Novosti
PREDSTAVLJANJE U BORDEAUXU

Hrvatska vina u Europi sve su prepoznatljivija
Objavljeno 4. prosinca, 2017.

Tajnik Udruženja vinarstva HGK-a Igor Barbarić u nedjelju je u Bordeauxu rekao kako je prepoznatljivost hrvatskih vina u Europi sa svakim danom sve jača i bolja te izrazio uvjerenje da je prezentacija hrvatskih vina dobar put u stvaranju imidža Hrvatske kao vinske zemlje. Hrvatska vina predstavljaju se u Bordeauxu pod brendom Vina Croatia – vina mosaica u sklopu Hrvatskog vikenda.

“Naša su vina prepoznata od vrhunskih vinskih stručnjaka upravo ovdje u Gradu vina, stoga je to jasna potvrda da se Hrvatska mora i nadalje brendirati proizvodima poput vrhunskih hrvatskih vina te daljnjim provođenjem strategije brenda Vina Croatia – vina mosaica. Naši su vinari pokazali još jednom da su spremni za najzahtjevnija tržišta potencijalima svojih vrhunskih vina, gdje se cijene vina autohtonih i internacionalnih sorti”, istaknuo je Barbarić.

Program u Gradu vina (La Cite du Vin), tematskom parku i muzeju posvećenom vinima u Bordeauxu, počeo je u petak večerom dobrodošlice i pozdravnom riječju Veleposlanika RH u Francuskoj Filipa Vučaka, a završio je u nedjelju vođenim kušanjem vina (Masterclass), pod vodstvom Barbare Bačić. Tijekom vikenda mogla su se degustirati naša vina. Darko Preiner, docent s Agronomskog fakulteta u Zagrebu predstavio je posjetiteljima hrvatsko vinarstvo i vinogradarstvo, a Mladen Boban s Medicinskog fakulteta u Splitu održao je prezentaciju Vino i zdravlje. Održane su i brojne druge promocije našeg vinarstva i vina, uz autohtonu hranu i glazbu. Udruženje vinarstva pri HGK-u prihvatilo je partnerski odnos s Gradom vina te će se u prve tri godine predstaviti s više od tri tisuće boca najznačajnijih hrvatskih vina.

U Gradu vina od ove se godine mogu naći brojna vina koja predstavljaju Hrvatsku preko sljedećih vinarija: ATC Coronica, Krauthaker, Badel 1862, Kozlović, PZ Janjina, Vinarija Radovan, Dingač Skaramuča, PZ Vrbnik, Vina Carić, Osilovac - Feravino, Terra madre, PP Orahovica, PZ Maslina i Vino, Veralda, Stina vino, Vina Matošević, Vina Kalazić, Vinarija Iuris, Zlatan Otok, Vinarija Raak, Benvenuti i Kuća vina Ivan Katunar – Katunar estate winery.

Na to zahtjevno i tradicionalno vinsko tržište Hrvatska je u 2016. izvezla samo 9500 litara vina, u vrijednosti od 56 tisuća eura, najviše vina u bocama, s prosječnom izvoznom cijenom od 5,12 eura, a pjenušavih vina samo 365 litara, ali po prosječnoj cijeni od 25 eura. U istom razdoblju iz Francuske smo uvezli vina u vrijednosti od 4,6 milijuna eura i 700 tisuća litara, uglavnom pjenušavih vina i vina u bocama, izvijestili su iz HGK-a. H

Najčitanije iz rubrike