Zdravlje
MJESEC BORBE PROTIV OVISNOSTI 2017.

“Mladi za mlade”: Čujmo i vidimo našu djecu i mladež
Objavljeno 4. prosinca, 2017.

Prema Konvenciji o pravima djeteta usvojenoj na Generalnoj skupštini UN- a 1989, god. a čiji potpisnik je i Republika Hrvatska od 1991. god., jedno od osnovnih prava djeteta je pravo na zaštitu od zlostavljanja i zanemarivanja, pravo da odrasta sigurno i voljeno.

U svakom djetetu u svakome od nas nalazi se naš unutarnji misaoni svijet koji može biti prekrasno mjesto ispunjeno mislima, osjećajima, sjećanjima i snovima, nadama i željama. Može to biti i uznemirujuće mjesto prepuno strahova, tuge, bojazni, krivnje, žaljenja, noćnih mora koje prijete da nas povuku u svoje mračne dubine.

Svatko od nas sigurno je osjetio ovu tamu, ponekad je ona prolazna poput lošeg dana na poslu, svađe s nekim koga volimo, nervoze zbog testa, ispita. Ponekad je mnogo teže pronaći uzrok ove tame, naših osjećaja, jer oni su utkani u ono što jesmo i tada nastaju problemi. Osjećamo se loše, a zbog osude okoline sami ili kao roditelji stidimo se, osjećamo otpor ili osjećamo ljutnju na sebe ili vlastito dijete koje “radi problem”.

Kada bi stigma ovih poteškoća bila manja mnogo lakše bismo osobno, ili kao roditelji, zatražili pomoć stručnjaka za mentalno zdravlje. Uz pomoć stručnjaka imamo mogućnost, šansu uspostaviti ravnotežu tzv. “trokuta blagostanja” na relaciji um – mozak – odnosi.

Psihološki problemi mogu biti teži od tjelesnih. Kod njih ne vidimo modrice, povišenu temperaturu ili otvorenu ozljedu. Psihička bol boli i dijete i nas. Kao profesionalci, roditelji, potrudimo se prihvatiti različitost, ne osuđivati ju, niti ignorirati, izolirati, suditi. Različitosti nas vraćaju na svijest o vlastitoj nesavršenosti i time nas obogaćuju i čine senzibilnijim za ljudsku patnju i bol.

Program obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti financiran je sredstvima Ministarstva zdravstva RH i Osječko-baranjske županije. Partneri u programu: Udruga “Ne-ovisnost”, Gradski ogranak Crvenog križa Osijek, Udruga Help, Odjel prevencije PU Osječko-baranjske.

Sutra (5. prosinca) će se održati predstava “Porodične priče” u Valpovu i Donjem Miholjcu

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike