvatli smo da imamo problema, bez obzira na to što je sve obrađeno. Dobar dio tala nije u sustavu poticaja, znači, ili nisu riješeni vlasnički odnosi, ili su zagađeni deponiji. Zabrinjavajuće je što postoje površine koje su upisane kao poljoprivredne površine, nitko ih ne koristi, to su neki pašnjaci i oranice i nisu bili predmet raspolaganja od strane države. U županiji imamo 150.000 hektara koji su u funkciji, a 10.000 hektara izvan je funkcije jer se ne zna tko je nadležan. Kad govorimo o kvaliteti tla, možemo reći da su tla u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji visoke kvalitete”, rekao je Andrija Matić iz Odjela za poljoprivredu i infrastrukturu Vukovarsko-srijemske županije.

Možda ste propustili...

NA ZGRADI NK SLOGA 1958. U SAMATOVCIMA

Ugovorena izgradnja nadstrešnice

PUTUJUĆA IZLOŽBA U SLOVAČKOM CENTRU ZA KULTURU NAŠICE

Na panoima značajne osobe Slovačke

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KUPALIŠNA JE SEZONA PRED VRATIMA

Baranjski će se bazeni otvoriti polovinom lipnja, nudit će brojne sadržaje

2

DANI PODUNAVSKIH HRVATA I BEĆARAC U BARANJI

Zvonko Bogdan, dobra vina i tisto

3

U PETAK PROMOCIJA SLUŽBENE HIMNE VATRENIH

Županja - kolijevka nogometa uvodi Hrvatsku u Euro 2024.