Osijek
ZDENKO LIŠKA

Pannonian Challenge, ili dobar recept za uspjeh
Objavljeno 1. prosinca, 2017.

Veliki zaljubljenik u bicikle, simpatičan tip, predan radnik, predsjednik udruge “Pannonian” i vozač Zavoda za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije – sve je to Zdenko Liška, skromni pokretač značajne manifestacije koja je Osijek učinila prvo regionalnim, a onda i važnim europskim centrom ekstremnog sporta. Naime, Liška je s nekoliko suradnika davne 1997. prvi put organizirao natjecanje u BMX-u, skateu i inlineu (rolama), na kojemu je prvi put predočen veliki potencijal ekstremnog sporta u Osijeku. Tako je logičan korak bio razvoj koncepta Pannonian Challengea, natjecanja koje je prvi put pod tim nazivom održano 1999. godine u sklopu Srednjoškolskog igrališta, okupljajući veliki broj znatiželjnika.

Pannonian Challenge

- Treba objasniti da nam je Pannonian bio “samo” alat za izgradnju boljeg skateparka, a tehnički je naša udruga nastala iz Biciklističkog kluba Osijek. Tada nismo imali velikih planova, niti smo očekivali da će izrasti u sportski događaj prepoznatljiv u cijelom svijetu. Danas, kada se osvrnem na naše početke, shvaćam da sam s kolegama ostvario sve zacrtane ciljeve, napredujući iz godine u godinu, dajući cijelog sebe, volontirajući i radeći za dobrobit cijele zajednice - prisjetio se Liška, koji već 18 godina sudjeluje u izgradnji i nadogradnji danas već multifunkcionalnog skateparka. Bavio se tako dizajnom cjelokupnog poligona, izrađivanjem sprava i skakaonica, sudjelujući u svim potrebnim fizičkim poslovima i saniranju nepredviđenih problema u organizaciji. Kako kaže, nikada se nije osjećao kao šef, nego je uvijek htio biti samo dobar primjer drugim radnicima i volonterima, kojima je dokazivao da se samo “zaprljanim rukama” može doći do konkretnih rezultata.

- Iako je osječki skatepark danas gotovo savršen, uvijek ima mjesta za napredak i zasigurno ćemo ga još održavati i nadograđivati. Stoga se sada, kada imamo više ljudi zaduženih za različite poslove u organizaciji udruge, mogu posvetiti daljnjim ciljevima, odnosno formiranju centra i svojevrsnog trening-kampa za edukaciju mladih vozača (amatera) i za dodatni razvoj profesionalnih sportaša iz Osijeka i cijele regije - naglasio je Liška, podsjećajući da je BMX freestyle od ove godine i službeno olimpijski sport, čime se otvara prilika da Osijek postane regionalni referentni centar ekstremnog sporta.

Noa, Marko i Anita

Zdenko Liška uz stalno volontersko zauzimanje u udruzi “Pannonian” odlično balansira poslovnim i obiteljskim životom, pa tako nakon ispcrpljujućih smjena u kolima hitne pomoći uvijek pronalazi vremena za sinove Nou i Marka, dok mu supruga Anita uvijek daje potporu u svim životnim odlukama.

- Noa je više fokusiran na računalo i videoigre, ali je Mark, koji ima tek pet godina, već krenuo mojim stopama na BMX-u i već neustrašivo koristi skakaonice koje sam izgradio u skateparku. Supruga mi je uvijek najveća podrška i važan “korektor” mojih razmišljanja – ona sve vidi racionalnije i uvijek kada pomislim da pri organizaciji Pannonian Challengea ništa ne može poći po krivu, ona me podsjeti da budem oprezan - kaže Liška. Ističe kako je tek ovoga ljeta, nakon deset godina, uspio otići na more s obitelji, ne razmišljajući o organizaciji poznate manifestacije ekstremnog sporta, koja je održana u lipnju, a ne u kolovozu.

Ljubav kao motivacija

Na ostanak u rodnom gradu, utemeljen na radu, trudu i odricanju za neki viši cilj i buduće generacije, Lišku je motivirala ljubav – prema ekstremnom sportu, gradu na Dravi, prijateljima i, ponajviše, obitelji. Ističe brojne prednosti života u Osijeku, kao što su komunikacija, dostupnost i “usporen” život koji omogućava bavljenje i drugim stvarima osim poslom. No, ne može reći da nije pomišljao o odlasku iz Osijeka i Hrvatske, ponajprije zbog budućnosti svoje djece, ali je shvatio da mora početi od sebe samoga ako želi očekivati bilo kakvu promjenu u društvu. Analogijom je objasnio da zajednica može napredovati samo ako se svaki član pokrene i potrudi, tako je bilo i s Pannonian Challengeom – da nije toliko vremena i rada nesebično ulagano u njega, zasigurno ne bi bio tu gdje je danas, ponovno dočekujući Svjetski kup iduće godine i ostavljajući još mnogo mjesta za daljnji napredak. Marko Mandić

POJEDINAC

ZAJEDNICA ĆE NAPREDOVATI SAMO AKO SE SVAKI ČLAN POKRENE

Najčitanije iz rubrike