Osijek
GRADONAČELNIK PRIMIO PREDSTAVNIKE GRADOVA PRIJATELJA

Osječanima čestitali Dan grada i potvrdili jačanje prijateljstva
Objavljeno 2. prosinca, 2017.
U zgradi Glavne straže okupili su se predstavnici Nitre, Subotice i Tuzle

Grad vrijedi onoliko koliko ima prijatelja i pravo je zadovoljstvo podijeliti zadovoljstvo obilježavanja Dana grada Osijeka s našim prijateljskim gradovima – poručio je u subotu gradonačelnik Ivan Vrkić koji je u zgradi Glavne straže primio predstavnike gradova Nitre, Subotice i Tuzle. Uz prigodan program, ondje su bili i razmijenjeni darovi, ali i dogovoreni daljnji planovi u jačanju veza na brojnim područjima
- U ovim prijateljstvima razmjenjujemo dobra i učimo jedni od drugih. Ono što je dobro preuzimamo, dijelimo iskustva, negativne stvari sklanjamo u stranu i u tome grad prednjači. Pravo mi je zadovoljstvo uživati s njima i podijeliti radost proslave Dana grada Osijeka, a ja im zahvaljujem na posjeti, rekao je gradonačelnik Vrkić.
Radosni zbog lijepog prijema bili su i predstavnici Nitre, Subotice i Tuzle. Veljko Vojnić, zamjenik predsjednika Skupštine grada Subotice čestitao je Osječanima Dan grada te rekao da Subotica i Osijek surađuju već dugo godina. Svojim sugrađanima, dodaje, uvijek kaže da je Osijek bratski grad, s građanima sličnog mentaliteta te da se u Osijeku osjeća kao kod kuće. Osijek poznaju i Slovaci pa je tako direktor gradskog ureda Nitre Igor Kršjak rekao da je suradnja s Osijekom vrlo živa, posebice na području kulture i društvenih djelatnosti. I Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle istaknuo je da njegov grad i Osijek vežu brojne tvrtke, sportaši, fakulteti, a njega osobno i dugogodišnje prijateljstvo s osječkim gradonačelnikom. 
Dodajmo tome da je u sklopu proslave Dana grada u Konkatedrali održano euharistijsko slavlje koje je predvodio mons.dr. Đuro Hranić, nadbiskup i metropolit đakovačko-osječki.Marija Mihelić

 Novi prijateljski grad je kineski Huanggang!
Uz spomenute gradove, ostali gradovi prijatelji Osijeka su i Pečuh, Pforzheim, Maribor, rumunjski Ploiesti, Lausanne iz Švicarske, Budimpešta, kosovski Prizren, talijanska Vicenza, albanski Elbasan, a uskoro i kineski Huanggang. 
- U završnoj je fazi sklapanje prijateljstva s kineskim Huanggangom, ali postoje i inicijative sklapanja prijateljstva sa gradovima u Kanadi i Americi. Kad sam došao, suradnja s Kinom bila je tek na papiru, a sad je aktivna i to me raduje, dodao je gradonačelnik.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike