Regija
SUKOB PET NAČELNIKA S GRADONAČELNKOM

Smijenjen Miran Janečić, Komrad vodi Mato Miličić
Objavljeno 2. prosinca, 2017.

SLATINA - Smjena direktora slatinske tvrtke Komrad za vodne djelatnosti Mirana Janečića, koja se iznenadno dogodila u četvrtak, i konferencija za novinare koju su istoga dana održali načelnici pet općina suvlasnika tvrtke (Čađavica, Voćin, Mikleuš, Sopje i Podravska Moslavina), zasjenile su sva ostala događanja na širem slatinskom području.

Riječ je o Skupštini Komrada koju je sazvao predsjednik, gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić, i na kojoj su bili svi njeni članovi. Grad Slatinu sa 61,039 posto udjela u vlasništvu zastupao je gradonačelnik Ostrošić, Općinu Čađavica s 12,625 posto zastupao je načelnik Mirko Rončević, Voćin sa 7,785 posto načelnik Predrag Filić, Mikleuš s 9,039 posto načelnik Milan Dundović, Novu Bukovicu s 5,623 posto zastupao je zamjenik načelnika Tomislav Dereš, Sopje s 3,878 posto načelnik Berislav Androš i Podravsku Moslavinu s 0,011 posto načelnik Zdravko Šimara. Gradonačelnik Ostrošić predložio je dnevni red na kome je osim usvajanja zapisnika i podnošenja izvještaja o radu direktora Komrada od 1. siječnja 2017. godine, predloženo i razrješenje dosadašnjeg direktora Mirana Janečića i imenovanje novog direktora, što je bilo iznenađenje za članove Skupštine, jer takav dnevni red nisu dobili u pozivu na sjednicu.

Bez najave

– Nas pet načelnika odlučili smo od gradonačelnika Ostrošića zatražiti pojašnjenje sazivanja Skupštine i tražili smo da se točka dnevnog reda koja se odnosi na smjenu direktora Komada Mirana Janečića izuzme iz rada Skupštine, jer nije bilo nikakvih konzultacija ni obavijesti o tome - pojasnio je na konferenciji za novinare načelnik Mirko Rončević. - Gradonačelnik Ostrošić nije nam dao ni jednu riječ objašnjenja i ni jedan razlog zbog čega dolazi do smjene direktora, a mislimo da nije niti mogao, jer ne postoji ni jedan opravdan ni pravovaljan razlog za takvu odluku.

Načelnik Rončević podsjeća na sjednicu Gradskog vijeća Slatine održanu 2. listopada, na kojoj prilikom razmatranja informacije o radu i poslovanju društva Komrad d.o.o. Slatina za 2016. godinu nitko od vijećnika nije sudjelovao u raspravi, nije bilo ni jedne primjedbe na izvješće i nije postavljeno ni jedno pitanje tada prisutnom direktoru Komrada Miranu Janečiću, što znači da tvrtka dobro posluje i informaciju je jednoglasno usvojilo svih 16 nazočnih vijećnika.

– Osobno mogu potvrditi da je kod mene u Općini Čađavica, kao i kod kolega u ostalim općinama, u posljednjih godinu-dvije nakon dosta godina stagnacije došlo do novog investicijskog ciklusa upravo u suradnji s Komradom na čelu s Miranom Janečićem i Hrvatskim vodama, te su u provedbi ozbiljni projekti na vodovodno-kanalizacijskoj mreži. Stoga smatramo da ova odluka zbog političkih razloga u Slatini nije dobra. Umjesto bilo kakvog objašnjenja, od gradonačelnika Slatine čuli smo da on može provesti svoju odluku na temelju postotnog udjela i bez naše suglasnosti. Mi se jesmo složili da gradonačelnik Slatine može samostalno donijeti odluku s obzirom na 61,039 posto udjela, ali ukazali smo da će on biti politički odgovoran ako se dogodi bilo što nepredviđeno, da investicije stanu ili da počnu kasniti, jer službeno nismo upoznati tko bi trebao biti novi direktor, ne znamo njegove reference, ne znamo koliko je kompetentan u poslovima vodoopskrbe i odvodnje, koliko poznaje ustroj Hrvatskih voda, način financiranja, kao ni započete investicije i obveze koje ima tvrtka Komrad. Gradonačelnik nije htio promijeniti svoj prijedlog dnevnog reda pa smo napustili sjednicu - kazao je Rončević. Načelnik Rončević ističe da Komrad d.o.o. prema posljednjem izvješću posluje pozitivno, nema kreditnih zaduženja, uredno odrađuje investicije, kontinuirano ulaže u strojeve i opremu, i zato pet članova Skupštine nije vidjelo ni jedan razlog zašto bismo bili spremni glasovati za predloženi dnevni red i smjenu Mirana Janečića s mjesta direktora.

Politička smjena?

– Ja sam član Skupštine Komrada od 2005. godine i dosta je bilo promjena vlasti u Slatini i raznih političkih opcija, no prvi put se ovako nešto dogodilo, ovako na brzinu, i prvi put se tražila smjena direktora Komrada u jednom danu, dodaje.

Kako će se samostalna odluka gradonačelnika Slatine odraziti na rad Komrada i daljnju suradnju sa susjednim općinama, ujedno i suvlasnicima tvrtke, teško je predvidjeti. Naime, predstavnik Općine Nova Bukovica ostao je na sastanku, ali zbroj postotaka vlasništva Grada Slatine i Općine Nova Bukovica manji je od 75 posto, koliko je minimalno potrebno za donošenje strateških odluka unutar tvrtke Komrad. Pitanje je i kako će se ta situacija odraziti na brojne već započete projekte milijunskih vrijednosti, uključujući i onaj najveći, Aglomeraciju Slatina.

Od gradonačelnika Slatine Denisa Ostrošića pokušali smo doznati povod, ili razloge za smjenu direktora Komrada, ali on je od jučer službeno odsutan.

Inače, smijenjeni direktor Komrada Miran Janečić aktualni je predsjednik virovitičko-podravske Županijske skupštine i predsjednik Gradske organizacije Hrvatske demokratske zajednice Slatina. Denis Ostrošić nezavisni je gradonačelnik Slatine, koga je na mjesto prvog čovjeka grada dovela suradnja sa slatinskim SDP-om i nezavisnom listom Darija Vrbaslije. Petar Žarković

Janečić: Nisam pogriješio

– Nekorektan je takav postupak prema meni bez i jednog argumenta, samo na temelju posjedovanja većine udjela, jer ni u čemu nisam pogriješio, a nije korektan ni prema načelnicima općina koji provode svoje projekte - kratko je komentirao smijenjeni Miran Janečić.

Miličić: Nisam političar

Novoimenovani direktor Komrada Mato Miličić, koji je do sada radio u slatinskom poduzeću Agroduhan, kaže da nije političar i da je sve što se dogodilo “stvar Grada”, ali kaže da je vodio i veće projekte od ovih u Komradu i da će tražiti suradnju sa svim načelnicima općina koje su suvlasnici tvrtke.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana