Kultura
PRETISAK KNJIGE IZ 1925.

U požaru su izgorjele arhive iz kojih je Julije Kempf crpio dokumente
Objavljeno 2. prosinca, 2017.

POŽEGA - Nakon višegodišnje stanke, požeški je Ogranak Matice hrvatske ponovno počeo raditi prije četiri godine, uz novo vodstvo, koje je u tom razdoblju organiziralo desetke kulturnih događanja godišnje.

- Odlučili smo okruniti svoj četverogodišnji mandat s jednim pretiskom knjige, a to je knjiga Julija Kempfa “Iz prošlosti Požege i Požeške županije”, koja je tiskana 1925. Biser je to koji darujemo požeškoj kulturnoj javnosti, jer se više ne može nigdje nabaviti, a značajna je za Požežane i mlade da ih podsjeti na vrijednost njegovih djela. Kempf je 1910. izdao svoju kapitalnu monografiju Požega, a u obliku sveščića je izdavao arhivske dokumente koje je godinama skupljao kao materijal za monografiju i objavljivao ih 1925. i 1926. Posebna vrijednost ove knjige je što su te arhive iz kojih je Kempf crpio dokumente izgorjele u požaru i originalnih dokumenata više nema, tek njegove zabilješke – istaknula je na promociji predsjednica Ogranka, dr. sc. Vesna Vlašić.

Knjiga na 224 stranice donosi zapise o prošlosti Požege od 1720. do kraja 19. st. Tiskana je u tvrdom uvezu u nakladi od 200 primjeraka u Požegi, a po jedan primjerak Ogranak MH će dostaviti u sve školske i narodne knjižnice i kulturne institucije Požeško-slavonske županije.

Promociju u Gimnaziji Požega uveličali su profesori Glazbene škole u Požegi izvođenjem nekoliko glazbenih djela, a promociji su nazočili požeški dogradonačelnik Ferdinand Troha i unuk Julija Kempfa, glazbenik, prof. dr. sc. Davorin Kemf iz Zagreba. AGM Kruna

Možda ste propustili...

NSK PREDSTAVLJA VELIKI PROJEKT - HRVATSKA GLAGOLJICA

Ulomci iz romana “Az” Osječanke Jasne Horvat na portalu glagoljica.hr

“SVE O ŽENAMA” TEATRA GAVRAN PREMIJERNO 21. VELJAČE

Nakon 50 premijera i 3000 repriza, ponovno u Hrvatskoj

22. VELJAČE U KD VATROSLAVA LISINSKOG

Vrhunci romantizma u Majstorskom ciklusu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NOVI USPJESI U KRIŽEVCIMA I VELIKOJ GORICI

Uz dozu dječje razigranosti, lepršavosti, treme i smijeha

2

NSK PREDSTAVLJA VELIKI PROJEKT - HRVATSKA GLAGOLJICA

Ulomci iz romana “Az” Osječanke Jasne Horvat na portalu glagoljica.hr

3

“NESPOJIVI” PREMIJERNO 23. VELJAČE

Kakve veze imaju joga, kornjača, Ryan Gosling, krastavci...?