Osijek
MEĐUNARODNI ZNANSTVENI SKUP DIJETE I JEZIK DANAS

Pismenost ima ključnu ulogu u razvoju djetetovih kompetencija
Objavljeno 2. prosinca, 2017.

Na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti, u organizaciji Odsjeka za filologiju, u petak je počeo dvodnevni, osmi zaredom, Međunarodni znanstveni skup Dijete i jezik danas. Svrha je skupa okupiti znanstvenike koji će svojim radom upotpuniti dosadašnje spoznaje o razvoju pismenosti djece različitih dobnih skupina u materinskom i inom jeziku.

- Ovogodišnja tema Razvoj pismenosti u materinskom i inom jeziku iznimno je važna s obzirom na to da pismenost ima ključnu ulogu u razvoju kompetencija koje su djetetu potrebne za svladavanje budućih zadataka – kaže doc. dr. sc. Valentina Majdenić, predsjednica organizacijskog odbora.

Stoga bi razvoj djetetove pismenosti od najranije dobi trebalo usmjeriti na niz različitih vrsta pismenosti, koje su obuhvaćene skupom - od izranjajuće i rane pismenosti, funkcionalne pismenosti, međujezičnih utjecaja i jezičnih krajobraza, dječje književnosti, medija... Svoje radove pred publikom u kojoj su učitelji, nastavnici, profesori, ravnatelji i drugi stručnjaci iz sustava odgoja i obrazovanja, kao i studenati, predstavljaju izlagači iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Srbije, Slovačke, Španjolske, Grčke, Irana i Švedske. Skup će kao i prijašnjih godina biti popraćen zbornikom radova u izdanju FOOZOS-a. J. Pejaković

Najčitanije iz rubrike