Osijek
CENTAR OSIJEKA PREPUN LJUDI

Tisuće na otvaranju
Adventa i WineOS-a
Objavljeno 1. prosinca, 2017.
Osijek se u petak konačno probudio - rijeke ljudi pohodile su Advent u središtu grada, ali i festival vina WineOS

Početak najveće adventske manifestacije u istočnoj Hrvatskoj označen je danas (petak, 1. prosinca) u 16 sati paljenjem božićnih svjetala i početkom rada svih najavljenih sadržaja na Trgu Ante Starčevića i Trgu pape Ivana Pavla II.

Gradonačelnik Ivan Vrkić sa svojim je suradnicima u 17.55 simbolično prošao kroz svjetleći luk koji povezuje sadržaje na oba trga i time je službeno otvoren Advent u Osijeku te je počela ovogodišnja predbožićna čarolija u središtu grada. Nakon višemjesečnih priprema, koje su posebno užurbane bile posljednjih nekoliko dana, koordinator Adventa Ivan Kristijan Majić konačno može malo odahnuti.

- Početak je težak, jer sve treba početi u točno vrijeme, a najčešće je komplicirano sve sinkronizirati. Nekoliko stotina suradnika zaslužno je za to da se sve posloži u jednoj minuti. Advent konceptualno raste svake godine, imamo višegodišnji plan i razmišljali smo o tome da, koristeći prave stvari koje Osijek može ponuditi, privučemo što više ljudi. Od 18 tisuća posjetitelja prve godine do 40 tisuća druge, prošle godine premašili smo brojku od 100 tisuća posjetitelja, koliko očekujemo i ove. Više od polovine njih nisu bili građani Osijeka. Želimo prikazati Osijek kao zanimljivu turističku destinaciju te lokalnoj publici pokazati da se investiranjem u ovakva događanja grad pokreće i u društvenom i u gospodarskom smislu - kazao nam je Majić.

Od 18 sati na adventskoj pozornici postavljenoj ispred osječke konkatedrale koncert su održali izvrsni Big Band Požega i gosti, koji su okupljene zagrijali obradama poznatih pjesama - naravno, i božićnih - u jazz i funky stilu. Osim Božićnog sajma, velikog kružnog klizališta, vrtuljaka, grijane kupole i ostale redovite ponude za vikend je pripremljen i bogat popratni program u skladu s urbanim duhom ovogodišnjeg Adventa i željom za promocijom lokalnih glazbenih snaga.

Nekoliko stotina metara dalje četvrti osječki festival vina, delicija i ugodnog življenja WineOS privukao je u Esseker centru na tisuće građana, ugostitelja, trgovaca vinom i ljubitelja vina i delicija. Gradonačelnik Ivan Vrkić pozdravio je sve goste i zaželio im sretan Dan grada te kratko u šali upitao okupljene kako da uopće nešto govori kad je pred njim dobro vino.

- Ovdje nisu samo proizvođači vina iz Osječko-baranjske županije, nego iz cijele Hrvatske, kao i posjetitelji. Kad probate ova vina i to vam se vino svidi, vratit ćete se onamo odakle ste došli i reći ćete da se odlična vina proizvode u Slavoniji i Baranji, da ste ih kušali na WineOS-u. Zaputit ćete se na nekoliko dana u Slavoniju, obići Kopački rit, dvorce, đakovačku ergelu, probati vino i kušati vrhunsku hranu te doživjeti našu županiju na potpuno drukčiji način. Upravo će ovakve manifestacije izbrendirati i izbrusiti sve ono što je najbolje kod nas - izjavio je župan Ivan Anušić.

WineOS je ove godine bogatiji nego u protekle tri, nastupa gotovo 80 izlagača, najviše vinara iz Slavonije i hrvatskog Podunavlja, ali i izlagači iz Istre i Dalmacije te Srbije, Mađarske i Bosne i Hercegovine. WineOS se održava i u subotu od 15 do 21 sat. Tijekom dvodnevnog trajanja festivala bit će ukupno 12 radionica.

Adrian ANDREJEK/Igor MIKULIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAJSTARIJA OSJEČKA SLASTIČARNICA, NA ISTOJ DONJOGRADSKOJ LOKACIJI OD 1945.

Obiteljska slastičarnica Orijent
čuvena po talijanskoj krempiti

2

BIVŠI LOGORAŠI SRPSKIH KONCLOGORA OKUPILI SE U OSIJEKU

Rehak: Mi koji smo branili Hrvatsku još se nalazimo na Interpolovim tjeralicama

3

JESENSKE ZARAZNE BOLESTI

Epidemija šarlaha u nekim vrtićima nakon 15 godina

oglas