Regija
USPJEH NAŠIČKE BOLNICE

Uveli dva nova zahvata kojima će pomagati bolesnim ženama
Objavljeno 2. prosinca, 2017.

NAŠICE - Zahvaljujući edukaciji ginekologa u eminentnim kliničkim centrima, na Odjelu za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice Našice, uz standardne od sada se obavljaju i najsuvremeniji uroginekološki zahvati. Uveli su sling metodu koja je danas zlatni standard u liječenju stresne inkontinencije mokraće u žena i ima najbolju uspješnost i trajnost u izlječenju u odnosu na druge metode. Uvođenjem ove operacije u redoviti program svrstali smo se, kaže dr. Matija Karša, specijalist uroginekologije, u centre u Hrvatskoj i u Europi i u kojima se obavljaju ovako subspecijalizirane operacije. Uroginekološke pacijentice više ne moraju odlaziti u druge ustanove.

- Slijedimo ono što je zlatni standard u liječenju svih stresnih inkontinencija. To se radi u Osijeku, Zagrebu, Beču i svugdje u svijetu, a sling metodu prema istim standardima i mi izvodimo. Koristi se trakica kao potpora vratu mokraćnog mjehura – objašnjava dr. Karša.

Stresna urinarna inkontinencija mokraće je nekontrolirano otjecanje mokraće, a najčešće se događa pri kašljanju, kihanju, smijanju, skakanju, trčanju, saginjanju, penjanju uz stepenice, odnosno kod bilo kakvog povišenog intraabdominalnog pritiska i slabosti muskulature mokraćnog mjehura i mokraćovoda.

- Kod bilo kakvog povećanja pritiska u trbušnoj šupljini koje djeluje na mokraćni mjehur, cijev koja vodi od mjehura prema van dobro se ne zatvara i dolazi do neželjenog curenja mokraće – ističe dr. Karša.

Uz problem inkontinencije mokraće, uroginekologija rješava i prolaps genitalija, odnosno poremećaje organa male zdjelice. Ti poremećaji uključuju spuštanje, ispadanje urogenitalnih organa u ili kroz vaginalni otvor. Ovaj poremećaj događa se u žena u kojih su mišići i ligamenti dna male zdjelice koji drže organe na njihovom položaju oslabljeni ili oštećeni. Do sada se prolaps liječio klasičnim operacijama, a u novoj operativnoj tehnici koriste se mrežice koje djeluju kao implantati.

- Mrežice imitiraju sveze koje drže organe na svom mjestu. Mi smo prije radili operacije tako što smo se vezali na strukture, odnosno ligamente u zdjelici, ali koji su bili toliko rastegnuti, a vezivno tkivo oslabljeno da nisu predstavljali dovoljnu potpornu strukturu na koju vežemo određene anatomske elemente. Postavljanjem mrežica radimo novi ligamentni aparat, pravimo nove fascije koje onda svojom čvrstoćom drže organe na mjestu – kaže dr. Karša, i dodaje da se s ovom operativnom tehnikom u bolnici započelo prije dvije godine.

- Godišnje imamo 35 slučajeva prolapsa, a kombiniramo klasične operacije i tehniku s mrežicama. Unatrag dvije godine nismo imali komplikacija nakon zahvata. Uočili smo da se velik broj starijih žena zanemario i dođu sa zapuštenim slučajevima koje je onda teško i rekonstruirati. No, ipak zbrinjavamo i takve pacijentice – navodi našički uroginekolog.S.Fridl

Žene, nemojte se zapustiti

Dr. Karša dao je i zlatno pravilo za žene. “Ako je sve u redu, bar jednom u godinu do tri godine treba otići na ginekološki pregled, a dobro je i češće. Koliko žena sama vodi računa o sebi, brine o svom tijelu, toliko će joj se vratiti. Teško je neke zapuštene slučajeve vratiti do razine funkcionalnosti, a kamoli do potpunog zadovoljstva”, napomenuo je dr. Karša.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana