Regija
PREDSTAVLJEN PRIRUČNIK

Volontirati mogu i osobe s invaliditetom
Objavljeno 1. prosinca, 2017.

VUKOVAR

Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Istre, u partnerstvu s Udrugom za osobe s intelektualnim oštećenjem Golubica Vukovar, udrugom Suncokret iz Nove Gradiške, Centrom za socijalnu skrb Pula i Općom županijskom bolnicom Vukovara provodi projekt “Unaprjeđenjem menadžmenta volontera do kvalitetnijih socijalnih usluga u zajednici”. Projekt će biti realiziran do 31. svibnja 2019., a u četvrtak je u Gradskoj knjižnici Vukovar predstavljen priručnik o menadžmentu volontera i inkluzivom volontiranju.

Ivana Azenić Dubravčić, predsjednica vukovarske udruge Golubica, navela je kako je inkluzivno volontiranje još uvijek nepoznanica na području Vukovarsko-srijemske županije.

- U Istri se u tom smislu otišlo puno dalje, no želimo iskoristiti njihova iskustva i educirati naše volontere. U prvoj ćemo fazi educirati koordinatore volontera, a potom krećemo u konkretne postupke na način da naše korisnike povežemo s potencijalnim udrugama i ustanovama koje ih žele primiti. Interes je velik, jer korisnici naših usluga svoje slobodno vrijeme žele kvalitetno utrošiti - rekla je Ivana Azenić Dubravčić, pojašnjavajući kako inkluzivno volontiranje znači volontiranje osoba s invaliditetom. Naime, kod nas je uvriježeno da samo zdrave osobe volontiraju i pomažu osobama s invaliditetom, no inkluzivnim volontiranjem osobe s invaliditetom volontiraju u ustanovama i udrugama.

Ozren Catela, predsjednik Udruge osoba s intelektulnim teškoćama Istre, naglasio je kako ovim projektom žele pokazati kako kvalitetno mogu volontirati osobe iz marginaliziranih društvenih skupina kojima prijeti isključenost.

- Iznimno nam je važno da naši članovi volontiraju te da jednoga dana iz tog volontranja izvuku mogućnosti za određen posao, da iziđu iz sustava socijalne skrbi i uđu u sustav rada. S tim smo započeli u Istarskoj županiji i imamo dobre rezultate - rekao je Catela, dodajući kako svaka osoba ima svoj dar kojim može pridonositi društvu u cjelini.

U prezentiranom priručniku nije napisan samo šturi tekst o zakonima već je navedeno mnoštvo konkretnih primjera inkluzivnog volontiranja, kao i primjeri različitih akata koji udrugama i ustanovama mogu biti od koristi. D. Korpoš

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OPĆINA MAGADENOVAC POKAZALA KAKO ZADRŽATI STANOVNIKE

Uz pomoć Općine, mlade obitelji kuću mogu kupiti - za 2 do 4,5 tisuća eura

2

DVOGODIŠNJI DORIAN U PONEDJELJAK KREĆE NA PUT NADE

Konačnu odluku o transplantaciji donijet će talijanski liječnici

3

STIGLA SEZONA SVINJOKOLJA, A KUPACA NEMA

Golubović: Jedini je spas klaonica s rasjekaonicom