Kultura
ANSAMBL GLAZ-B-OS NA 21. CRO PATRIA

Osječkom zboru u Splitu posebna nagrada žirija za najbolje debitante
Objavljeno 6. prosinca, 2017.

SPLIT - Na završnoj večeri 21. međunarodnog zborskog festivala Cro Patria, održanoj u HNK-u u Splitu, studentski je pjevački zbor Glaz-b-os, Umjetničke akademije u Osijeku, osvojio posebnu nagradu stručnog žirija za najbolji debitantski zbor.

Riječ je o mješovitom komornom zboru sastavljenom od 15 studenta četvrte godine preddiplomskih studija Odsjeka za glazbenu umjetnost, koji su, zahvaljujući višegodišnjim uspjesima ostvarenim na natjecanju pjevačkih ansambala u sklopu festivala Glaz-b-os, dobili priliku predstavljati Umjetničku akademiju u Osijeku na tom prestižnom i zahtjevnom međunarodnom natjecanju.

Voditeljica zbora, također studentica, Martina Proleta ne krijući zadovoljstvo, priznaje da su pripreme za natjecanje bile izrazito naporne, ali i pune uzbuđenja, predivnih zajedničkih stvaralačkih trenutaka, pozitivnosti i podrške kolega studenata i profesora Odsjeka. Zadovoljna je, zahvalna i ponosna što su kao studenti imali prigodu samostalno nastupiti te, s obzirom na to da je njihov trud bio nagrađen i posebnom nagradom stručnog žirija, ne namjeravaju stati s radom, nego spremno iščekuju buduće izazove i nove prilike.

Zbor je izveo zadani repertoar, koji se sastojao od tri skladbe, od kojih treba istaknuti praizvedbu skladbe Ave verum corpus, skladatelja Branka Nikolića, koju je autor skladao upravo za ovo natjecanje, te još dvije skladbe: Emila Cossetta Gora, gora visoka si i Josipa Hatzea Slavonska rapsodija. Na festivalu su nastupili zborovi iz Hrvatske, Srbije te Bosne i Hercegovine.

Ukupni pobjednik natjecanja je sjajni splitski muški pjevački zbor Gradski zbor Brodosplit, pod vodstvom red. prof. art. Vlade Sunka, kojemu je pripala prva nagrada stručnog ocjenjivačkog žirija i publike.

Festival je 1995. utemeljila Hrvatska glazbena mladež grada Splita u suradnji s Hrvatskim društvom skladatelja. Riječ je o jedinstvenom projektu koji promovira pjevačke zborove, suvremeno zborsko stvaralaštvo, a osobito duhovnu zborsku glazbu. U proteklim godinama na natjecanju je nastupilo oko 90 pjevačkih zborova iz Hrvatske i inozemstva.

Osječka će publika repertoar zbora imati prigodu čuti u četvrtak, 21. prosinca, u 19 sati, u sklopu završnog koncerta 11. glazbenih svečanosti Umjetničke akademije. Ivana Pušić

21. prosinca

ZBOR NASTUPA NA ZAVRŠNICI GLAZ-B-OS-a

PROGRAM 11. GLAZ-B-OSA

U srijedu, 6. prosinca, u 11 sati u sobi 18 održat će se radionica GO ONLINE!, koju vodi Martina Podhorski, a u podne, u istoj sobi, plesna radionica Christmas menuet, koju vodi doc. art. Vuk Ognjenović. Predstavljanje notnog izdanja Sonate za klavir četveroručno Antuna Sorkočevića (Redakcija: Renata i Ivan Karša), počinje u 17 sati u sobi 18, a predstavljači su mr. art. Renata Karša, Ivan Karša, univ. spec. mus.

Četvrtak, 7. prosinca, dan je za radionicu “Kako pojesti slona?”, koja počinje u 10 sati, u sobi 28, a vodi ju Ružica Tokić, ass., Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti Osijek. Božić u glazbi: A. Bungert: Frau Maria an der Wiege/B. Bartok: Rumunjske božićne pjesme - slušaonica je koja počinje u 11 sati u sobi 18, a vodi ju mr. sc. Zdravko Drenjančević. Koncert solista i ansambala Odsjeka za glazbenu umjetnost Umjetničke akademije u Osijeku održat će se u zgradi Glavne straže Muzeja Slavonije u 19 sati. Dirigenti su izv. prof. art. dr. sc. Antoaneta Radočaj-Jerković, izv. prof. art. Berislav Jerković, doc. art. Vlaho Ljutić, Davor Dedić, viši pred., Marko Sesar, umj. sur., Ante Blažević, umj. sur., Veronika Hardy, ass., i Majda Milinović, ass. N.Vek.

Zbor je praizveo skladbu Ave verum corpus, skladatelja Branka Nikolića, koju je autor skladao upravo za ovo natjecanje.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike