Osijek
INTERVJU: IVAN ANUŠIĆ, ŽUPAN OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Građevinske skele vratit će optimizam Osijeku
Objavljeno 1. prosinca, 2017.
SURADNJOM ŽUPANIJSKE I GRADSKE UPRAVE POČINJU PROJEKTI KOJI ĆE POKRENUTI RAZVOJ GRADA OSIJEKA

Dan grada Osijeka, rođendan sjedišta Osječko-baranjske županije i metropole slavonsko-baranjske regije, uvijek je i prigoda za rezimiranje dosadašnje i trenutačne suradnje županijske i gradske uprave, dakako i izravne suradnje župana Ivana Anušića i gradonačelnika Ivana Vrkića. O tim temama razgovarali smo sa županom, posebice o projektima koji bi trebali donijeti toliko potreban zamah gospodarstva i napokon zaustaviti trend napuštanja svojih domova u potrazi za poslom i sigurnom egzistencijom. Ipak, prvo pitanje bilo je što želi poručiti građanima Osijeka u povodu Dana grada.

- Svim građankama i građanima Osijeka od srca želim sretan rođendan našeg lijepog grada na Dravi, a njima osobno želim svako dobro u životu, zdravlje, siguran posao i plaće, obiteljski sklad, međusobno poštivanje, te vjeru u dobro i bolje sutra. Osijek je uvijek imao dušu, ima je i sada, ali su lijepe osjećaje kod mnogih građana nakon ratnih trauma potisnule i ekonomske nedaće. Mnogi građani, ni broja im ne znamo, ali smo svi svjedoci da to nije zanemariv broj, potražili su posao u drugim krajevima Hrvatske, ili u inozemstvu. I što je najžalosnije, odlaze cijele obitelji. U posljednjih 15-ak godina broj djece u osnovnim školama smanjio se gotovo za trećinu, a bez dječjeg smijeha ni osmijeh odraslih nije tako sretan. Dan grada je zato prigoda da izreknemo lijepe želje i čestitke, međusobno poštovanje, ali i da realno pogledamo trenutak u kojemu živimo i što možemo napraviti da bi nam svima bilo bolje. Jedno je sigurno, vođeni pozitivnim mislima moramo mnogo raditi i surađivati, a tada će postupno doći i rezultati.

Inzistirate na razvojnim projektima i korištenju sredstava europskih fondova u njihovoj realizaciji, no stječe se dojam da su to još uvijek više obećanja nego stvarnost. Građani vjeruju samo otvaranju novih radnih mjesta, a to se za sada ne primjećuje.

- Takav dojam stječe se jer smo, nadam se, dosegnuli dno krize pa se svi pomaci i konkretni rezultati čine neznatnim i nedovoljnim. Upravo zbog toga najradije govorim samo činjenice o projektima i mjerama koje poduzimamo unazad nekoliko mjeseci otkako sam preuzeo odgovornost za stanje u Osječko-baranjskoj županiji. Kao što su svi mogli primijetiti, svoja predizborna obećanja pokušavam ispuniti u cijelosti, što sam dijelom već realizirao, ili je to u tijeku. Molim građane za strpljenje i povjerenje, jer vrlo brzo na području Osijeka i županije otvorit će se toliko građevinskih projekata da će biti problem naći kvalitetne građevinske tvrtke koje to mogu napraviti. Primjerice samo na području energetske učinkovitosti ugovorena je obnova 21 osnovne škole. Bit će to vrlo konkretni i svima vidljivi pomaci.

Ovom prigodom ipak bih prvo naglasio projekt besplatne prehrane svih učenika osnovnih škola u Osječko-baranjskoj županiji. Malo tko je vjerovao u moja obećanja za besplatnu prehranu, no danas možemo govoriti o konkretnim brojkama i rokovima. Dakle, od početka 2018. godine kreće ovaj projekt za sve učenike, pa tako i za 7000 učenika 18 osnovnih škola s područja grada Osijeka. Kao što je poznato, Županija je osnivač škola na području cijele županije, osim osječkih kojima je osnivač Grad. Svejedno smo inzistirali da pokrijemo i ovo područje, što će nas koštati pet od ukupno 17 milijuna kuna koliko košta cijeli projekt, a dogovorili smo da Grad Osijek pokrije 50 posto troškova prehrane „svoje“ djece. Djeca su najvažnija i ne pristajem na ispisivanje bilo kakvih granica, pa makar to opteretilo moj rad po bilo kojem osnovu.

Iznimno je važno i da smo ubrzali radove na Centru za autizam na lokaciji na Vinkovačkoj ulici u Osijeku, a što je najbolje za tako veliku investiciju (15 milijuna kuna bez troškova opremanja objekta), nedavno smo ishodili 3,5 milijuna kuna nepovratnih sredstava iz fondova Europske unije. Želimo što prije završiti i opremiti objekt, jer je samo na području Županije evidentirano više od 100 djece s autističnim spektrom, a ona trebaju i zavrjeđuju našu pomoć sada i odmah.

Koji su ostali projekti Osječko-baranjske županije na području grada Osijeka?

- Spomenut ću samo neke. O projektu ULO hladnjače govori se već 12 godina, pet milijuna kuna statistički se prebacuje iz proračuna u proračun, a hladnjača zapravo ne postoji ni na papiru. Naime, kada smo ozbiljnije pogledali dokumentaciju utvrdili smo da gradnja nije moguća na predviđenoj lokaciji u Slobodnoj zoni Osijek. Sada ubrzavamo postupak pripreme kako bi što prije počela gradnja ULO hladnjače, odnosno Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće na prostoru Regionalne veletržnice Osijek. Prekidamo i višegodišnja natezanja oko traženja lokacije za I. gimnaziju. Ona će se graditi na lokaciji uz križanje Kanižlićeve i Strossmayerove ulice. U Osijeku će se graditi novo pristanište za putničke brodove, kruzere, što je investicija u vrijednosti 6,2 milijuna kuna. Gradit će se i terminal za pretovar rasutih tereta u luci Osijek, što je prvi projekt od svih morskih i riječnih luka u Hrvatskoj koji je odobren za sufinanciranje iz EU fondova. Ukupna vrijednost projekta iznosi 145,53 milijuna kuna, dok će se Ugovorom o dodjeli nepovratnih sredstava sufinancirati 90 % prihvatljivih troškova projekta, odnosno 117, 57 milijuna kuna javnim sredstvima. Ubrzavamo i rješavanje problema u vezi odlaganja otpada, odnosno gradnje Regionalnog centra za gospodarenje otpadom. Tražimo i novi sajamski prostor. Sve te aktivnosti odnose se na područje grada Osijeka, pa je za njihovo uspješno provođenje potrebna kvalitetna suradnja s gradskom upravom na čelu s gradonačelnikom Vrkićem, što sada uspijevamo, a vjerujem da će biti i bolja kada definiramo sve početne točke za realizaciju ovih projekata.

Županija i Grad imaju i zajedničke tvrtke i ustanove. Kakva je tu suradnja i hoće li se mijenjati osnivačka prava?

- Grad i Županija, naše stručne službe i mi kao dužnosnici, surađuju na dnevnoj bazi. Dijelimo osnivačka prava i zajednički financiramo ustanove i društva kao što su Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku, Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje, Zračna luka Osijek, Regionalna veletržnica Osijek, Regionalna vinoteka, Robna burza i drugi. Na tom planu želim redefinirati odnose kako bi se postigla veća učinkovitost tih društava, a ujedno osigurati bolju suradnju, pa i zajedničko sufinanciranju mjera poput studentskih kredita, poticaja za poduzetništvo te osobito pripremu projekata financiranih iz sredstava europskih fondova. Dakako, surađujemo i u organizaciji manifestacija i događanja, zajedno pratimo rad Poludnevnog boravka za odrasle osobe u Centru za odgoj i obrazovanje “Ivan Štark”, Gradsko društvo Crvenog križa Osijek, Pučku kuhinju, prihvatilišta za beskućnike. Tu smo zbog građana pa nastojimo savjesno i odgovorno obnašati povjerene dužnosti, a znamo da je boljitak grada ujedno i boljitak svakog građanina.

Molim građane za strpljenje i povjerenje, jer vrlo brzo na području Osijeka i županije otvorit će se toliko građevinskih projekata da će biti problem naći kvalitetne građevinske tvrtke koje to mogu napraviti. Primjerice samo na području energetske učinkovitosti ugovorena je obnova 21 osnovne škole. Bit će to vrlo konkretni i svima vidljivi pomaci – poručjuje župan Anušić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike