Novosti
MINISTAR FINANCIJA NAJAVLJUJE

Marić: Nagodinu će najveći fokus biti na reformi zdravstva
Objavljeno 4. prosinca, 2017.

Ministar financija Zdravko Marić kazao je u ponedjeljak kako je Hrvatska u ovoj godini restrukturiranjem i refinanciranjem dugova po nižoj cijeni uštedjela više od 800 milijuna kuna, nakon što je lani na kamatama uštedjela 762 milijuna. Na međunarodnoj konferenciji “Gospodarski rast u Europskoj uniji: Dobrobiti za Hrvatsku”", koju organiziraju Hrvatska narodna banka i Predstavništvo Europske komisije, Marić je kazao kako su i međunarodne institucije i investitori prepoznali pozitivna gospodarska i kretanja u javnim financijama u Hrvatskoj. Tako je podsjetio da je, zahvaljujući smanjenju javnog duga i proračunskog deficita, Hrvatska ove godine izišla iz Procedure prekomjernog deficita (EDP) Europske komisije te da je cijena državnog zaduživanja snižena.

Marić je istaknuo i kako zahvaljujući pozitivnim trendovima u javnim financijama iduće godine očekuje daljnja poboljšanja ocjene kreditnog rejtinga Hrvatske sa strane najvažnijih svjetskih rejting-agencija, koje su već ove godine poboljšale izglede za rejting Hrvatske.

Marić je novinarima na marginama konferencije najavio kako će u idućoj godini zdravstveni sustav biti jedan od dijelova na koji će Vlada staviti najveći fokus. “Vlada je okarakterizirala iduću godinu kao godinu reformi, a zdravstveni sustav sigurno je jedan od dijelova na koji ćemo staviti najveći fokus. Cjelovitim i sveobuhvatnim pristupom zdravstvenom sustavu možemo napraviti iskorak, kao što je bio slučaj s poreznom reformom”, rekao je Marić.

“U okviru tehničkog rebalansa, oz uštede na svim stavkama proračuna, a poglavito na rashodima za kamate, jer smo ove godine bili prilično uspješni u spuštanju cijene duga naših obveznica, uspjeli smo pronaći sredstva da 1,162 milijarde kuna usmjerimo u zdravstveni sustav”, istaknuo je Marić. Najveći dio tog novca namijenjen je za podmirivanje dospjelih obveza, poglavito bolnica prema njihovim dobavljačima lijekova, opreme i sl. No, duboko smo svjesni da je ta intervencija korak naprijed, ali nikako ne rješava sve probleme zdravstvenog sustava, dodao je ministar financija. Zbog toga treba napraviti određene iskorake i na troškovnoj strani, na to će se Vlada i resorno ministarstvo, uz podršku svih ostalih ministarstava, fokusirati i učiniti sve što je potrebno da zdravstveni sustav bude na održivim nogama, poručio je Marić. Novinare je zanimalo znači li najava kontrole troškova da ukupna sredstva za zdravstvo treba smanjiti ili treba smanjiti neke stavke kako bi bilo više za druge, na što je Marić odgovorio kako se u okviru postojećih sredstava mogu pronaći određene uštede i racionalizacije.

“Kada uspoređujete pojedine pokazatelje poslovanja na troškovnoj razini, kada idete od bolnice do bolnice, od situacije do situacije, vidite određene razlike koje nisu čak ni male”, pojasnio je ministar. H/D.Pav.

SLAB RAST PROIZVODNOSTI RADA

Govoreći na konferenciji o gospodarskom rastu u Europskoj uniji i Hrvatskoj, guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić istaknuo je kako nakon ulaska u EU “Hrvatska ostvaruje rast na zdravijim temeljima: povećava se izvoz, višak na tekućem računu je stabilan, a smanjuju se i makroekonomske neravnoteže”. “No, hrvatsko gospodarstvo još uvijek karakterizira slab rast proizvodnosti rada, a rast trpi i zbog prekomjernog regulatornog opterećenja i nedovoljno poticajnog poslovnog okružja. I zato su strukturne reforme nužne za jačanje rasta, a time i približavanje hrvatskog BDP-a i životnog standarda gospodarski vodećim članicama EU-a. Ujedno, provedba takvih politika pridonijet će i dobivanju potpore za ulazak u europodručje”, naglasio je guverner HNB-a. Također je istaknuo važnost brže apsorpcije europskih fondova. Kako je kazao, oni dosežu gotovo 1,2 posto BDP-a, projekcije HNB-a pokazuju da će se to u idućim godinama i intenzivirati, no smatra da apsorpcija može biti bolja i veća, a o čemu svjedoče i iskustva drugih zemalja.

Možda ste propustili...

SPOROST U PROCESUIRANJU RATNIH ZLOČINA

Plenković: Nismo se prepoznali u porukama

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana