Kultura
POHRANA VRIJEDNE GRAĐE

U Vukovar se vraćaju tisuće metara arhive
Objavljeno 1. prosinca, 2017.
Arhiv sada može primiti tri tisuće dužnih metara gradiva, a prema potrebi arhivska se spremišta mogu proširiti

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek otvorila je na prigodnoj svečanosti novu zgradu Državnog arhiva u Vukovaru. Tom je prigodom naglasila kako je riječ o velikom događaju za Vukovar i Vukovarsko-srijemsku županiju, ali i za arhivsku djelatnost u cijeloj Hrvatskoj.

“Prije 10 godina tadašnja je vlada odlučila osnovati Hrvatski državni arhiv za ovu županiju. On je djelovao u prostorima bivšeg Arhivskog spremišta u Vinkovcima, a otvaranjem ove zgrade dobili smo sigurno jedan od najsuvremenijih arhiva koji imamo u mreži arhiva. On će nekoliko desetljeća u cijelosti osigurati sve potrebne uvjete i za pohranu građe i za rad arhivskih djelatnika”, navela je ministrica i dodala kako se ne radi samo o baštinskoj djelatnosti nego je arhivska djelatnost izuzetno važna za građane koji u arhiv dolaze po zemljišne knjige i druge brojne podatke.

Povlačenja građe

Petar Elez, ravnatelj Državnog arhiva u Vukovaru, rekao je kako je Državni arhiv u Vukovaru matični arhiv Vukovarsko-srijemske županije, odnosno matična je arhivska ustanova koja prikuplja, čuva, zaštićuje, sređuje i obrađuje arhivsko gradivo nastalo radom stvaratelja iz područja uprave, sudstva, gospodarstva i drugih tijela tijekom 19. i 20. stoljeća na području županije.

“Ovdje će se nalaziti gradivo koje svjedoči o našoj zavičajnoj prošlosti i teško je predvidjeti ukupne količine. Oko 300 dužnih metara arhivskog gradiva bit će preneseno iz Arhivskog sabirnog centra u Vinkovcima te još toliko iz Državnog arhiva u Osijeku, na temelju podjele nadležnosti arhiva. Velik dio gradiva uskoro će se povlačiti s terena, jer su se otvaranjem ove zgrade stvorili uvjeti da se preuzme sve gradivo koje je dosad bilo teško ili nemoguće preuzeti. Konkretno, u planu je preuzimanje arhivskog gradiva nastalog poslovanjem kombinata Borovo prije 1991. godine i, prema našim procjenama, radi se o tisuću dužnih metara materijala”, naveo je Elez. Istaknuo je kako arhiv ne čuva isključivo pisano gradivo nego u arhivsku građu pripadaju filmsko, fotografsko, kartografsko i ostalo dokumentarno gradivo, kao i planovi, skice i mape.

Kilometri arhive

Prema početnim proračunima, arhiv sada može primiti tri tisuće dužnih metara gradiva, no građen je u projekciji za budućnost kao građevinski objekt predviđen za čuvanje gradiva koje će se preuzeti u bližoj i daljoj budućnosti, a prema potrebi se arhivska spremišta mogu prilagoditi da preuzmu količine i do pet tisuća dužnih metara gradiva.

Gradnja arhiva započela je 2011. godine, tri godine kasnije prvi je investitor otišao u stečaj, pa je potom drugi preuzeo gradnju. Investicija ukupno iznosi nešto više od 11,8 milijuna kuna i najvećim dijelom radi se o sredstvima Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara.

Dragana KORPOŠ
MULTIFUNKCIONALAN PROSTOR

Prema ocjeni mjerodavnih, arhiv je opremljen sukladno svim arhivskim normama i propisima. Prostor je pogodan i za održavanje različitih kulturnih i znanstvenih manifestacija i izložbi, pa je izgradnjom ove zgrade Vukovar dobio nov atraktivan prostor koji će pridonijeti razvoju kulturne scene istoka Hrvatske.

Arhiv u Vukovaru brine se o arhivskom gradivu iz područja uprave, sudstva, gospodarstva tijekom 19. i 20. stoljeća

Možda ste propustili...

NASTAVAK DANA MATICE HRVATSKE U OSIJEKU

Gost akademik Damjanović

DAR BRAČNOG PARA TOMLJANOVIĆ IZ ZADRA

Vinkovcima slike nastale u Slavoniji

PREDSTAVA "KAKO MISLIŠ MENE NEMA?!" TEATRA EXIT

Čak dvije od šest nagrada u Nikšiću?

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DUBROVAČKI UMJETNICI U KAZAMATU

Umjetnici zagađeni i iziritirani vrevom, bježe iz Dubrovnika

2

BOŽIĆ ISPRIČAN GLAZBOM, RIJEČJU I SLIKOM

Na CD-u i kratka priča Ivane Šojat

3

IZLOŽBA U KLOVIĆEVIM DVORIMA

Retrospektiva Vladimira Becića nakon više od 30 godina!