Regija
IZLOŽBA BOŽIĆNIH JASLICA

U slatinskom Muzeju izložene jaslice od kartona, slame, komušine...
Objavljeno 4. prosinca, 2017.
U Zavičajnom muzeju izložene su jaslice slatinskoga kraja, moći će se pogledati desetak dana pa će biti vraćene u domove i crkve

SLATINA - U Zavičajnom muzeju Slatine prvi je put postavljena izložba božićnih jaslica koje se mogu naći na slatinskom području i u tom smislu doista je jedinstvena. Govoreći na otvorenju izložbe o broju izloženih jaslica, ravnateljica Muzeja Dragica Šuvak izrazila je zadovoljstvo što je prikupljen veći broj jaslica od očekivanog.

– Isusovo rođenje vrlo je čest motiv umjetničkih djela, osobito slika, pa se sjećamo izložbe poštanskih maraka iz cijeloga svijeta s motivom jaslica. One su od davnina prisutne i u hrvatskoj tradiciji i hrvatskoj kulturnoj baštini.

Najstarije jaslice na slatinskoj izložbi poklon su pokojnog župnika iz Nove Bukovice Alojzija Staneka Zavičajnom muzeju u Slatini.

– Pretpostavka je da su se te jaslice nalazile u Voćinu koncem 19. stoljeća. Navodno su pripadale jednoj grofici, slikarici, koja je iz Budimpešte dolazila u Voćin kao gošća baruna Gutmana. Povijesno nije potvrđeno niti provjereno, ali bi se moglo zaključiti da je to bio njezin poklon domaćinima.

Ravnateljica Šuvak pojasnila je da su uglavnom izložene jaslice koje su ručni rad. Mnogo je umjetnika i spretnih amatera koji vlastitim rukama izrađuju jaslice, stavljaju ih ispod bora i one su redoviti božićni ukras. Takve jaslice unikatne su i pripadaju kategoriji naivne umjetnosti. Izložene su i male kartonske jaslice koje posloženim djelomično izrezanim oblicima likova i životinja stvaraju djeci privlačan dojam trodimenzionalnosti. One potječu iz šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kada zbog političkih razloga i nije bilo preporučljivo izlagati velike jaslice, a gotove nije bilo moguće kupiti.

Ravnateljica Šuvak podsjetila je i na nekadašnji običaj dječjeg obilaska seoskih kuća kada su djeca nosila “betlehem”, pjevala božićne pjesme, čestitala domaćinima Badnjak i za nagradu dobivala darove, što ukazuje da treba isticati Božić kao vrijeme druženja, obiteljskog okupljanja, posjećivanja rodbine i prijatelja, čestitanja i opraštanja.

Izložbu je prve adventske nedjelje otvorio gradonačelnik Denis Ostrošić, koji je tom prigodom pročitao ulomak svoga teksta iz knjige biblioteke Kult Slatinski Božić.

Petar ŽARKOVIĆ
Čije su sve jaslice izložene

Na slatinskoj izložbi izložene su božićne jaslice obitelji Bosak i Vrbaslija, jaslice Zdenka Mikića, Stjepana Daraboša, muzejske jaslice koje je za ovu prigodu izradio Fabijan Nikić iz Miljevaca, jaslice od prirodnih materijala Slavice Podolski i Marije Milošević iz Nove Bukovice, jaslice iz župnih crkava sv. Josipa u Slatini, Pohoda BDM u Voćinu i dio jaslica iz crkve sv. Marije Magdalene u Sopju. Izložbu su organizirali gradska Turistička zajednica i Zavičajni muzej Slatina, a bit će otvorena samo desetak dana, jer jaslice moraju na vrijeme biti u domovima i crkvama iz kojih su posuđene, ali to će biti dovoljno da je vide građani i školska djeca i da ih ona podsjeti na značenje Badnjaka i Božića.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

3

OPĆISKI PROJEKT U KARANCU

Sanacija Doma kulture stajat će 62 tisuće eura