Regija
OBLJETNICA POGIBIJE PILOTA I PADOBRANACA

Poljoprivrednim avionima pomagali ranjenom Vukovaru
Objavljeno 4. prosinca, 2017.

OTOK

Komemorativnim skupom kod spomenika podignutog u središtu Otoka obilježena je 26. obljetnica pogibije pilota Marka Živkovića i Mirka Vukušića, te padobranaca Ante Plazibata i Radeta Grive. Četvorica zrakoplovaca, pripadnika Prvog samostalnog zrakoplovnog voda iz Osijeka, poginuli su na bojnom zadatku u noći između 1. i 2. prosinca ratne 1991., na bosutskoj bojišnici, nedaleko od Otoka, kada je njihov zrakoplov pogodila neprijateljska raketa. Ustrojeni na početku Domovinskog rata i poznatiji pod ratnim nadimkom Crne vrane, pomoću poljoprivrednih i sportskih zrakoplova dostavljali su pomoć opkoljenim dijelovima Slavonije, ali su i borbeno djelovali rabeći pritom i bojler-bombe. Jedan takav let četvorica pripadnika voda nisu preživjeli, oni su prvi hrvatski zrakoplovci poginuli u Domovinskom ratu. Otočki gradonačelnik Josip Šarić istaknuo je kako 26 godina Grad Otok i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo obilježavaju stradanje prvih poginulih pilota i branitelja Otoka.

Izaslanik ministra branitelja Stipo Rimac istaknuo je kako su ovo dani tuge i ponosa, no kako je rekao, tjedan iza nas stalno nas opominje da ne čuvamo uspomenu na sve naše branitelje.

- Moramo svojim riječima i djelima pokazati da čuvamo interese svoje države i naroda, ali i čast i dostojanstvo svojih branitelja. Vjerujem i nadam se da ćemo svi skupa zajedno tražiti bolju budućnost za našu djecu i mlade - rekao je Rimac.

Okupljenima su se obratili i zapovjednik Samostalnog zrakoplovnog voda Osijek i jedan od prijatelja zrakoplovaca, pilota i padobranaca, ratni zapovjednik Vladimir Rajter, brigadir Goran Novoselić, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane i načelnika Glavnog stožera oružanih snaga RH i zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, izaslanik predsjednika Vlade i župan vukovarsko-srijemski Božo Galić, saborski zastupnik i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora dr. Mladen Karlić, te general bojnik Josip Štimac, izaslanik predsjednice RH.

U spomen na njih, kao i 27 branitelja i civila iz Otoka poginulih u Domovinskom ratu, položeni su vijenci i upaljene svijeće podno spomenika na središnjem trgu.

Ispred Doma kulture posjetitelji su mogli razgledati naoružanje Taktičko-tehničkog zbora, a u Domu kulture postavljena je izložba “Junaci Domovinskog rata”.

Molitvu na komemoraciji predvodio je župnik Antun Knežević, a uoči komemoracije služena je misa u crkvi sv. Antuna Padovanskog. M.Kokaj

Ustrojeni su na početku Domovinskog rata i poznatiji pod ratnim nadimkom Crne vrane

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana