Regija
ANDRAŠEVO U SOPJANSKOM VRBAKU

Sopjani molili da nikad više ne bude poplava
Objavljeno 6. prosinca, 2017.

SOPJE

Kod male, jedinstvene drvene kapele posvećene zaštitniku ribara, svetom Andriji, u šumi Vrbak na desnoj obali Drave u Općini Sopje, obilježeno je Andraševo, spomendan toga Isusova apostola i brata Šimuna Petra. Blagdan sv. Andrije obilježava se (30. studenoga) od druge polovine 4. stoljeća. Apostol Andrija mučen je na križu u obliku slova X, pa se prometni znak koji se nalazi na svakom pružnom prijelazu zove Andrijin križ.

Na inicijativu Vlade Rastije mještani Sopja i prijatelji rijeke Drave prikupili su novac i podigli kapelicu, pokraj koje se već šest godina u subotu poslije blagdana sv. Andrije mole za sve utopljenike u rijeci Dravi, za tragično preminule na toj rijeci i da ne bude više poplava. Ove godine molili su se i za preminulog generala Slobodana Praljka.

Upravo su česte poplave sopjanskoga područja uz Dravu u prošlosti, ali i posljednjih godina, bile glavni razlog za podizanje kapelice upravo na tome mjestu. Stariji mještani još se prisjećaju poplave u listopadu 1964. godine, kad su se mještani sela Šarovke kod Vaške morali iseliti iz svojih kuća i potražiti nove domove. Trajno utočište našli su u selu Čomborje, koje su 1991. godine po naselju iz kojega su se doselili nazvali Nova Šarovka. Zbog velike poplave u srpnju 1972. godine raseljena je i Ritska Ada, selo u kome su živjele 22 obitelji s više od stotinu osoba. Mještani Sopja kažu da upravo iz Ritske Ade potječe zvono koje se danas nalazi na kapelici sv. Andrije u Vrbaku.

Blagdan zaštitnika ribara obilježen je misnim slavljem, koje je u nazočnosti tridesetak okupljenih mještana služio župnik sopjanske Župe sv. Marije Magdalene, vlč. Augustin Tašić. Sve okupljene poslije mise počastio je načelnik Općine Sopje Berislav Androš. P. Žarković

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike