Novosti
OPTUŽBE OPORBE

“Lex šerif” rađen je za Bandića
Objavljeno 1. prosinca, 2017.

Saborska oporba u petak je ustrajala u ocjeni da će zbog Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, koji je prozvan “lex šerif”, lokalnog čelnika biti nemoguće smijeniti, kao i da se donosi zbog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, no ministar uprave Lovro Kuščević to je oštro odbacio.

Iako su konačnim prijedlogom zakona dodatno ojačana predstavnička tijela mogućnošću pokretanja postupka opoziva lokalnog čelnika dvotrećinskom većinom, Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) uvjeren je kako je zakon rađen da bi se Bandiću “omogućio alat, ako će mu zatrebati”. “Ovim se neće stvoriti mehanizam ravnoteže, nego će se stvoriti monolit u obliku izvršne vlasti gradonačelnika, načelnika i župana kojeg je gotovo nemoguće svrgnuti, koji može, ako mu ne paše, ponovno pokrenuti izbore i promijeniti si vijeće”, ustvrdio je Sinčić. Ministar uprave Lovro Kuščević odbacio je optužbe. “Radi se o zakonu koji će se odnositi na cijelu Hrvatsku i ne prihvaćam tvrdnje da se zakon radi zbog određenog grada, županije ili općine, ili nekog gradonačelnika, načelnika ili župana”, poručio je. Za Mostovog Roberta Podolnjaka zakon ne bi smio stupiti na snagu tijekom trajanja mandata akutualnog saziva predstavničkih i izvršnih tijela. “Pravilo je da zakon koji bitno mijenja pravila igre u odnosu izvršnog i predstavničkog tijela ne stupa na snagu usred mandata”, rekao je. H

Prostor za korupciju

Podolnjak je upozorio kako sigurno ni predlagatelj zakona ne zna kako će se “igra predstavničkog tijela i izvršnog tijela odraziti u ovih mjesec dana, kad ovaj zakon stupi na snagu praktički u hitnom postupku”. SDP-ovac Marko Vešligaj upozorio je da prevelika koncentracija izvršnih moći uz slabe nadzorne mehanizme otvara prostor za korupciju.

Možda ste propustili...

SUDJELOVALO 47 PRIČUVNIKA

Završena obuka 5. i 6. pukovnije

PREMA PODACIMA DRŽAVNOG ZAVODA ZA STATISTIKU

Godišnji dohodak u poljoprivredi 3,3 posto manji