Regija
VELIKA ULAGANJA

Rješenje problema
pitke vode na istoku
Objavljeno 2. prosinca, 2017.

VINKOVCI - Tijekom ove godine u krak sjever i rekonstrukciju vinkovačke vodospreme uloženo je oko 33 milijuna kuna, rekonstrukcija mreže u Rokovcima i Privlaci svaka je stajala oko šest milijuna kuna, izbušili smo tri zdenca s opremom, što je bilo oko dva milijuna kuna, a tu je još ugradnja klor generatora s opremom za laboratorij oko 1,5 milijuna kuna.

EU dao zeleno svjetlo

Ukupno oko 50 milijuna kuna uloženo je u ovoj godini računajući i projektnu dokumentaciju koja se priprema za sljedeće razdoblje. Za sve dijelove koji su obuhvatili Regionalni vodovod istočne Slavonije imamo građevinsku dozvolu - kaže Dražen Milinković, direktor Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije i najavljuje nove radove koji će omogućiti kvalitetniju opskrbu pitkom vodom, ali i kvalitetniju vodu jer se više neće događati da korisnici u vodi pronalaze štetne tvari.

VVK mora što prije obaviti rekonstrukciju stare vodovodne mreže u Vinkovcima, za što je izrađen projekt u sklopu Regionalnog vodovoda koji je kandidiran i odobren, a riječ je o 26 kilometara vodovodne mreže i 10.000 priključaka. No, već dvije godine sve stoji zbog nerazjašnjenih vlasničkih odnosa između VVK i Vodovoda Brod jer još nije riješeno tko bi trebao biti vodeći partner, ali se Milinković nada da će to biti riješeno već do Nove godine, uz pomoć Hrvatskih voda. Valja odlučiti hoće li Vinkovčani i Brođani zajedno provesti taj projekt ili će svatko za sebe. Kompletna projektna dokumentacija je izrađena, ishođene su građevinske dozvole, a i EU je dao zeleno svjetlo. U Vukovarsko-srijemskoj županiji, a području koje vodom opskrbljuje VVK, bilo je problema s tvarima koje se u zemlji miješaju s vodom pa su stanovnici nekih mjesta bili zabrinuti, ali Milinković obećava da toga više neće biti.

- Posljednji takav slučaj imali smo u Komletincima i privremeno smo to riješili bušenjem novog lokalnog zdenca, ali konačno rješenje je priključenje na Regionalni vodovod, na čemu radimo. Uložili smo dodatna sredstva u opremanje internog laboratorija gdje će se raditi analize određenih parametara koje nisu ranije rađene. Dobro smo osposobljeni kadrovski, ali nismo imali adekvatnu opremu koja je mogla sve to pratiti i udovoljiti određenim zahtjevima koji su od nas traženi, jer ni zavod naše Županije nije osposobljen, nego smo uzorke nosili u Zavod za javno zdravstvo Osijek - kaže Milinković.

Završna faza

- Ove godine smo nabavili uređaj koji može mjeriti teške metale i arsen i osigurali sredstva za kupnju opreme koja je potrebna da laboratorij dobije jednu zavidnu razinu i da možemo odraditi sve zahtjeve i zadatke koji nam se postavljaju. Iako se radi o internom laboratoriju, vrlo je važna samokontrola, odnosno prvi rezultati koje dobijemo i na osnovi kojih možemo dalje reagirati - pojašnjava Milinković.

Veći dio Vukovarsko-srijemske županije, oko 100. 000 stanovnika, sada dobiva kvalitetnu pitku vodu iz Regionalnog vodovoda, no još uvijek postoje dijelovi koji nisu priključeni na njega, ali i to će uskoro biti riješeno.

Nakon što je ove i prošle godine obavljena rekonstrukcija vodospreme Kanovci, gdje su zamijenjene postojeće horizontalne novom tehnikom vertikalnih pumpi, napravljena je rekonstrukcija samog crpilišta i postojeći bazeni su pretvoreni u vodospreme.

- Te pumpe i spremnici sada služe kako za Vinkovce tako i za Regionalni vodovod krak sjever koji je građen i opskrbljuje općine Jarmina, Markušica i Tordinci s njihovih devet naselja. U proljeće je puštena voda kroz krak sjever, vodu je dobila općina Jarmina, koja je do tada imala svoj vlastiti sustav. Radovi na kraku sjever su nastavljeni i sada su u završnoj fazi, pa ovih dana puštamo vodu i sva naselja u ove tri općine imat će vodu s Regionalnog crpilišta iz Sikirevaca - kaže Milinković dodajući kako će sva naselja najistočnije županije u sljedeće tri godine biti priključena na Regionalni vodovod istočne Slavonije koji je pušten u rad 2008. godine.

Miroslav FLEGO
KONTROLA DEZINFEKCIJE

Direktor Milinković podsjeća kako se svim dijelovima Regionalnog vodovoda upravlja iz Vinkovaca, iz „tvornice vode” u četvrti Kanovci. Sve je povezano nadzorno-upravljačkim sustavom i sva su čvorišta gdje se obavlja primopredaja vode prema krajnjim korisnicima, pod nadzorno-upravljačkim sustavom. Na taj se način odmah kontrolira količina dezinfekcijskog sredstva i ako je potrebno, na pojedinim mjestima se može automatski i povećati.

oprema

UREĐAJ ZA MJERENJE ARSENA I TEŠKIH METALA

Možda ste propustili...

U ZVONIMIROVCU SE ULAŽE U “STARU ŠKOLU” I INFRASTRUKTURU

Izgrađen je most, grade se nogostupi

DVD BENIČANCI

Za dom 30.000 €

Najčitanije iz rubrike