Novosti
POSLJEDICE HAŠKE PRESUDE

Miljavac tvrdi: BiH sprema optužnice s lažnim svjedocima
Objavljeno 2. prosinca, 2017.

Bivši bošnjački zatočenici s područja Mostara najavili su da će podnijeti tužbe za naknadu štete od Republike Hrvatske zbog zatvaranja u zatočeničke centre Hrvatskoga vijeća obrane.

- Bivši logoraši bit će ustrajni u tužbama protiv Hrvatske. Tražit ćemo naknadu štete - rekao je za N1 Mirzo Ćemalović iz Udruženja logoraša Mostar. Pojašnjava kako će se žrtve konzultirati s pravnicima, izražavajući očekivanje da će za provedene dane u zatvorima dobiti financijsku naknadu. Ćemalović kaže da je bio zatočen u sedam zatočeničkih centara HVO-a i ondje proveo 320 dana. Snimatelj Nedžad Kasumović, koji je snimio rušenje Starog mosta 8. studenoga 1993. godine, izrazio je pak nezadovoljstvo ocjenom suda kako je taj objekt bio legitimni vojni cilj kojega su koristili pripadnici bošnjačke Armije BiH.

Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Pavao Miljavac za televiziju N1 ustvrdio je da bosansko-hercegovački sudovi imaju i velik broj pripremljenih optužnica protiv časnika HVO-a i nekih hrvatskih generala. “Više od deset godina određene institucije u BiH pripremaju optužnice i s elaboratima i lažnim svjedocima, cijeli niz toga je pripremljeno", rekao je Miljavac, dodajući kako ne zna kada će BiH krenuti s procesom, no smatra da je presuda šestorki “vjetar u leđa” procesuiranju hrvatskih časnika.

- Ako procesuirate generale, više i niže časnike, pitanje je što je s hrvatskom populacijom u BiH. Ti će ljudi biti prisiljeni okrenuti se Hrvatskoj i dolaziti u Hrvatsku, a to je za Hrvatsku katastrofalno, da se napuštaju vjekovni teritoriji na kojima su Hrvati živjeli - upozorava Miljavac, dodajući kako on i drugi generali nisu bili previše optimistični oko toga kakva će biti presuda. Nadali su se da će sud možda nešto smanjiti kazne s obzirom na to da je za neke optužbe u drugostupanjskoj presudi određeno da ne stoje. Iznenadilo ih je što je u obrazloženju presude naveden udruženi zločinački pothvat, gdje je uključen i vrh tadašnje vlasti u Hrvatskoj, zajedno s predsjednikom Franjom Tuđmanom, kao i to što u jednom momentu spominju i okupaciju. Miljavac kaže kako se ne može reći da je presuda kolektivni teret, jer je u povijesti bilo i mnogo težih događaja, no sigurno je da će presuda imati političke, socijalne i društvene posljedice. Moguće je da će se stvarati “mini Haag” u Sarajevu, na tom putu je i poruka iz Haaga da sud prestaje raditi, a na nacionalnim je sudovima da nastave procesuirati.

- Ministarstvo branitelja za sada nema informacije o podizanju novih optužnica u BiH protiv bivših pripadnika HVO-a, a hrvatska Vlada intenzivno komunicira s vladom BiH, izjavio je pak ministar branitelja Tomo Medved u Osijeku, izrazivši nadu da neće doći do povećanja broja optužnica iz Sarajeva, odnosno iz Tužiteljstva BiH. Medved je poručio braniteljima da je hrvatska Vlada uz njih, te da “neće dopustiti nikakav progon i iskrivljavanje povijesti”.

Igor BOŠNJAK/H

Tomo Medved

ministar hrvatskih branitelja

VLADA S PRAVNIM STRUČNJACIMA ANALIZIRA SITUACIJU

Ministar Medved nije odgovorio na upit što mogu očekivati hrvatski branitelji ako uđu u BiH, s obzirom na to da u presudi stoji da je “HVO korišten radi ostvarivanja udruženog zločinačkog pothvata”. Ističe da će im se, ako dođe do takvih postupaka, pružiti pomoć u okviru odluke Vlade, odnosno savjeta za pružanje pomoći. S obzirom na najave revizije i pokušaja obaranja presude, Medved ističe da “Vlada intenzivno s pravnim stručnjacima analizira stanje, a zasigurno postoje određeni pravni mehanizmi koji će se pokrenuti”. Kaže da je istraživanje pojedinačnih ratnih zločina kontinuirani proces koji se provodi u RH i BiH, no tu se mora voditi računa da se “izbjegava postupanje prema optužnicama koje kvalificiraju udruženi zločinački pothvat, međunarodni sukob, ili zapovjednu odgovornost”.

SUSRET S ČOVIĆEM

Premijer Andrej Plenković izjavio je u petak da će s predsjedavajućiem Predsjedništva BiH Draganom Čovićem razmotriti koje mjere Hrvatska može u pravnom i političkom pogledu učiniti u vezi presude šestorici bosansko-hercegovačkih Hrvata. Plenković je rekao da su se u četvrtak sastali u neformalnom ozračju kako bi razmotrili okolnosti nakon drugostupanjske presude suda u Haagu šestorici iz BiH, pri čemu su razgovarali o mogućim reperkusijama te presude, prije svega kako je ona primljena među Hrvatima u BiH i političkom vodstvu.