Regija
MILIJUNSKE INVESTICIJE ČISTOĆE

Sagrađena je nova mrtvačnica, kreće reciklažno dvorište
Objavljeno 4. prosinca, 2017.

ŽUPANJA

Županja je na gradskom groblju konačno dobila novu suvremenu mrtvačnicu s pratećim sadržajima, na čiju se potrebu ukazuje već godinama.

Objekat je vrijedan približno 1,3 milijuna kuna bez PDV-a, od čega je 800 tisuća kuna osiguralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, a ostatak Čistoća Županja kreditnim zaduženjem kod HBOR-a. Obveza Čistoće kao investitora bila je do kraja godine završiti investiciju i utrošiti odobrena sredstva, u tome se uspjelo i svi rokovi su ispoštovani. Mrtvačnica je sagrađena i opremljena, postavljena je fasada i vanjske pločice pod nadstrešnicom, uređen je okoliš, posađeno drveće i ukrasno grmlje i postavljen veliki bijeli križ. Stara mrtvačnica koja je u funkciji bila nekoliko desetaka godina je uklonjena. Održavanje pokopa preselilo je u novi objekt koji udovoljava svim standardima i potrebama građana u najtužnijim trenutcima, kada se opraštaju od svojih najmilijih. Usporedo se radilo i na proširenju groblja, a sagrađene su i nove staze za lakši pristup grobovima.

Preseljenje Čistoće u novu upravnu zgradu, planirano za ovu godinu, prolongirano je za 2018. godinu. Naime, Gradsko vijeće lani u prosincu udovoljilo je zahtjevu te tvrtke za kupnju upravne zgrade na adresi Josipa bana Jelačića 4 u Županji (bivša upravna zgrada Lužnjaka). Riječ je o nekretnini u stopostotnom vlasništvu Grada koja se prostire na površini od 628 četvornih metara. Time će Čistoća riješiti svoj gorući problem i djelatnicima, a trenutačno ih je sa sezoncima oko 45, konačno osigurati vlastiti prostor za rad. Već godinama su, naime, podstanari u zgradi Komunalca. Kao tvrtka u 100-postotnom vlasništvu Grada Čistoća je za navedenu nekretninu u zamjenu dala oranicu u gospodarskoj zoni Sječine površine 6024 kvadrata, a sama će osigurati sredstva za uređenje derutne zgrade. Stalni sudski vještak zgradu u Jelačićevoj ulici procijenio je na 769.000 kuna. Utvrđena vrijednost oranice je 361.440 kuna, a preostali iznos od 407.560 kuna Čistoća je uplatila Gradu nakon potpisivanja Ugovora o zamjeni nekretnina. Kako doznajemo od direktora Ante Klanca, u tijeku je izrada projektne dokumentacije za adaptaciju i uređenje zgrade, a projekt će biti kandidiran na skorašnji natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Klanac se nada da će biti prihvaćen i da će tvrtka na taj način namaknuti bar polovinu potrebnih sredstava i osigurati prihvatljiv dio sufinanciranja kako bi radovi bili završeni i zgrada useljena u sljedećoj godini.

Čistoća je počela i s aktivnostima za gradnju reciklažnog dvorišta. Gradonačelnik Županje i saborski zastupnik Davor Miličević potpisao je sredinom listopada u Zagrebu ugovor o dodjeli nepovratnih sredstava iz Kohezijskog fonda za gradnju i opremanje reciklažnog dvorišta u Županji u visini od 3.387.894,90 kuna. Županja je na vrijeme imala pripremljenu projektu dokumentaciju, aplicirala je na natječaj i među prvih je deset gradova u Hrvatskoj koji su uspjeli dobiti nepovratna sredstva.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Godišnje 215 tona otpada

Projekt će rezultirati s 215 tona prikupljenog otpada u izgrađenom i opremljenom reciklažnom dvorištu već u prvoj godini nakon ishođenja uporabne dozvole. U sklopu projekta provest će se informativna edukacijska kampanja za sve stanovnike Županje o korištenju reciklažnog dvorišta i pravilnom odvajanju otpada u kućanstvima.

Najčitanije iz rubrike