Osijek
GRIPA NIJE UZELA MAHA

Gripoznih još nema, ali trenutno nema ni cjepiva
Objavljeno 2. prosinca, 2017.

U Hrvatskoj je, prema dostupnim podatcima, za sada utvrđeno 37 oboljelih. S obzirom na to da se broj oboljelih od gripe širi geometrijskom progresijom, vrlo je vjerojatno da će u sljedećih nekoliko tjedana taj broj znatnije porasti. Oboljeli su svih dobi, djeca, radno aktivna populacija i stariji, što znači da se gripa uspješno proširila u zajednici. Vrhunac se gripe očekuje u siječnju, potrajat će više tjedana, a znatniji se pad oboljelih očekuje tek u ožujku.

Cijepiti se može bez obzira na to što je epidemija već počela, jer najčešće traje sve do početka travnja. Sve ostale mjere zaštite, kao i podizanje imuniteta, dobro su došle, ali ni jedna od njih ne može s tako visokom pouzdanošću zaštititi od virusa gripe kao cijepljenje. S obzirom na to da je ove godine odaziv na cijepljenje bio iznimno dobar, kako javlja portal gripa.hr, potrošeno je 280.000 doza cjepiva protiv gripe, a u pripremi je dodatnih 8500 doza.

Dodatne će doze stići i u Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjkse županije, koji ih neće distribuirati u ordinacije obiteljske medicine, nego će se zainteresirani moći cijepiti u Zavodu.

U Osijeku su sve doze cjepiva potrošene za nekoliko dana od početka cijepljenja, 3. studenoga, no prof. dr. sc. Karlo Kožul, epidemiolog, potvrđuje kako će u Osijek stići dodatne doze. Svi koji se ubrajaju u rizične skupine cijepili su se besplatno kod svojih obiteljskih liječnika, a ostali su dozu plaćali 20 kuna u Zavodu za javno zdravstvo, gdje su cjepivo i primili.

U prvih pet dana nakon 3. studenoga, prema riječima dr. Sande Pribić, liječnice obiteljske medicine u Domu zdravlja Osijek, cijepilo se najviše građana.

- Iz Službe za epidemiologiju županijskog ZZJZ-a dobili smo obavijest da se izjasnimo imamo li potreba za dodatnim dozama cjepiva, no, kako sam doznala u razgovoru s kolegama, držimo da smo procijepili većinu za to zainteresiranih pa ćemo naknadno zainteresirane uputiti u Zavod – kaže dr. Pribić.

Govoreći iz iskustva, dr. Pribić kaže kako se zanimanje građana za cijepljenje razlikuje iz godine u godinu. Nakon što su, prije nekoliko godina, zabilježeni slučajevi ptičje i svinjske gripe, mnogi su se građani uplašili pa su se cijepili i oni koji nikada nisu. Prošle je godine, međutim, interes bio slabiji, pa im je cjepiva ostalo. Drži kako su količine cjepiva naručene za ovu sezonu bile dobro planirane, jer tko se želi cijepiti, najčešće to učini u prvom valu cijepljenja.

Kad je u pitanju pojava gripe, na našem je području, kaže dr. Pribić, još nema. Bilo je sumnjivih slučajeva, odnosno pacijenata kod kojih bi se moglo raditi o gripi s obzirom na simptome, no, koliko joj je poznato, nije evidentiran ni jedan oboljeli.

Marija MIHELIĆ
SIMPTOMI GRIPE

Simptomi gripe su povišena temperatura, drhtavica, osjećaj iscrpljenosti, gubitak apetita, bolovi u mišićima i zglobovima, curenje i začepljenost nosa, grlobolja.

Pomoć liječnika treba potražiti ako imate temperaturu duže od četiri-pet dana, ako otežano dišete, imate kratak dah i jako kašljete, ako osjećate bol ili pritisak u prsima, ako imate iznenadne vrtoglavice ili ste ošamućeni, ako povraćate i imate proljev te ako se povišena temperatura ponovi nakon poboljšanja simptoma. (Izvor: gripa.hr)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike