Zdravlje
UDRUGA “KORAK PO KORAK”

Ravnoteža između posla i obitelji
Objavljeno 4. prosinca, 2017.

U cilju snažnijeg promicanja važnosti ravnoteže radnog i obiteljskog života Udruga roditelja Korak po korak pokreće projekt BRZO (Bolja Ravnoteža za Zaposlene Obitelji) u suradnji s Klubom trudnica i roditelja Split te uz podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Naime, u Hrvatskoj postoje pojedinačni primjeri dobre prakse u osiguravanju radnih uvjeta prijateljskih za obitelj, no oni su još uvijek nedovoljno zastupljeni te su potrebne sustavne aktivnosti s ciljem poticanja uspostave ravnoteže.

Društvena Europa

Slično je i na području cijele Europske unije, gdje zbog globalizacije dolazi do zanemarivanja humane strane i izvornog plana o izgradnji stvarno društvene Europe. Zbog tog je razloga u travnju ove godine Europska komisija objavila paket mjera Work-Life Balance koji obuhvaća Direktivu za potporu ravnoteži između radnog i obiteljskog života za roditelje i njegovatelje. Snažnu podršku inicijativi dala je europska mreža COFACE Families Europe koja okuplja oko 25 milijuna obitelji diljem Europe, a jedna je od njezinih članica i Udruga roditelja Korak po korak koja već niz godina zagovara inicijative usmjerene na uspostavljanje ravnoteže između posla i obiteljskog života.

“Dajemo svoju punu potporu prijedlogu Direktive te snažno zagovaramo da ga Europski parlament i Vijeće Europe usvoje jer vjerujemo da će predložene mjere osigurati podršku i za brojne obitelji u Hrvatskoj. Fleksibilno radno vrijeme, rad na daljinu i adekvatno plaćeni dopusti za brigu o djeci mjere su koje zaposlenim roditeljima omogućuju uspostavu bolje ravnoteže između posla i obitelji i dvostruka su dobitna situacija i za roditelje i za poslodavce te čine doprinos društvu u cjelini. Tu je doista riječ o win-win situaciji jer zadovoljni zaposlenici, koji su ujedno i roditelji, mogu svoje potencijale ostvarivati u punom učinku tek kada doživljavaju da ne moraju birati između posla i obitelji. Istovremeno, podjela brige o djetetu između majki i očeva pridonosi rodnoj ravnopravnosti te osnaživanju zaposlenih majki na tržištu rada“, istaknula je Silvija Stanić, izvršna direktorica Udruge roditelja Korak po korak.

Podrška obiteljima

Okosnica je projekta online kampanja pod nazivom #Posao&Obitelj kojom se u razdoblju od 21. studenoga do 1. prosinca, prema uzoru na kampanju COFACE-a, na facebook-stranicama Udruge roditelja Korak po korak i Kluba trudnica i roditelja Split informirati javnost o događanjima na razini Europe vezano uz promjene za podršku obiteljima i postizanje ravnoteže između obitelji i posla. Uz informiranje cilj je kampanje i povezivanje prijedloga iz direktive na europskoj razini s potrebama obitelji u Hrvatskoj, kao i upozoravanje na potrebe i promjene u nacionalnoj obiteljskoj politici koju provode institucije RH. Poruke kampanje bit će prikazane kroz infografike, videozapise, iskustva i izjave Silvije Stanić koja od 23. studenoga sudjeluje i na prvom European Business-Education Summitu, pri čemu će razmatrati mogućnosti treninga za poslodavce o fleksibilizaciji radnog vremena. J.Kn.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike