Sport
STIGLA POBJEDA BIJELO-PLAVIH

Ivković priznao: Nisam
očekivao ovako dobar Osijek
Objavljeno 4. prosinca, 2017.

Nogometaši Osijeka nakon više od mjesec sušnih dana opet su osjetili slast pobjede. U Gradskom vrtu pao je Slaven Belupo, ali više od rezultata veseli igra bijelo-plavih.

Konačno su izgledali onako kako se od njih očekuje u susretima tog tipa. Dominantni, sigurni, s jasnom idejom kako napasti suparnika. I visok ritam kojeg Koprivničani jednostavno nisu mogli pratiti. Ovaj put bijelo-plavi nisu dopustili luksuz da ih suparnik uspava i uspori. "Grizli" su odmah po izgubljenoj lopti, a posebno je upečatljiva bila različitost njihovog arsenala kojim su prijetili gostima. Iz prekida, vanjskim udarcima, brzim akcijama, brzim okretanjem strana, ubačajima. Sve, ali baš sve što se nudi u nogometnoj igri, kada je ofenziva u pitanju, probali su Osječani u tom susretu, pa i nije čudo što je Slaven Belupo bio pod pravom kanonadom.

Brojke će reći mnogo toga o kvaliteti igre osječke momčadi. Ukupno 19 udaraca prema vratima Markovića, sedam u okvir, dvije pogođene vratnice i 65 posto posjeda lopte. Sve to ukazuje kako su malobrojni gledatelji imali što vidjeti. Osijek se opet pokazao kao posve nepredvidiva momčad. Nakon ispadanja iz Kupa od Hajduka očekivala se još jedna turobna i teška utakmica, a kad ono, ispalo je sasvim drugačije. Osijek je bio živ, rastrčan, željan pobjede. Čak je i gostujući strateg Tomislav Ivković priznao:

- Nisam očekivao tako dobar Osijek.

Iskreno, malo tko je to očekivao. Očito je kod bijelo-plavih proradio inat pa su se pokazali u baš dobrom svjetlu.

- Moram čestitati igračima. Neću koristiti neke velike riječi, ali ovo je zaista bila vrlo dobra naša igra. Odličan ulazak u utakmicu, voljni element je bio na vrlo visokoj razini, trkački smo također odradili posao kako treba i bili cijelu utakmicu dominantni i opasni, a jedino mi je žao što pobjeda nije izražena s većom razlikom, jer ni to ne bi bilo nezasluženo - rekao je Zoran Zekić, trener nogometaša Osijeka.

Posebno je žalio što tu kvalitetnu predstavu njegove momčadi nije vidjelo više publike.

- Osjećao sam se kao na početku mandata kada su gledatelji u pitanju. Doveli smo se u poziciju da nas gleda vrlo malo ljudi - uzdahnuo je Zekić.

Nakon gotovo godinu dana posjet utakmici Osijeka bio je manji od 2000. Zanimljivo, kada se posljednji put to dogodilo, gost je također bio Slaven Belupo. Bilo je to 5. studenoga prošle godine, a gledatelja je bilo za oko 20 manje nego ovom prilikom. Nije nova pojava da zanimanje gledatelja padne u završnici jesenskog dijela sezone, ali igre poput ove možda mogu natjerati one neodlučne da se već protiv Rudeša vrate na tribine. Ako će Osijek biti tako goropadan i raznovrstan onda nećete pogriješiti što ćete se smrzavati u Gradskom vrtu.

- Na ovaj način trebamo odigrati preostala dva susreta u ovoj polusezoni, jer bi nam to omogućilo normalan i miran zimski odmor koji će nam itekako dobro doći - smatra trener bijelo-plavih.

Konačno zabio i Lopa

Dosta dobrih stvari dogodilo se Osijeku u toj utakmici. Dmitro Lopa konačno je zabio pogodak ove sezone. Njegov post trajao je više od pola godine, jer je posljednji put bio strijelac još 13. svibnja, baš protiv Slaven Belupa. Ovo nije bila Ukrajinčeva jesen. Možda je i on "proljetni tip" pa u nastavku sezone opet eksplodira. Vrag će ga znati, ali ovaj je put pokazao dio svog repertoara zbog kojeg je proljetos postao ljubimac navijača.

- Drago mi je da je i Lopa konačno zabio jer su nam nedostajali njegovi golovi - rekao je Zekić.

Ipak, lovorike u tom susretu pripadaju Alenu Grgiću. Zekić ga je instalirao na poziciju desnog beka. Mučio se Grgić jedno vrijeme sam sa sobom, jer se nije mogao pomiriti s pozicijom, ali u posljednje vrijeme očito mu se u glavi dogodio nekakav klik jer počeo je igrati – dobro. Partija koju je pružio protiv Slaven Belupa doista je bila dojmljiva, ne samo zbo lijepog pogotka, nego i zbog igre u cjelini.

- Raduje me što je Alen Grgić dobio na hrabrosti i kuražnosti. Pričam već godinu i pol dana o tomu kako je odličan na treninzima, kako je pun energije uz dobru tehniku koju ima. On to mora ponavljati u kontinuitetu i vjerujem da su ga ovi golovi s Hajdukom i Belupom podignuli i po pitanju samopouzdanja - ističe trener bijelo-plavih, a podvukao je još dva imena: - Grezda je nevjerojatan. Koliko energije u njemu ima. On bi trebao biti primjer drugima kada je u pitanju zalaganje i želja, ali i profesionalnost. Zbog toga mu moram oprostiti neke taktičko-tehničke nedostatke koji se lako isprave. Zadovoljan sam i s Jamborom, jer smo zahvaljujući njemu brzo i precizno okretali strane - zaključio je Zekić.

Oko tandema "G&G" (Grgić-Grezda nap.a.) nemamo što previše dodati, međutim, kada je Jambor u pitanju ne možemo ne primijetiti koliko je Osijek sigurniji i mirniji u organizaciji napada kada je on u igri. Pasovi su mu mirni, točni i pravovremeni, vrlo rijetko gubi lopte, a to je donijelo određenu sigurnost u igru, te donosi premoć kada je posjed u pitanju. Osim toga, sposoban je dati i ubojitu okomitu loptu, te poslati itekako upotrebljive dijagonale. U njemu je skupljeno dosta elemenata koje Zekić traži od zadnjih veznih. Možda nije najbrži i najagresivniji, ali to kompenzira inteligencijom i odličnim čitanjem igre. Bit će ga zanimljivo vidjeti nakon što prođe kompletne zimske pripreme. On bi mogao biti jedno od tajnih oružja Osijeka za proljetni dio sezone.

Dalibor KELER

OSIJEK - Stadion u Gradskom vrtu. Vrijeme hladno. Teren težak za igru. Gledatelja: 1.456. Sudac: Duje Strukan (Split) - 6. Strijelci: 1:0 Lopa (17), 2:0 Grgić (77). Žuti kartoni: Barać, Lopa (Osijek), Bouadla (Slaven Belupo). Crveni kartoni: -

IGRAČ UTAKMICE: ALEN GRGIĆ (OSIJEK)

OSIJEK

2 (1)

Malenica 6,5, Grgić 7,5, Škorić 6,5, Barać 6, Barišić 6, Jambor 6,5, Mioč 6 (od 86. Pušić -), Grezda 6,5 (od 90. Bočkaj -), Hajradinović 6,5, Lopa 6,5 (od 77. Mudražija -), Marić 6.

SLAVEN BELUPO

0

Marković 6, Purić 5,5, Musa 5,5, Katić 6, Vrljičak 5,5, Rebernik 6 (od 68. Arap 5), Vidović 5,5 (od 79. Dolček -), Trebotić 6, Bogojević 5 (od 46. Kendeš 5), Bouadla 6,5, Ivanovski 5,5.

1:0

Jambor je poslao loptu u kazneni prostor, glavom nije dobro očistio Musa pa je pala ravno Lopi u noge na 17 metara od vrata, a on je lijepim udarcem iz poluvoleja pogodio desni kut.

2:0

Kakva je čuda sve izvodio Grgić dok nije zatresao mrežu, vjerojatno ni sam nije svjestan. Bilo je svega u toj njegovoj akciji, "lažnjaka", pirueta, a na kraju ju je zaključio preciznim udarcem ljevicom u donji desni kut. Lijep pogodak, nema što.

prošao studeni

BIJELO-PLAVI POBIJEDILI NAKON VIŠE OD MJESEC DANA

DOBRO

Alen Grgić

Počeo se sve bolje snalaziti na poziciji desnog beka. Protiv Slaven Belupa odigrao je možda svoju najbolju utakmicu uopće u dresu Osijeka, a pogotkom koji je postigao izjednačio se s Hajradinovićem na čelu klupske liste strijelaca.

Igra

Osijek je igrao baš onako kako treba protiv suparnika iz ranga Koprivničana. Pritisak, mnogo trčanja bez lopte, brži pas i prijetnje na sve moguće načine. Gosti su stvarno ovisili o milosti bijelo-plavih u toj utakmici.

Dmitro Lopa

Nakon više od pola godine opet se upisao u strijelce. Odigrao je solidno prvo poluvrijeme, postigao lijep pogodak, a u nastavku se ipak malo ugasio, pa ga je Zekić i mijenjao. No, valjda je tim pogotkom Ukrajinac najavio lagani povratak u proljetnu formu.

LOŠE

Realizacija

Opet je Osijek morao teško raditi da bi zabio dva pogotka. Usuđujemo se reći samo dva, s obzirom na broj stvorenih prilika. Taj je segment često ove sezone sprječavao bijelo-plave u postizanju boljeg rezultata.

Posjet

Vratili smo se utakmicama u "obiteljskom okruženju" Slaven Belupo gledalo je onih nekada "klasičnih" 1500 gledatelja. Očito se i publika malo zasitila. Mnogo je nogometa bilo od lipnja u Gradskom vrtu. Dio je odustao i zbog slabijih rezultata u posljednje vrijeme, a dio vjerojatno zbog hladnijeg vremena. Nestalo je navijačke čaorlije koja je vladala većim dijelom ove polusezone. Valjda to tako mora biti, ali valjda će se na proljeće vratiti.

Najčitanije iz rubrike