Kultura
MLADI OSJEČKI FOTOGRAFI I OPUS SLIKARA IVE ŠEBALJA U MLU

Šebalj je 1948. započeo “razvoj mrlje” na platnu, koju je na kraju karijere gotovo usavršio
Objavljeno 4. prosinca, 2017.

Vezani članci

OTVORENJE DVIJU IZLOŽBI U MLU

Opus Ive Šebalja i izbor fotografija studenata UAOS-a

U MUZEJ LIKOVNIH UMJETNOSTI STIŽE 30. STUDENOGA

Za kraj godine prijenos retrospektive Ive Šebalja s više od stotinu djela

Bogat zabavni program u povodu proslave Dana grada Osijeka dan prije upotpunjen je u Muzeju likovnih umjetnosti otvorenjem dviju izložbi. Unatoč razlikama u umjetničkom izričaju i sadržaju, dvije su izložbe posjetiteljima ipak ponudile koherentnu cjelinu, nenamjerno povezujući fotografiju i slikarstvo te mladost i iskustvo u produkciji različitih vizualnih umjetnosti.

U prizemlju muzeja tako je otvorena izložba pod nazivom “O fotografiji na UAOS”, u sklopu koje je 25 bivših i sadašnjih studentata Umjetničke akademije u Osijeku predstavilo svoje radove, nastale tijekom posljednjih deset godina na kolegiju fotografije pod mentorstvom profesora Vladimira Freliha.

- Izložba je skup radova mojih studenata, a naziv smo, uz prigodni sufiks, preuzeli od teoretičarke Susan Sontag, koja je 70-ih objavila prve esejističke tekstove o umjetnosti fotografije. Mnogi od ovih studenata u svom se radu nakon Akademije nisu nastavili baviti fotografijom, nego su iskustva i vještine stečene na kolegiju fotografije iskoristili u nekom umjetničkom promišljanju – dokumentiranju radova ili proširenju u druge medije - ponosno je otkrio Frelih, naglašavajući da nakon završetka Akademije svi studenti moraju shvatiti prednosti koje nudi vizualnost medija fotografije.

- Iznimno mi je zadovoljstvo pronaći se na ovoj izložbi s dragim kolegama i njihovim radovima. Mnogi izloženi radovi bave se fotografijom kao medijem, njezinim mogućnostima i granicama, dok sam se ja najviše fokusirala na narodne fotografije, gdje mi je taj osebujni medij poslužio kao dokumentarno sredstvo bilježenja umjetničke akcije - objasnila je Kristina Marić, jedna od autorica na izložbi, ističući kako su joj kolegiji vizualne umjetnosti uvijek bili omiljeni tijekom studiranja.

S druge strane, na katu Muzeja likovnih umjetnosti gotovo u isto je vrijeme otvorena putujuća izložba slikara Ive Šebalja, koja će nakon Opatije, Slavonskog Broda i Pakraca, mjesec dana biti na uvid i osječkim zaljubljenicima u umjetnost, a tada se posljedni put seli u Čakovec.

Izložba “Ivo Šebalj: Slikarstvo traži vrijeme”, kako ističe kustosica Sonja Švec-Španjol, nastala je u povodomu 105. obljetnice rođenja i 15. obljetnice smrti jednog od najznačajnijih hrvatskih umjetnika 20. stoljeća, čiji se opus još ne može za stalno pronaći u nekom muzeju ili galeriji. Stoga se putovanjem velikim dijelom Hrvatske javnosti želi približiti lik i djelo Ive Šebalja, koji je u 40 godina stvorio zavidnu kolekciju od 150 radova.

- Šebalj je još 1948. započeo “razvoj mrlje” na platnu, koju je na kraju karijere gotovo usavršio, inspirirajući tako mnoge druge slikare. U raznovrsnom opusu nema mnogo različitih motiva, pa se često u različitim izričajima mogu pronaći autoportreti, aktovi, psi, mačke i cijela ljudska intima - pojasnio je Ivor Zidarić iz udruge Val kulture, glavnog inicijatora putujuće izložbe. Opus ovog, za života izrazito povučenog, ali karizmatičnog umjetnika, Osječanima će biti dostupan sve do 5. siječnja, a uz gvaševe, akvarele i tuševe na papiru, moći će vidjeti i umjetnikovu bistu koju je izradio Ivan Sabolić, a koja je popraćena brojnim Šebaljevim portretima renomiranih hrvatskih fotografa. M. Mandić

25 bivših i sadašnjih studenata Umjetničke akademije u Osijeku predstavilo je svoje radove, nastale tijekom posljednjih 10 godina

Možda ste propustili...

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

Najčitanije iz rubrike