Regija
ODLUKA BELOMANASTIRSKOG GRADSKOG VIJEĆA

Za pedesetak posto kućanstava porasla komunalna naknada
Objavljeno 5. prosinca, 2017.

BELI MANASTIR - Izmjenama i dopunom odluke o komunalnom redu Beli Manastir više nije podijeljen u dosadašnjih šest zona, već će ih ubuduće biti četiri, što znači da će, najvjerojatnije, 50-ak posto belomanastirskih kućanstava plaćati veću komunalnu naknadu (manjem dijelu građana računi će biti manji). Kada se tomu doda komunalna naknada koju će sada plaćati i država, što se odnosi na nekretnine u državnom vlasništvu za koje se do sada komunalna naknada nije plaćala, u gradski bi proračun trebalo sjesti približno milijun kuna godišnje više nego do sada.

- Odluku o komunalnoj naknadi morali smo promijeniti jer je nastao niz novih okolnosti u odnosu na vrijeme kada je ona donesena - obrazložila je gradskim vijećnicima razloga izmjene Odluke pročelnica resornog gradskog odjela, Kornelija Pacanović-Zvečevac, naglasivši kako je svim objektima koji su do sada bili izuzeti od plaćanja “odrezan” koeficijent 2 (koji se množi s površinom). Također, nastavila je, velike su se promjene dogodile s komunalnim uređenjem dijelova grada, koje je podignuto na višu razinu, pa je logično bilo uvrstiti ih u višu zonu. Prva i treća zona zadržat će dosadašnje koeficijente (1 i 0,70), dok će za drugu gradsku zonu, umjesto dosadašnjih 0,90 i 0,80, koeficijent biti 0,85. Četvrta gradska zona obuhvaća prigradska naselja Branjin Vrh i Šumarinu, a tamošnji će koeficijent biti 0,55 umjesto dosadašnjih 0,50. Ova su naselja bila u petoj zoni, koja se ukida.

Nakon rasprave gradskih vijećnika, Jadranka Sabljak pitala je što će dobiti građani čije su ulice svrstane u višu zonu budući da će plaćati veće račune, na što joj je odgovoreno kako je tek sada novi ustroj logičan.

- Izmjena Odluke o komunalnom redu nije rađena zbog zarade. Svjesni smo da se svako povećanje računa svrstava u nepopularne mjere, ali povećanja neće biti drastična. Riječ je o iznosima od 5 do 10 kuna. Sigurno je da ćemo ljudima koji budu plaćali veće račune nastojati uložena sredstva vratiti kroz rad i razvoj komunalne infrastrukture - rekao je Rob.

Sredstva od komunalne naknade, naime, namijenjena su financiranju komunalnih djelatnosti održavanja čistoće javnih površina, održavanja javnih površina i nerazvrstanih cesta, groblja, javne rasvjete… Iznos komunalne naknade po četvornom metru izračunava se množenjem vrijednosti boda izraženom u kunama, koeficijenta zone i koeficijenta namjene. Sudeći po određivanju novih zona, rečeno je na sjednici Gradskog vijeća, povećanje naknade najviše će, među ostalima, osjetiti vlasnici obiteljskih domova u Beljskom naselju, koji su iz III. zone prebačeni u II. Ivica Getto

Četiri gradske zone

U prvoj zoni od sada su ulice Trg slobode, Imre Nagya, Bartoka Bele, Ulica kralja Tomislava, Alojzija Stepinca, Petefi Šandora, Republike, Ulica kralja Zvonimira, Dr. Franje Tuđmana, Vladimira Nazora do Ulice svetog Martina, Ulica kralja Petra Krešimira IV. do Ulice svetog Martina, Ulica svetog Martina, Školska do Ulice kralja Petra Svačića IV., Vojina Bakića, J.J. Strosmayera do Ulice kralja Petra Svačića, Ulica kralja Petra Svačića, Osječka, Vladana Desnice o Klovićeve (kbr. 53), Sunčana do Klovićeve, Julija Klovića, Josipa Boesendorfera i dr. Kamila Firingera. Do sada su u I. zoni bili samo Trg slobode, Imre Nagya, Stepinčeva, Ulica kralja Tomislava i Republike. U II. zoni 35 je ulica, zajedno sa Sajmištem, u III. 32 ulice i naselje Šećerana, dok su IV. zona prigradska naselja Branjin Vrh i Šumarina.

Koeficijenti

l I. zona - koeficijent 1

l II. zona - koeficijent 0,85

l III. zona - koeficijent 0,70

l IV. zona - koeficijent 0,55

Bez naknade crkve i sportski objekti

Komunalna naknada ne plaća se za nekretnine u vlasništvu Grada Belog Manastira i ustanova kojima je Grad osnivač, koje služe vjerskim zajednicama te koje se upotrebljavaju za socijalno-humanitarne, kulturne i sportsko-rekreacijske svrhe, pod uvjetom da ih njihovi vlasnici ne daju u najam, podnajam i slično.

Možda ste propustili...

U ZVONIMIROVCU SE ULAŽE U “STARU ŠKOLU” I INFRASTRUKTURU

Izgrađen je most, grade se nogostupi

OPĆINA VILJEVO PLANIRA GRADNJU

Srijemski kulturni centar u Ivanovu

NA OBRONCIMA FRUŠKE GORE

Idući vikend drugi Ilok Walk & Wine

Najčitanije iz rubrike