Ekonomija
TRŽIŠTE KAPITALA

Redovna dionica Adris grupe zasjenila tržište
Objavljeno 5. prosinca, 2017.

Prošlog tjedna na domaćem tržištu kapitala oprezno se trgovalo. Fond-menadžeri su i dalje izvan redovnog tržišta i čekaju sa strane, što se odrazilo na smanjeni obujam trgovanja. U takvim okolnostima u središtu pozornosti našla se redovna dionica Adris grupe, kojom se u srijedu u blok-transakciji ostvarilo velikih 73,5 milijuna kuna prometa, kada je vlasnika promijenilo 150.000 vrijednosnica po prosječnoj cijeni od 490 kuna. Prodavatelj dionica je Plinio Cuccurin, a kupac za sada nije poznat. Ukupni redovni tjedni promet iznosio je 116,5 milijuna kuna. Dionicama se ostvarilo 110,6 milijuna kuna i obveznicama 6,0 milijuna kuna. Prosječni dnevni promet dionicama iznosio je 22,1 milijun kuna, a prosjek je znatno podigla redovna dionica Adris grupe. Na početku tjedna cijene dionica blago su porasle uz pojačano trgovanje. To je bila naznaka kako bi moglo doći do zauzimanja pozitivnog trenda na Zagrebačkoj burzi. Indeks Crobex povećan je u ponedjeljak na 1862 boda (rast za 0,1 posto) uz ostvarenih 6,9 milijuna kuna dnevnog prometa. U utorak se nastavio rast dionica, pri čemu je indeks Crobex povećan za 0,2 posto, na 1865 bodova uz ostvarenih 4,9 milijuna kuna dnevnog prometa.

Veliki blok

Srijeda je donijela veliku blok-transakciju redovnim dionicama Adris grupe, koja je zasjenila tržište. Odlazak fond-menadžera na OTC tržište doveo je do snižavanja cijena dionica, pri čemu je indeks Crobex u srijedu spušten na 1860 bodova (pad za 0,3 posto). U četvrtak su cijene dionica ponovno blago porasle i indeks Crobex je povećan na 1875 bodova. Vrijednost indeksa Crobex dohvatila je u petak 1861 bod. To je za dva boda ili 0,2 posto manje nego na početku tjedna. Od dvadeset dionica u sastavu indeksa Crobex jedanaest vrijednosnica zabilježilo je rast, sedam pad cijene, a Viadukt i Zagrebačka burza zadržali su se na početnoj tjednoj razini. Najveću promjenu zabilježila je dionica Luka Ploče, kojoj je cijena u petak dohvatila 519,80 kuna (tjedni rast za 3,9 posto). Među tjednim dobitnicima znatnu promjenu zabilježile su dionice brodarskih prijevoznika zahvaljujući rastu indeksa BDI (Baltic Dry Index), koji prati kretanje cijena brodarskog prijevoza na svjetskom tržištu. BDI je u petak dohvatio 1578 bodova ostvarivši tjedni rast za 9,2 posto nakon objavljivanja vijesti kako su kineske vlasti donijele odluku o snižavanju carine na uvoz robe široke potrošnje. Porast cijena brodarskog prijevoza na svjetskom tržištu pozitivno se odrazio na dionice Uljanik plovidba (rast za 2,4 posto) i Atlantska plovidba (rast za 1,6 posto). Na strani tjednih gubitnika našle su se dionice Instituta za građevinarstvo RH (pad za 1,1 posto) te Đuro Đaković Grupe (pad za 0,8 posto) i Končar Elektroindustrija-KOEI (pad za 0,7 posto). Podatci o tjednim promjenama cijena pokazuju stabiliziranje domaćeg tržišta kapitala. Najviše prometa ostvarilo se dionicama Adris grupe. Redovnim dionicama Adris grupe ostvareno je 73,6 milijuna kuna prometa, a cijena je u petak dohvatila 500 kuna (rast za 1,0 posto). Povlaštenim dionicama Adris grupe ostvarilo se 1,8 milijuna kuna tjednog prometa, pri čemu je cijena narasla na 436 kuna.

Interes špekulanata

Rast cijene redovne i povlaštene dionice veže se uz objavu vijesti kako je Adris grupa otkupila potraživanja s pripadajućim hipotekama na Hotelu Marijan u Splitu, što samo pokazuje daljnje usmjeravanje rovinjskog poduzeća turizmu. Dionicama Valamar Riviera Poreč snažno se trgovalo u četvrtak, s ostvarenih 5,8 milijuna kuna, i u petak, s 2,1 milijunom kuna dnevnog prometa. Cijena dionice Valamar Riviera Poreč u petak je dohvatila 43,84 kune. To je 0,15 kuna ili 0,3 posto više nego na početku tjedna. Tijekom tjedna zanimanje špekulanata privukla je dionica tvrtke Tehnika. Teškoće s kojima se susreće hrvatski građevinski sektor ostavile su trag i na tvrtku Tehnika. Objava vijesti o dobivanju posla na nastavku izgradnje bolnice u Alžiru, u vrijednosti više od deset milijuna eura, odrazila se na rast dionice Tehnika. Rast cijena brodarskih vozarina i vrijednosti BDI-ja odrazio se na promet i cijenu dionice Atlantske plovidbe, koja je u petak dohvatila 588,40 kuna (tjedni rast za 1,6 posto). Vrijednost indeksa Crobis, koji prati kretanje cijena obveznica, snizila se u petak na 110,44 indeksna boda (rast za 0,06 posto). Autor je vlasnik dionica HT spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica.

Stanko DABIĆ

Investitori, kraj godine sve je bliži. Pregledajte svoj portfelj i počnite graditi strategiju za iduću godinu

Možda ste propustili...

POKRENUTI STVARNU AKCIJU U BORBI PROTIV KLIMATSKE KRIZE

Zagađenje plastikom nalazi se svagdje oko nas

POVRĆU LOŠA GODINA, SVE URANILO, KIŠE PREMALO

U plastenicima u travnju 40, zahladnjenje novi stres

Najčitanije iz rubrike