Osijek
SANJA RADIĆ, PROJEKT-MENADŽER, GAUSS

Predrasude i stereotipi najveći su problem
Objavljeno 4. prosinca, 2017.

Koliko u tvrtki Gauss imate programerki, a koliko programera?

- Imamo širok raspon pozicija, tako da trenutačna situacija, gdje imamo samo dvije programerke i 62 programera, nije stvarno stanje muško-ženske podjele u tvrtki. Žene su sklonije pozicijama dizajnera, projekt-menadžera, testera i administrativnim poslovima. Otkad poslujemo, nismo imali više od pet-šest programerki. Rado bismo zaposlili još žena na tu poziciju, međutim, jednostavno nema interesa.

Zašto se IT sektor u javnosti, u 2017. godini, i dalje više smatra muškim?

- Još od samih početaka IT sektor zbog svoje uske povezanosti s mehaničkim i tehničkim stvarima više privlači muškarce. Pojava stereotipa bijelog štreberka kao prosječnog programera vjerojatno je dodatno odbijala žene od programerskih pozicija. Danas, zbog ove situacije, dolazi i do manjka ženskih uzora u IT-ju, što ne pomaže mladim ženama da se odluče za ovaj sektor. Vjerujem da je najveći problem u određenim predrasudama da su tehnička zanimanja namijenjena muškarcima, što se prenosi od ranog djetinjstva kad dječacima kupujemo aute i alate, a djevojčicama lutke i kuhinje. Poslije se to očituje kroz obrazovanje i neki trenutak koji djevojkama zapravo odredi stav da su tehnički poslovi/fakulteti teži i da su zbog toga namijenjeni muškom spolu, što je, naravno, potpuno pogrešno.

Kako ohrabriti djevojke da se okušaju u ovom vrlo traženom i razvijenom zanimanju kako bi se izjednačio broj zaposlenih žena i muškaraca?

- Razbijanje stereotipa, radionice i edukacije snažni su alati u borbi nejednakosti spolova u našoj industriji. Osnaživanje mladih djevojaka važno je ne samo zbog odluke za odabir ovog zanimanja nego i zbog generalnog stava da muškarci neke poslove rade bolje. Većina naših programera svoju je strast razvila u svojim ranim godinama života. Upoznavanje s mogućnostima tehnologije može pomoći stvaranju interesa u ranim godinama života i uvelike utjecati na povećanje broja žena u IT sektoru. Teško je očekivati da se broj muškaraca i žena u IT-ju izjednači, ali povećanje broja žena može donijeti brojne pozitivne promjene u tvrtke i pridonijeti boljoj kvaliteti obavljanja posla. Prema našim iskustvima, žene su pedantne, strpljive, uporne i posjeduju soft vještine, što čini kvalitetne preduvjete za izvrsno obavljanje ovog posla.

Je li razlog manjku žena u IT sektoru, inače odlično plaćenom, taj što i zarađuju manje od muškaraca?

- Nejednakost u plaćama kod muškaraca i žena očituje se u svim industrijama, u našoj možda i najmanje, jer se vrednuje jedino rezultat, odnosno znanje. Spol je potpuno nevažan u svemu tome. Ono gdje mogu nastati razlike između žena i muškaraca je isključivo bolja pregovaračka snaga kod muškaraca, samim time i bolja pozicija kroz vrijeme. Žene teško pregovaraju o uvjetima, financijama i podjelama poslova, što opet vraća priču na početak i određene trenutke u odrastanju kad se javljaju predrasude i nesigurnost u vlastite sposobnosti. Plaća je najmanji faktor u problematici manjka žena u našoj industriji, jer žene koje rade ove poslove su jednako dobro plaćene kao i muškarci. Sve, naravno, ovisi o razini znanja, iskustvu i vlastitoj proaktivnosti. A. Andrejek

Možda ste propustili...

SAVJETOVALIŠTE POTROŠAČKOG FORUMA

Lani su bile 6704 pritužbe potrošača

PREURANJENO VESELJE RODITELJA VRTIĆARACA

Zasad ništa od niže cijene dok je dijete na “bolovanju”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROSVJED ZBOG TROVANJA ŽIVOTINJA

U ponedjeljak se očekuju rezultati analize bijele supstance!

2

KRAJ SNA O POSLU DO MIROVINE

Čak 92 posto zaposlenih posao dobilo na određeno

3

PREURANJENO VESELJE RODITELJA VRTIĆARACA

Zasad ništa od niže cijene dok je dijete na “bolovanju”

oglas