Novosti
MORH

Procjena ponude za avione
Objavljeno 1. prosinca, 2017.

Završetkom faze validacije i evaluacije ponuda izrađena je Studija izvodljivosti za donošenje odluke o nabavi višenamjenskog borbenog aviona (VBA) na državnoj razini, o čemu će nakon završetka procesa javnost pravodobno biti obaviještena, priopćeno je u petak iz Ministarstva obrane.

Koraci u procesu donošenja odluke na državnoj razini uključuju mišljenja Odbora za obranu Hrvatskog sabora i Vijeća za obranu, čiji su članovi predsjednica Republike, predsjednik Sabora, premijer, ministri obrane, vanjskih poslova i financija, potom načelnik Glavnog stožera OS RH, predsjednik Odbora za obranu Hrvatskog sabora i savjetnik predsjednice Republike za poslove obrane. Zadnji korak u procesu je odluka o nabavi aviona koju donosi Vlada, pojašnjavaju iz MORH-a.

Hrvatska se nalazi pred jednom od najvećih i najsloženijih odluka u obrambenom resoru nakon završetka Domovinskog rata - o zadržavanju sposobnosti nadzora i zaštite zračnog prostora, ističe se u priopćenju. Podsjeća se kako je zrakoplovstvo u Domovinskom ratu stvaralo prevagu i pobjede te naglašava da je ulaganje u borbene avione investiranje u sigurnost Hrvatske koje stvara preduvjet stabilnosti države i budućeg gospodarskog razvoja.

Odluka o pokretanju procesa nabave borbenih aviona novije generacije odgađana je petnaestak godina, a konkretni koraci napravljeni su ove godine izradom taktičko-tehničke studije i upućivanjem zahtjeva za ponudom za nabavu VBA, kaže se u priopćenju. Do 3. listopada zaprimljeni su odgovori od ponuditelja Grčke, Izraela, Švedske i SAD-a. Ponuditelji su države sa snažnom obrambenom, tehnološkom i industrijskom osnovom, koje pružaju mogućnost tehnološkog i industrijskog razvoja Hrvatske, povećanja zaposlenosti i investicija u hrvatsko gospodarstvo. Radi se o visoko razvijenim tehnološkim rješenjima, prijenosu znanja i iskustava koja otvaraju mogućnost razvoja deficitarnih industrijskih sektora izravno povezanih s nabavom zrakoplova, ističe se u priopćenju. H

Ponude su poslali Grčka, Izrael, Švedska i SAD