Regija
DOBRA PRIČA SA SLAVONSKOG ISTOKA

Vinkovački Grad-Export 70 posto proizvodnje izvozi u 25 država
Objavljeno 6. prosinca, 2017.

VINKOVCI

Tvrtka Grad-Export d.o.o. Vinkovci jedan je od vodećih hrvatskih i europskih proizvođača dekorativnih ALU, PVC i HPL panela za ulazna vrata i jedna je od najboljih, ako ne i najbolja, priča vinkovačkog i slavonskog gospodarstva. Tvrtku je osnovao Petar Šimić 1992. nakon što je skinuo odoru jer je shvatio da je korisniji pokretanjem proizvodnog pogona gdje će zaposliti svoje razvojačene prijatelje iz rata i stvarati nove vrijednosti nego biti na bojišnici gdje su djelovanja gotovo prestala – bilo mu je nečasno primati vojničku plaću, a ništa ne raditi.

Prvo je pokrenuo proizvodnju lamperije i brodskoga poda te zaposlio osam svojih suboraca, također dragovoljaca. Postupno je prešao na proizvodnju parketa koji je u Sloveniji bio jako tražen, a 1999. usvaja novi materijal, PVC, i proizvodnju vrata i prozora od ovog materijala, što je tada bilo jako traženo. S vremenom se tvrtka Grad–Export specijalizirala za proiozvodnju dekorativnih panela za ulazna vrata i danas je u toj branši među vodećima u Europi. Tri puta zaredom, 2006., 2007. i 2008., proglašeni su najbrže rastućom tvrtkom u Hrvatskoj.

Pomoć veleposlanstava

Prije tri godine Mario Šimić, koji je od oca Petra preuzeo vođenje tvrtke, pohvalio je hrvatska veleposlanstva u Italiji, Francuskoj, Švedskoj, Danskoj, Norveškoj, Finskoj, Irskoj i Njemačkoj jer su pomogla oko sklapanja ugovora s novim kupcima, a Hrvatska gospodarska komora ih je upoznala s mogućim partnerima i poslovnim običajima u europskim zemljama, gdje i kada se održavaju značajniji sajmovi iz branše kojoj pripada i Grad-Export, što im je jako pomoglo u pronalaženju novih tržišta.

- Tvrtka Grad-export d.o.o. izvozi u 25 zemalja Europe i svijeta, ali ipak najviše izvozimo na tržišta Njemačke, Poljske, Slovenije, Rumunjske i Češka. Ovu poslovnu godinu, prema našim izračunima, završit ćemo prihodom od oko 85 milijuna kuna, što je porast od 21 posto u odnosu prema prošloj, 2016. godini. Omjer prodaje na inozemnim tržištima u odnosu prema tuzemnom tržištu je 70/30 posto i time smo jako zadovoljni, ali uvijek ima još prostora za širenje i mi ćemo svaku šansu koja je dobra za našu tvrtku iskoristiti. U ovoj godini završen je drugi dio investicijskog ciklusa ukupne vrijednosti 23 milijuna kuna. Riječ je o investicijama u nove proizvodne hale ukupne površine 3600 četvornih metara te novu opremu i strojeve za povaćenje kapaciteta proizvodnje. Krajem 2016. dobili smo više od milijun kuna nepovratnih sredstava Ministarstva gospodarstva vezano uz Regionalni projekt ulaganja u opremu i postrojenja – kaže Mario Šimić, direktor Grad-Exporta.

Dodaje da se proizvodni pogoni tvrtke protežu u vinkovačkoj industrijskoj zoni Zalužje na površini od 38.000 četvornih matara. Izdvaja 13 linija dekorativnih panela s više od 250 modela, što je, kako ističe, rezultat dugogodišnjeg rada, 180 iskusnih i obučenih zaposlenika te modernih tehnologija korištenih u proizvodnji.

Novi pogoni

Ova uspješna izvoznička tvrtka ulagala je u nove proizvodne pogone na 5400 čertvornih metara u 2016. i ovoj godini kako bi pružila bolji servis svojim kupcima, ubrzala proizvodnju dekorativnih ALU panela i povećala proizvodne kapacitete. U novim se pogonima nalazi automatska linija za prašnu plastifikaciju aluminija, kompletno novi pogoni za proizvodnju ALU dekorativnih panela za ulazna vrata te pogoni za proizvodnju gotovih ALU ulaznih vrata. U novootvorenim pogonima zaposleno je 58 djelatnika. Imaju ambiciozne, poglavito razvojne planove i u godini koja dolazi.

- U 2018. godini planiramo porast prihoda od 18 posto i početak realizacije trećeg dijela investicijskog ciklusa, u sklopu kojega je gradnja nove proizvodne hale ukupne površine 1800 kvadrata, investicija u novi laserski stroj za izrezivanje metala, stroj za vodeno izrezivanje stakla, CNC obradne centre i postrojenje za proizvodnju dušika. Ukupna vrijednost investicija u sljedećoj godini bit će oko 14 milijuna kuna - pojašnjava mladi vinkovački poduzetnik.

Kada smo ga kontaktirali da nam kaže nešto o novinama iz Grad-Exporta, poslovnim rezultatima u ovoj i planovima u sljedećoj godini, rekao nam je da je na poslovnom putu u Njemačkoj, no rado je odgovorio na pitanja vozeći se iz Stuttgarta prema Frankfurtu.

- Pred kraj godine analiziraju se poslovi odrađeni tijekom godine iza nas te, naravno, ako ste kvalitetan dobavljač, traži se način za povećanje suradnje u sljedećim godinama. U Njemačkoj imam u ovom tjednu ukupno šest sastanaka sa šest velikih proizvođača. Od toga četiri s većim postojećim kupcima, gdje planiramo povećanje suradnje te pregovore oko novih modela koje bismo trebali raditi za njih. Kod dva nova kupca dogovaraju se posljednji detalji za buduću suradnju i trebali bismo potpisati ugovore za 2018. godinu. Ukupno 4200 kilometara u pet dana - od Muenchena do Stuttgarta, Frankfurta, Berlina, Leipziga i Regensburga – zaključuje direktor Grad-Exporta Mario Šimić.

Miroslav FLEGO
Sajmovi - put do novih kupaca

- U 2018. izlažemo svoje proizvode na najvećem specijaliziranom sajmu vrata i prozora u Nuernbergu u Njemačkoj, na štandu površine 120 četvornih metara. Na ovom respektabilnom sajmu planiramo izložiti nove proizvode s posebno izrađenim staklima, Swarowski kristalima, ukopanim rukohvatima i još puno toga, ali nešto neka ostane naša mala tajna koju će otkriti posjetitelji na sajmu. Redovito smo na najpoznatijim sajmovima iz naše branše jer to nije samo mjesto za sklapanje novih poslova već i prilika za druženje s kolegama i da vidimo što drugi rade, ali i da vidimo kako smo mi pozicionirani u ovom poslovnom svijetu. Izlaganje na sajmovima je uz, naravno, kvalitetu, najbolji način za pronalaženje novih kupaca. Na prijašnjim sajmovima dobili smo kupce iz Rusije, Kanade, Arube, Litve, Ukrajine, Moldavije... - pojašnjava Mario Šimić.

23

milijuna kuna ove je godine uloženo u novu proizvodnu halu, novu opremu i strojeve

14

milijuna kuna ukupna je vrijednost investicija planiranih za sljedeću godinu

prihod

U 2018. GODINI PLANIRAN JE RAST OD 18 POSTO

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

2

PRVA LOPTA ZA 20-AK DANA?

Čeka se licenca za umjetni travnjak na pomoćnom igralištu

3

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli