Osijek
SANJA RADIĆ, PROJEKT-MENADŽER, GAUSS

Predrasude i stereotipi najveći su problem
Objavljeno 4. prosinca, 2017.

Koliko u tvrtki Gauss imate programerki, a koliko programera?

- Imamo širok raspon pozicija, tako da trenutačna situacija, gdje imamo samo dvije programerke i 62 programera, nije stvarno stanje muško-ženske podjele u tvrtki. Žene su sklonije pozicijama dizajnera, projekt-menadžera, testera i administrativnim poslovima. Otkad poslujemo, nismo imali više od pet-šest programerki. Rado bismo zaposlili još žena na tu poziciju, međutim, jednostavno nema interesa.

Zašto se IT sektor u javnosti, u 2017. godini, i dalje više smatra muškim?

- Još od samih početaka IT sektor zbog svoje uske povezanosti s mehaničkim i tehničkim stvarima više privlači muškarce. Pojava stereotipa bijelog štreberka kao prosječnog programera vjerojatno je dodatno odbijala žene od programerskih pozicija. Danas, zbog ove situacije, dolazi i do manjka ženskih uzora u IT-ju, što ne pomaže mladim ženama da se odluče za ovaj sektor. Vjerujem da je najveći problem u određenim predrasudama da su tehnička zanimanja namijenjena muškarcima, što se prenosi od ranog djetinjstva kad dječacima kupujemo aute i alate, a djevojčicama lutke i kuhinje. Poslije se to očituje kroz obrazovanje i neki trenutak koji djevojkama zapravo odredi stav da su tehnički poslovi/fakulteti teži i da su zbog toga namijenjeni muškom spolu, što je, naravno, potpuno pogrešno.

Kako ohrabriti djevojke da se okušaju u ovom vrlo traženom i razvijenom zanimanju kako bi se izjednačio broj zaposlenih žena i muškaraca?

- Razbijanje stereotipa, radionice i edukacije snažni su alati u borbi nejednakosti spolova u našoj industriji. Osnaživanje mladih djevojaka važno je ne samo zbog odluke za odabir ovog zanimanja nego i zbog generalnog stava da muškarci neke poslove rade bolje. Većina naših programera svoju je strast razvila u svojim ranim godinama života. Upoznavanje s mogućnostima tehnologije može pomoći stvaranju interesa u ranim godinama života i uvelike utjecati na povećanje broja žena u IT sektoru. Teško je očekivati da se broj muškaraca i žena u IT-ju izjednači, ali povećanje broja žena može donijeti brojne pozitivne promjene u tvrtke i pridonijeti boljoj kvaliteti obavljanja posla. Prema našim iskustvima, žene su pedantne, strpljive, uporne i posjeduju soft vještine, što čini kvalitetne preduvjete za izvrsno obavljanje ovog posla.

Je li razlog manjku žena u IT sektoru, inače odlično plaćenom, taj što i zarađuju manje od muškaraca?

- Nejednakost u plaćama kod muškaraca i žena očituje se u svim industrijama, u našoj možda i najmanje, jer se vrednuje jedino rezultat, odnosno znanje. Spol je potpuno nevažan u svemu tome. Ono gdje mogu nastati razlike između žena i muškaraca je isključivo bolja pregovaračka snaga kod muškaraca, samim time i bolja pozicija kroz vrijeme. Žene teško pregovaraju o uvjetima, financijama i podjelama poslova, što opet vraća priču na početak i određene trenutke u odrastanju kad se javljaju predrasude i nesigurnost u vlastite sposobnosti. Plaća je najmanji faktor u problematici manjka žena u našoj industriji, jer žene koje rade ove poslove su jednako dobro plaćene kao i muškarci. Sve, naravno, ovisi o razini znanja, iskustvu i vlastitoj proaktivnosti. A. Andrejek

Možda ste propustili...

BORBA PROTIV SMRDLJIVIH MARTINA

Pomažu češnjak, žuti papir, menta i sapun

HAMAG-BICRO INFORMATIVNI SUSRET SA SLAVONSKIM PODUZETNICIMA

Kako do nepovratnih sredstava