Mozaik
11. SMOTRA FOLKLORA U PLETERNICI

Pokazali razne stare običaje
Objavljeno 3. prosinca, 2017.

Kada su prije 11. godina upravo formirano Zavičajno društvo KUD “Rama” iz Pleternice počeli svoju smotru, organiziranu u povodu Dana grada Pleternice, želeći tako prikazati domicilne običaje svih doseljenika u Pleternicu i Požeštinu, imali su samo tri grupe. Tada su svojim sugrađanima prikazali koje su to kulturno naslijeđe donijeli sa sobom, svoju nošnju, običaje, hranu, priče iz života. Ustrajali su na tome jer se smotra svidjela i Pleterničanima, a i šire, svake godine smotra je postajala bogatija, a na ovim posljednjim bude i desetak gostujućih folklornih skupina, uglavnom predstavnika nacionalnih manjina, ali i iz pojedinih krajeva Hrvatske i BiH.

Tradicija

Iz male kinodvorane prešli su u Sportsku dvoranu koja je u međuvremenu sagrađena uz tamošnju OŠ fra Kaje Adžića, te postali zanimljiva i cijenjena smotra. Cilj im je, osim što su željeli drugima prikazati svoje stare običaje, ne dopustiti da im u novim krajevima nestanu njihovi običaji te da ih prenesu na mlade naraštaje, sada i djecu treće generacije doseljenih Ramljaka.

To svakako osim vrijednih članova društva KUD “Rama” moramo zahvaliti jedinstvenom i vječno aktivnom, neumornom Juri Vidakušiću, predsjedniku, inicijatoru i kreatoru nastupa, piscu scenarija scenskih prikaza, piscu pjesama za gusle, samoukom guslaru i stalnom animatoru aktivnosti. Nezaobilazni Jure i ovaj put je pozdravio sve goste i posjetitelje u dvorani, a zahvalio je i Gradu Pleternici na potpori, financijskoj, koja im omogućava organizaciju ovih smotri.

Gostujuća društva pozdravila je i pleternička gradonačelnica Antonija Jozić, rođena Pleterničanka, ali ramska snaha koja ima posebni senzibilitet za Ramce.

- Ramci su naselili plodne slavonske njive, a otada zajedno razvijamo ovaj pleternički kraj, njegujemo običaje i tradiciju – istaknula je gradonačelnica Jozić otvarajući 11. smotru.

Ramska pjesma

Osim domaćina koji su smotru počeli ramskom pjesmom i kolima, te pričom 8-godišnjeg dječaka koji se osvrće za Ramom iz koje odlazi, baca zadnji pogled na Ramsku dolinu i odlazi u nepoznato, koju je na guslama izveo i otpjevao Jure Vidakušić, nastupili su KUD Putalj iz Kaštel Sućurca koji su imali čak tri izlaska na veliku pozornicu i prikazali pjesme i plesove od Solina, starogradske splitske, do Trogira, KUD Šijaci iz Biškupaca sa svojim dječjim folklorom, KUD “Brodski biseri” iz Bosanskog Broda s dinamičnim plesovima brodske Posavine, UKPD Ukrajina iz Slavonskog Broda sa živopisnim nošnjama i vrlo atraktivnim plesom, HKUD “Slavonija” iz Jakšića s običajima i pjesmama svoga kraja, romski KUD Darda s običajima i plesovima baranjskih Roma, Izvorno folklorno društvo župe Potkraj iz Turbeta kod Travnika. Bio je to splet stvarno raznolikih običaja, živopisnih nošnji, raznih narodnih instrumenata karakterističnih za kraj iz kojeg dolaze.

Cijeli program vodile su već treći put, nadahnute “Snaše sa sokaka”, Ljiljana Bagarić i Željka Maričić iz Vukovara, koje su čitavo vrijeme između nastupa folkloraša držale posjetitelje u svojim pričama, koje su uvijek završavale salvama smijeha. Na kraju su svi sudionici nastavili s opuštenom zabavom uz svečanu večeru, te prikazali još toga iz svoga kraja. AGM Kruna

Možda ste propustili...

JUBILARNO PRVENSTVO HRVATSKE U MJEŠOVITIM KVIZ PAROVIMA

Lovce iz “Potjere” pobijedio mladi par

MANIFESTACIJA “DJECA SA SELA U KOLU SU VESELA” U VOĆINU

Održavanje dječje smotre najbolji je način da čuvamo svoju folklornu tradiciju

Najčitanije iz rubrike