Osijek
U POVODU DANA GRADA

Dobitnici javnih priznanja Grada Osijeka za 2017.
Objavljeno 1. prosinca, 2017.
ZLATNA PLAKETA “GRB GRADA OSIJEKA” ZA ŽIVOTNO DJELO
DELIMIR REŠICKI

Ove je godine Odbor za dodjelu javnih priznanja Grada Osijeka odlučio uručiti javno priznanje Zlatna plaketa “Grb grada Osijeka” za životno djelo dugogodišnjem uredniku i novinaru Glasa Slavonije i uglednom književniku Delimiru Rešickom. U obrazloženju stoji kako je razlog tome jedinstveno ostvarenje u području književnosti i doprinos kulturi grada Osijeka. Ovaj je diplomirani kroatist rođen u Osijeku 1960., osnovno i srednjoškolsko obrazovanje završio je u Baranji, dok je fakultet pohađao u Osijeku. Još početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća počeo je objavljivati poeziju, prozu, književne kritike, medijsku publicistiku i esejistiku, a do danas je svojim pjesničkim, proznim i esejističkim tekstovima zastupljen u pedesetak antologija, pregleda i panorama hrvatske poezije i proze, kao i pregledima europskog i svjetskog pjesništva. Brojne su i nagrade kojima je struka ovjenčala njegov rad te je tako dvostruki dobitnik najvišeg državnog priznanja za književni rad, godišnje nagrade “Vladimir Nazor”, kao i “Kiklopa”, te međunarodno cijenjene nagrade “Hubert Burda Pres”, kao i brojnih drugih.

ZLATNA PLAKETA “GRB GRADA OSIJEKA”

Ove će godine javno priznanje “Grb Grada Osijeka” biti uručeno Valentu Turkoviću i Mateju Kasaču, te dvjema udrugama, kao i Centru za odgoj i obrazovanje “Ivan Štark.”

Grad Osijek na ovaj će način iskazati zahvalnost Valentu Turkoviću zbog izuzetnog doprinosa razvoju i unaprjeđenju novih i humanitarnih tehnologija. Ovaj inženjer elektrotehnike 2003. osniva Osječku udrugu korisnika bežičnih mreža Osijek Wireless, a odmah početkom migrantske krize 2015. organizira humanitarnu pomoć kojom omogućava migrantima pristup internetu. Stoga su Turković i njegov tim osvojili prvo mjesto za najbolju humanitarnu tehnologiju na prestižnoj europskoj konferenciji za tehnološke inovacije The Europeas.

Za izuzetan doprinos sportu grada Osijeka ove će godine dobiti poznati osječki nogometaš Matej Kasač, koji je od 1957. do 1969. bio nogometaš NK Osijeka, te je proglašem trećim naboljim strijelcem “bijelo-plavih” svih vremena, s postignutih 85 pogodaka. Od 1974. do 1978. bio je trener NK Osijeka, a trajno mjesto u antologiji osječkog nogometa osigurao si je kada je u sezoni 1976./1977. uveo momčad Osijeka u Prvu saveznu ligu bivše države.

Plaketu će dobiti i Udruga Osijek Software City za izuzetan doprinos razvoju tehničke kulture i IT sektora grada Osijeka. Potom Centar za odgoj i obrazovanje “Ivan Štark” za izuzetan doprinos u području obrazovanja djece i odraslih osoba s intelektualnim i drugim teškoćama u razvoju. Udruga za borbu protiv ovisnosti “Ne-ovisnost” priznanje će dobiti za izuzetan doprinos u području socijalne skrbi, prevencije ovisnosti, te rehabilitaciji i resocijalizaciji bivših ovisnika.

PEČAT GRADA OSIJEKA

Ovo priznanje ove godine ide u ruke pet zaslužnih Osječana i jednog kluba. Tako će Pečat Grada Osijeka dobiti Atletski klub “Slavonija Žito” za osobita ostvarenja na području sporta. U ovom klubu trenira 311 registriranih atletičara, a ove godine slavi 55 godina djelovanja. Upravo prošle godine Klub je proglašen najuspješnijim sportskim kolektivom grada Osijeka i Županije, a njegov član Ivan Horvat najuspješnijim sportašem grada i županije.

Za osobit doprinos sportu grada Osijeka priznanje će dobiti i mr. sc. Neđeljko Knežević, koji je od 1999. do 2003. bio predsjenik Hrvatskog kuglačkog saveza, a u dva je navrata proglašen i trenerom godine.

Za osobit doprinos u borbi protiv ovisnosti i resocijalizaciji bivših ovisnika Pečat Grada Osijeka primit će vlč. Ivan Jurić, koji je od 2002. duhovnik zajednice Cenacolo u Šarengradu, te je nadbiskupijski povjerenik za pastoral ovisnosti.

Osječanin Božidar Riba priznanje će primiti za osobit doprinos u obrani grada Osijeka za vrijeme Domovinskog rata. Kao predsjednik Kriznog štaba Riba je organizirao pripreme za obranu grada, a izravno je sudjelovao u stvaranju jedinica HV-a.

Za osobite zasluge u obrani grada Osijeka za vrijeme Domovinskog rata, te za doprinos prevenciji bolesti krvožilnog sustava priznanje se dodjeljuje i Ani Kovačić. Ona se još početkom Domovinskog rata priključuje obrani grada kao dragovoljac, a nositeljica je brojnih zahvalnica, odlikovanja, kao i spomenice Domovinskog rata. Jedan je od osnivača Udruge kardiovaskularnih bolesnika Osijek.

Za osobit doprinos njegovanju kulturne baštine i tradicijskih običaja Pečat će primiti Jozo Pavičić. Pavičić je, između ostaloga, i osnivač KUD-a Leopold i škole tambure.

Za osobite zasluge u obrazovanju odraslih, osposobljavanju i stručnom usavršavanju priznanje će primiti Petar Živković, koji je cijeli svoj radni vijek proveo na Belju kao andragog. Svojim radom svrstao je Belje među vodeća poduzeća u obrazovanju odraslih, s više od 2000 radnika koji su prošli neku vrstu edukacije. Priredila: N. Z. Eberhard

Najčitanije iz rubrike