Novosti
PREDSTAVLJANJE U BORDEAUXU

Hrvatska vina u Europi sve su prepoznatljivija
Objavljeno 4. prosinca, 2017.

Tajnik Udruženja vinarstva HGK-a Igor Barbarić u nedjelju je u Bordeauxu rekao kako je prepoznatljivost hrvatskih vina u Europi sa svakim danom sve jača i bolja te izrazio uvjerenje da je prezentacija hrvatskih vina dobar put u stvaranju imidža Hrvatske kao vinske zemlje. Hrvatska vina predstavljaju se u Bordeauxu pod brendom Vina Croatia – vina mosaica u sklopu Hrvatskog vikenda.

“Naša su vina prepoznata od vrhunskih vinskih stručnjaka upravo ovdje u Gradu vina, stoga je to jasna potvrda da se Hrvatska mora i nadalje brendirati proizvodima poput vrhunskih hrvatskih vina te daljnjim provođenjem strategije brenda Vina Croatia – vina mosaica. Naši su vinari pokazali još jednom da su spremni za najzahtjevnija tržišta potencijalima svojih vrhunskih vina, gdje se cijene vina autohtonih i internacionalnih sorti”, istaknuo je Barbarić.

Program u Gradu vina (La Cite du Vin), tematskom parku i muzeju posvećenom vinima u Bordeauxu, počeo je u petak večerom dobrodošlice i pozdravnom riječju Veleposlanika RH u Francuskoj Filipa Vučaka, a završio je u nedjelju vođenim kušanjem vina (Masterclass), pod vodstvom Barbare Bačić. Tijekom vikenda mogla su se degustirati naša vina. Darko Preiner, docent s Agronomskog fakulteta u Zagrebu predstavio je posjetiteljima hrvatsko vinarstvo i vinogradarstvo, a Mladen Boban s Medicinskog fakulteta u Splitu održao je prezentaciju Vino i zdravlje. Održane su i brojne druge promocije našeg vinarstva i vina, uz autohtonu hranu i glazbu. Udruženje vinarstva pri HGK-u prihvatilo je partnerski odnos s Gradom vina te će se u prve tri godine predstaviti s više od tri tisuće boca najznačajnijih hrvatskih vina.

U Gradu vina od ove se godine mogu naći brojna vina koja predstavljaju Hrvatsku preko sljedećih vinarija: ATC Coronica, Krauthaker, Badel 1862, Kozlović, PZ Janjina, Vinarija Radovan, Dingač Skaramuča, PZ Vrbnik, Vina Carić, Osilovac - Feravino, Terra madre, PP Orahovica, PZ Maslina i Vino, Veralda, Stina vino, Vina Matošević, Vina Kalazić, Vinarija Iuris, Zlatan Otok, Vinarija Raak, Benvenuti i Kuća vina Ivan Katunar – Katunar estate winery.

Na to zahtjevno i tradicionalno vinsko tržište Hrvatska je u 2016. izvezla samo 9500 litara vina, u vrijednosti od 56 tisuća eura, najviše vina u bocama, s prosječnom izvoznom cijenom od 5,12 eura, a pjenušavih vina samo 365 litara, ali po prosječnoj cijeni od 25 eura. U istom razdoblju iz Francuske smo uvezli vina u vrijednosti od 4,6 milijuna eura i 700 tisuća litara, uglavnom pjenušavih vina i vina u bocama, izvijestili su iz HGK-a. H

Možda ste propustili...

PREDSJEDNICA HRVATSKE NA SVEČANOJ SJEDNICI OPĆINSKOG VIJEĆA

Povijesni dan za malu, ali uspješnu općinu Mikleuš

LEGALNO RADI SAMO 10.000 STARIJIH OD 65

Umirovljenici bi mogli raditi poslove koje mladi ne žele

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SLAVONSKE PACIJENTICE NAJVIŠE SE ŽALE NA VINKOVCE I VUKOVAR

KBC Osijek: Dnevno do 10
kiretaža, sve uz anesteziju

2

PRESUDA 22. LISTOPADA

DORH za Vinkovića traži deset mjeseci zatvora

3

ŠANSA IM JE MOŽDA U KOALICIJAMA

Većina najavljenih novih stranaka trajat će samo do sljedećih izbora