Novosti
ŠVICARSKO-FRANCUSKI PROIZVOĐAČ CEMENTA

Optuženi financijeri terorista imaju pogone i u Hrvatskoj
Objavljeno 4. prosinca, 2017.

Švicarsko-francuski proizvođač cementa LafargeHolcim trebao je ranije obustaviti poslovanje u ratom izmučenoj Siriji, priznao je predsjednik uprave nakon što su tri direktora optužena za neizravno financiranje džihadističkih skupina. Zanimljivo je da Holcim u Hrvatskoj ima jednu tvornicu cementa, dva terminala za cement, tri tvornice betona i tri kamenoloma agregata. Nalaze se u Istri, na Kvarneru, u sjeverozapadnoj Hrvatskoj i kod Zadra. Holcim Hrvatska dio je LafargeHolcim Grupe, koja je u srpnju 2016. godine nastala spajanjem dvaju vodećih poduzeća u području građevnog materijala: Lafarge i Holcim. Zapošljavaju 110.000 radnika u više od 90 zemalja diljem svijeta u oko 2500 tvornica.

- Grupa prolazi kroz tešku fazu koja predstavlja problem za reputaciju kompanije - kazao je predsjednik uprave Beat Hess u razgovoru za francuski dnevni list Le Figaro. Lafarge je optužen da je preko posrednika plaćao naoružanoj skupini nazvanoj Islamska država i drugim terorističkim skupinama kako bi omogućile nastavak poslovanja njihove tvornice u Džalabiji na sjeveru Sirije. Sumnjiči ih se također da su koristili lažne ugovore o savjetodavnim uslugama za kupnju goriva od ISIL-a koji je u lipnju 2013. godine preuzeo kontrolu nad većim dijelom sirijskih strateških naftnih rezervi. “Napravljene su neprihvatljive pogreške zbog kojih kompanija izražava žaljenje i osuđuje ih”, naglasio je Hess, dodajući da se Lafarge “vjerojatno prekasno povukao iz Sirije”.

Frederic Jolibois, koji je 2014. godine preuzeo dužnost direktora sirijske tvronice, optužen je za financiranje terorizma i za kršenje embarga Europske unije na kupnju sirijske nafte. Joliboisov prethodnik u razdoblju od 2008. do 2014. godine Bruno Pescheux i šef sigurnosti u Lafargeu Jean-Claude Veillard također su optuženi za financiranje terorizma te za ugrožavanje života drugih ljudi. Hess je inače u svibnju 2016. godine postao predsjednik izvršnog odbora kompanije, a u najnovijem intervjuu naglasio je kako ima puno povjerenje u francuski pravni sustav. “Ako možemo ikako pomoći, učinit ćemo sve što se od nas bude tražilo”, poručio je. E.S./H

RADNA MJESTA U HRVATSKOJ SIGURNA

“Kao što je izjavio predsjednik našeg Izvršnog odbora Beat Hess, to je problem za reputaciju LafargeHolcim Grupe i u cijelosti smo odlučni osigurati da se takvi događaji više nikad ne ponove. Stoga je Izvršni odbor LafargeHolcim Grupe pokrenuo istragu čim su saznali za nepravilnosti u Siriji, a istragu su proveli neovisni vanjski savjetnici s iskustvom u kompleksnim međunarodnim istragama. Nakon toga, osnovan je Odbor za etiku, integritet i rizik, a zaposlenici na upravljačim funkcijama dobili su obavezu ojačati i primjenu postojećih protokola, kao što je Kodeks poslovnog ponašanja, u svrhu preventivnog djelovanja kako se takva situacija više nikad ne bi dogodila”, stoji u priopćenju hrvatskog ureda tvrtke Holcim koje potpisuje Julija Škoro, voditeljica komunikacija i marketinga.

“Prema informacijama koje trenutno imamo, taj slučaj neće utjecati na radna mjesta u Hrvatskoj, gdje zapošljavamo 280 osoba”, stoji u prioćenju.