Novosti
KNJIGA HDZ-OVA VETERANA

Šeks: Mesić je najodgovorniji za hašku presudu
Objavljeno 30. studenog, 2017.

Da je Stjepan Mesić svjedočio istinu u Haagu, pitanje je bi li presuda hrvatskoj šestorki iz BiH bila ovakva. On je svojim svjedočenjem bio glavni tužitelj protiv Hrvatske i na njegovu dušu ide smrt generala Praljka. Ključne dokumente kojima se vodio Haag dao je bivši predsjednik Mesić, istaknuo je Vladimir Šeks, bivši predsjednik Hrvatskog sabora i pročelnik Savjetodavnog vijeća HDZ-a, na predstavljanju svoje knjige “Državni udar - kako su Mesić i Manolić rušili Tuđmana i hrvatska politika prema BiH”, I. i II. dio, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku.

U svom se izlaganju pozvao i na pojedine Mesićeve izjave medijima, ustvrdivši kako je “Mesić optužio predsjednika Tuđmana i Hrvatsku da su inicirali rat radi komadanja i pripajanja dijela BiH Hrvatskoj”. Kazao je kako je u knjizi dokazao da su sve postavke ove haške presude veliki, zlokobni promašaj.

Prema Šeksovim riječima, general Slobodan Praljak svojim je moralnim činom pokazao svu apsurdnost i besmislenost nerazumne presude Haškog suda, koji je tom odlukom doživio svoj sramotan kraj. Kazao je i kako Vlada priprema političke i pravne mehanizme kojima će se pokušati oboriti bitne dijelove te presude. Njome su, upozorava, u udruženi zločinački pothvat uključeni ne samo predsjednik Tuđman, ministar obrane Gojko Šušak, načelnik Glavnog stožera Janko Bobetko nego i Hrvatska, koja je, prema mišljenju suda, djelovala u okviru zločinačkog pothvata.

- Ova je knjiga obrana hrvatske državne politike 90-ih godina i pokazuje da nije postojao nikakav udruženi zločinački pothvat, da je Hrvatska republika Herceg-Bosna bila legalna i legitimna institucija, kao štit obrane hrvatskog naroda. Ona znači i osudu svih onih koji su pridonijeli pribijanju Hrvatske na stup srama - ustvrdio je Šeks, dodavši kako su u knjizi predstavljena stajališta brojnih povjesničara, političara i državnika koja svjedoče da su argumenti Haškoga suda krajnje nevjerodostojni i neuvjerljivi. “Hrvatskoj sada preostaje da nađe mudrosti i snage, jer će sada početi bjesomučno iskorištavanje te presude”, ustvrdio je Šeks.

Istaknuo je kako su Vladi u pokušaju osporavanja presude, posebice onog dijela kojim je tadašnji hrvatski državni vrh prokazan kao dio udruženog zločinačkog pothvata, na raspolaganju pravni i politički mehanizmi. “To se mora nastojati oboriti svim silama. Neće nam Haag pisati povijest i da ovakva presuda ostane, ali će ostati zapamćeni koji su za to najodgovorniji”, rekao je Šeks, spomenuvši riječi “izdajice” i “jude” kao potencijalne koji se za te ljude mogu upotrijebiti. Završavajući svoje izlaganje o knjigama, zaključio je da one govore o pokušaju državnog udara dva čovjeka - Mesića i Manolića. “Neka im to bude na savjesti, a mi ćemo se boriti i dalje”, rekao je Šeks.

Igor BOŠNJAK
KNJIGA KOJA OTKLANJA SVE SUMNJE U ISPRAVNOST TUĐMANOVE POLITIKE

U organizaciji Matice hrvatske, HAZU-a, Instituta “Ivo Pilar” Područnog ureda Osijek te Družbe “Braća hrvatskog zmaja”, skup je moderirao Ivica Završki, podsjetivši na Šeksovu ulogu u stvaranju RH i izradi ključnih dokumenata. Miljenko Brekalo, voditelj osječkog ureda Instituta “Ivo Pilar”, kaže da su knjige izazvale veliko zanimanje te da je Šeks tu raskrinkao najveći mit - da je Tuđman dijelio BiH s Miloševićem. Povjesničar Ivica Miškulin, s Hrvatskog katoličkog sveučilišta, ističe da je Tuđman samo razmatrao sve opcije sukladno s događajima, a opredijelio se za cjelovitu BiH, ali organiziranu na konfederativan način jer bi to jamčilo konstitutivnost tamošnjih naroda. Kako je rekao Dinko Čutura, ravnatelj Državnog arhiva, Šeks nastupa kao pronicav kroničar vremena. “Ova knjiga otklanja sve sumnje u ispravnost Tuđmanove politike”, zaključuje.

Možda ste propustili...

U HRVATSKOJ 64 NOVA SLUČAJA ZARAZE, 19 OSOBA UMRLO OD COVIDA

U VSŽ jedna osoba preminula, troje pozitivnih

U PRVIH SEDAM MJESECI 2022.

Novih vozila 9 % manje prodano

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ŠTO ULOŽITI UŠTEĐEVINU A DA NE IZGUBI NA VRIJEDNOSTI

Nemate dovoljno za nekretninu? Kupite hranu, drva, uložite u solare

2

PANDEMIJSKI VAL PODVARIJANTI OMIKRONA

Simptomi blagi, ali ne
moraju biti i posljedice

3

ULAZAK U SCHENGEN IZ POLICIJSKE PERSPEKTIVE

MUP će bezbolno zbrinuti policajce s granica prema EU-u