Novosti
SKUP “KAMO IDE ISTOČNA HRVATSKA”

Treba nam obveza na bar 50 godina, a ne samo vatrogasne mjere
Objavljeno 2. prosinca, 2017.
Hranić: Trebamo mijenjati mentalitet, u četiri godine ne može se ništa postići

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Đakovu, organizirala je u petak znanstveni skup na temu “Kamo ide istočna Hrvatska?”, posvećen demografskom stanju, prognozama i traženju izlaska iz krize Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema. Skup je održan na đakovačkom KBF-u.

- Situacija u cijeloj Hrvatskoj, a posebice u istočnom dijelu, vrlo je dramatična što se tiče iseljavanja i demografskih trendova, procesa, potrebe nove radne snage. Ne znam tko će se prihvatiti rada i ozbiljnog posla u istočnoj Hrvatskoj - rekao je prof. dr. Pero Aračić, upravitelj Zavoda HAZU-a u Đakovu.

- Koliko god je teško, volio bih da širimo optimizam, a ne pesimizam. Mi imamo zdravog tkiva, ali, nažalost, ono ne može izdržati sve kolapse koje smo doživjeli u zadnji 50 godina. Mene ne zanimaju vatrogasne mjere, nego nešto što nas sve obvezuje i to na vrijeme od bar 50 godina - rekao je prof. dr. Aračić.

Zamjenik gradonačelnika Đakova Robert Francem naglasio je kako je potrebno iznaći rješenje za ove goruće probleme, a na isto je ukazao i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

- Stanje je alarmantno! Kuće se prodaju za 5000 eura. Bilo nam je teško '91. Mladost se za Hrvatsku borila u tenisicama i s krunicom oko vrata. Trebalo je imati petlju. I danas se trebamo boriti, ali znanjem, radnim mjestima i ostankom. I danas treba imati petlju - poručio je župan Galić.

Rektor Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku prof. dr. Vlado Guberac rekao je kako su već primili o ulozi Sveučilišta i kako ono može pomoći u popravljanju demografske slike istočne Hrvatske.

- Nova uprava Sveučilišta uzela si je tu ulogu kao misijsku. Od 18 tisuća studenata većina njih ne treba, nego mora ostati u Hrvatskoj. A hoće li ostati, to ne ovisi samo o Sveučilištu, nego i o povezanosti s gospodarstvom, jedinicama lokalne samouprave, s načinom kako ćemo te studente pripremati za tržište rada - rekao je rektor Guberac.

Demograf prof. dr. Anđelko Akrap, izaslanik predsjednice RH, podsjetio je kako je predsjednica u svojoj predizbornoj kampanji upozoravala na demografske probleme, a i sada, rekao je, aktivno promovira demografsku politiku.

- To nije napadanje na vlast, nego suočavanje sa stvarnošću - rekao je prof. dr. Akrap. Podsjetio je i kako Slavonija nikad nije mogla svojim biološkim potencijalima osigurati obnavljanje stanovništva, ali i kako se đakovačko svećenstvo još od polovine 19. stoljeća bori s ovom problematikom. “Još je 1930. godine svećenik ove biskupije Ivan Berti skovao pojam “bijela kuga”, a upravo u Đakovu je počelo, a i danas se opet u Đakovu raspravlja o teškoj demografskoj situaciji”, rekao je prof. dr. Akrap.

Za nadbiskupa đakovačko-osječkog mons. dr. Đuru Hranića demografsko pitanje je vitalno, temeljno pitanje.

- Svi moramo mijenjati mentalitet, i jedino to može pridonijeti da se na duge staze nešto postigne. Moramo se pomiriti s tim i to zahtijeva suradnju političke pozicije i opozicije. Jer na samo četiri godine, kako najčešće naši političari razmišljaju, ne može se ništa postići - rekao je nadbiskup Hranić.

Skupu je nazočio i Dragan Jelić, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU-a, te zamjenik osječko-baranjskog župana Petar Lagator, te drugi predstavnici pet slavonskih županija. Ovaj znanstveni skup održao se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar–Kitarović, uz pokroviteljstvo Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Đakovačko-osječke nadbiskupije, Požeške biskupije te uz supokroviteljstvo pet slavonskih županija.

Maja MUŠKIĆ
PREDAVANJA O BRAKU I OBITELJI

Predavanja su održali i izv. prof. dr. Gordan Črpić na temu “Kakvi su procesi s obzirom na vrednote braka, obitelji i željene djece u Hrvata?”, prof. dr. Pero Aračić "Što čini Crkva za brak i obitelj, i što bi se moglo i trebalo mijenjati?", izv. prof. dr. Vladimir Dugalić “Obitelj i tržište rada u svjetlu načela socijalnoga nauka Crkve”, mr. sc. Branko Barbić “Hrvatske useljeničke politike u zakonima i institucijama 1991. – 2017”, izv. prof. dr. Ivica Šola "Hrvatski mediji i bračno-obiteljska problematika kakav ugođaj i vrijednosne stavove promiču i stvaraju?”, te doc. dr. Stjepan Šterc “Programski i operativni raskorak u provođenju demografske revitalizacije”.

Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK HRVATSKE STRANKE UMIROVLJENIKA VESELKO GABRIČEVIĆ

HSU zadovoljan Vladom i HDZ-om