Sport
PREDSJEDNIK VLADE RH O HNS-U

Bilo bi dobro da ima više kandidata
Objavljeno 3. prosinca, 2017.

Izbori su 22. prosinca, ali utrka između Darija Šimića i Davora Šukera za mjesto predsjednika HNS-a možda je već gotova. Neslužbeno se doznaje kako Davor Šuker ima 14 potpisa potpore županijskih nogometnih saveza (Osječko-baranjski, Požeško-slavonski, Virovitičko-podravski, Bjelovarsko-bilogorski, Varaždinski, Zagrebački nogometni savez, Krapinsko-zagorski, Karlovački, Sisačko-moslavački, Međimurski, Šibensko-kninski, Istarski, Brodsko-posavski te savez Zagrebačke županije), a to znači da na izbornoj skupštini neće imati protukandidata. Naravnom ostaje sve još otvoreno do 7. prosinca kada je krajnji rok za podnošenje lista. Na temu HNS-a nekoliko riječi kazao je i hrvatski premijer Andrej Plenković. Nije decidirano rekao, ali se može zaključiti kako je i on za promjene.

- Važno je da se problemi koji postoje u hrvatskom nogometu počnu rješavati. Nogomet, kao i sport općenito, mora biti onaj proces u društvu kroz koji ljudi uče i o timskom radu, motivaciji i zdravom životu. Sport ne smije pridonijeti tome da se stvaraju podjele između sjevera i juga, između klubova, ne smijemo imati više navijačkoga nasilja.

Premijer je još dodao kako mu se čini da je “HNS poprilično zakomplicirao i začahurio svojim statutom mogućnosti kandidiranja”.

- Bilo bi dobro da u tom procesu ima više kandidata, da iznesu svoje prijedloge i da se formalno mogu kandidirati te da na taj način i HNS napravi iskorak i promjene. Smatram da je to osobito važno kada nam reprezentacija ostvaruje ovako sjajne rezultate kao što je plasman na Svjetsko prvenstvo gdje se automatski stvara jedno pozitivno ozračje u društvu. I zato se nadam da će svi koji vode nogometni savez voditi računa o tome koliko njegovo djelovanje može imati i simbolički, transformativni učinak na procese u društvu - zaključio je Plenković. I. Liović

Najčitanije iz rubrike