Osijek
SVEČANA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

Zajednička nam je zadaća vratiti mlade u Hrvatsku
Objavljeno 2. prosinca, 2017.

Proslava Dana grada koja se ove godine održala 1. prosinca ostat će zapamćena po tome što je tog dana Vlada Republike Hrvatske održala svoju sjednicu u gradu na Dravi i za Slavoniju donijela projekte vrijedne dvije milijarde kuna, poručio je u petak na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu Dana grada gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić.

Naime, svečana sjednica Gradskog vijeća održana je ove godine u nazočnosti premijera Andreja Plenkovića, članova Vlade RH, brojnih saborskih zastupnika, ali i nadbiskupa Đure Hranića. Pozdravni govor održao je predsjednik Gradskog vijeća Željko Požega. Sam gradonačelnik Vrkić zahvalio je premijeru na dolasku i novcu koji je donio u Osijek, pa je sam premijer Plenković u svom govoru priznao kako mu je pomalo i neugodno koliko su ga nahvalili gradonačelnik Vrkić i župan Ivan Anušić. Inače, župan Anušić u pozdravnim riječima prvenstveno je čestitao svim Osječanima dan njihova grada, ali i zaželio da se suradnja između Županije i Grada i dalje nastavi na dobrobit svih građana. Premijer Plenković naglasio je kako je najvažnija poruka ove vlade da svojim dolaskom u Osijek želi smanjiti nejednakosti između hrvatskih regija i županija.

- Čak četiri od pet slavonskih županija nalaze se na začelju u mnogim stvarima i to se svakako mora promijeniti. No, ovim putem želim zahvaliti i svim braniteljima koji su omogućili da smo danas u slobodnoj Slavoniji i Osijeku, a tu zahvalnost dokazujemo i kroz novi zakon o braniteljima. Također treba reći da se mnoge stvari mijenjaju, pa svi pokazatelji govore da smo nezaposlenost mladih ljudi u samo nekoliko godina smanjili s 49 na 26 posto. Istina je da još uvijek ima onih koji posao odlaze tražiti u inozemstvo, ali naša zajednička zadaća i tu mislim na oporbu i vladajuće je da te mlade vratimo iz pečalbe u Hrvatsku perspektivnim programima - poručio je premijer Plenković.

Inače, svečani program u HNK-u u povodu Dana grada osmislila je Martina Mikrut, a bila je riječ o kolažu u kojemu su se izmjenjivali predstavnici osječke urbane scene, od članova udruge Pobjede u pratnji pasa iz osječkog Azila, preko predstavnika Pannonian Challengea, do plesne skupine Shine, glumaca, opernih pjevača i baletne postave HNK-a, do najmlađih osječkih dječjih zboraša. Inače, možda najljepša poruka jučerašnje proslave mogla se čuti u govoru gradonačelnika Vrkića, koji je poručio: “Nema boljeg grada od Osijeka i nema bolje države od Hrvatske.”

Nefreteta Z. EBERHARD
DOBITNICI GRADSKIH PRIZNANJA

Najsvečaniji dio jučerašnje svečane sjednice bio je godišnja dodjela priznanja Grada Osijeka. Tako je Grb Grada Osijeka za životno djelo ove godine uručen uglednom osječkom književniku Delimiru Rešickom, a Godišnji grb Grada Osijeka Valentu Turkoviću, Mateju Kasaču, Osijek Software Cityju i Centru za odgoj i obrazovanje “Ivan Štark” te Udruzi za borbu protiv ovisnosti “Ne-ovisnost”. Pečat Grada Osijeka ove godine dobio je Atletski klub “Slavonija Žito”, mr. sc. Neđeljko Knežević, vlč. Ivan Jurić, Božidar Riba, Ana Kovačić, Jozo Pavičić i Petar Živković.

poruka

SMANJITI NEJEDNAKOSTI IZMEĐU REGIJA I ŽUPANIJA

Možda ste propustili...

FAKULTET PRIMIJENJENE MATEMATIKE

Diploma koja jamči brz nalazak posla

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

PLANINARSKO DRUŠTVO ZANATLIJA

Ponovno na Podunavski pješački put u nedjelju

Najčitanije iz rubrike