Regija
KOMEMORATIVNI SKUP U OTOKU

Obljetnica pogibije hrvatskih zrakoplovaca u Domovinskom ratu
Objavljeno 2. prosinca, 2017.

OTOK - Komemorativnim skupom  kod spomenika podignutog u središtu grada Otoka, obilježena je 26. obljetnica pogibije pilota Marka Živkovića i Mirka Vukušića, te  padobranaca Ante Plazibata i Rade Griva.

Četvorica zrakoplovaca, pripadnika Prvog samostalnog zrakoplovnog voda iz Osijeka, poginuli su na bojnom zadatku u noći između 1. i 2. prosinca ratne '91. na bosutskoj bojišnici, nedaleko od Otoka, kada je njihov zrakoplov pogodila neprijateljska raketa. Ustrojeni na početku Domovinskog rata i poznatiji pod ratnim nadimkom Crne vrane, pomoću poljoprivrednih i sportskih zrakoplova dostavljali su pomoć opkoljenim dijelovima Slavonije, ali su i borbeno djelovali rabeći pritom i tzv. bojler-bombe. Jedan takav let četvorica pripadnika voda nisu preživjeli. Oni su prvi hrvatski zrakoplovci poginuli u Domovinskom ratu.

Među okupljenima bio je i Marijan Živković, otac Marka Živkovića.
- Teško se živi bez djece, ponos je tu, no institucije ne rade svoj posao. Moj sin Marko je bio hrabar, volio je svoju Domovinu i rekao mi je,  nitko se ne bori za Jugoslaviju, samo se bore za Veliku Srbiju, rekao je.
- U meni je veliki osjećaj ponosa, a ovom prilikom zahvaljujem svima onima koji ovo organiziraju,  rekla je Marina Živković, kći tragično preminulog Marka.

Na komemorativnom skupu u Otoku bila je Marina Vukušić, udovica poginulog pilota Mirka  koja je rekla da sjećanja ne blijede, ne umanjuje se žalost što njih više nema, no prevlada ponos na sve ono što su učinili za obranu Hrvatske.

Izaslanik ministra branitelja Stipo Rimac istaknuo kako su ovo dani tuge i ponosa.
- Moramo svojim riječima i djelima pokazati da čuvamo interese svoje države i naroda, ali i čast i dostojanstvo svojih branitelja. Vjerujem i nadam se da ćemo svi skupa zajedno tražiti bolju budućnost za našu djecu i mlade, rekao je Rimac.

Otočki gradonačelnik Josip Šarić istaknuo je kako 26 godina Grad Otok  i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo obilježavaju stradanje prvih poginulih pilota i branitelja Otoka.
- Ova komemoracija je u jednom posebnom svijetlu, tragičnog događaja na sudu u Haagu, smrti generala Slobodana Praljka. Uz onaj ponos i tugu koji osjećamo svaku godinu na komemoraciji, ovu godinu osjećamo i jedno ljudsko i domoljubno razočarenje s presudom koja se dogodila hrvatskim optuženicima u Haagu i naravno ovim tragičnim, ali i herojskim činom generala Praljka, istaknuo je Josip Šarić, otočki gradonačelnik.

U spomen na njih, kao i 27 branitelja i civila iz Otoka poginulih u Domovinskom ratu, položeni su vijenci i upaljene svijeće podno spomenika na središnjem trgu. Ispred Doma kulture posjetitelji su mogli razgledati naoružanje Taktičko-tehničkog zbora, a u Domu kulture bila je upriličena izložba ''Junaci Domovinskog rata'', dok su himnu otpjevale članice Zbora mladih ''Gracija'' iz  Otoka.

Molitvu na komemoraciji predvodio je župnik Antun Knežević, a uoči komemoracije služena je sveta misa u crki sv.Antuna Padovanskog u Otoku.Mario Kokaj

Možda ste propustili...

DVOSTRUKI “FESTIVAL DEMOKRACIJE”

Na isti dan izbori za EU i mjesne odbore

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

Najčitanije iz rubrike