Osijek
MAJA ŠTIMAC

Zagrepčanka koja je Osijek odabrala
Objavljeno 1. prosinca, 2017.

Pedijatrica Maja Štimac osjeća se pravom Osječankom, jer u Osijeku živi najveći dio svoga odraslog života, već 19 godina. Rođena je 1972. u Sisku, a odrasla je u Zagrebu. U Osijek je stigla s diplomom Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u KBC Osijek, gdje je dobila specijalizaciju iz pedijatrije. Svoga je supruga Damira Štimca upoznala, kaže, u vlaku, kojim je, kao i ona, putovao u Osijek iz Križevaca, na specijalizaciju iz radiologije. Oboje su ostali raditi u Osijeku, Damir kao spec. radiologije u KBC-u Osijek, dok je Maja, nakon više godina rada u istoj ustanovi, nedavno odlučila prijeći u pedijatrijsku ordinaciju u okviru Doma zdravlja Osijek.

Pitaju me često Zagrepčani: “Zašto Osijek, a ne Zagreb?” Kažem im, čak i da ne postoje drugi razlozi, dovoljan bi bio taj da živeći u Osijeku uštedim dva sata vremena svakodnevno u prometu. U Osijeku imam rodbinu jer mi je mama Osječanka, no ona se nakon studija nije vratila u Osijek. Ja sam to, na neki način, učinila umjesto nje. U Osijeku smo se Damir i ja vjenčali i dobili tri kćeri – kaže dr. Štimac.

Ponovno studentica

Iako drži kako je dobro izabrala kada je odabrala liječnički poziv, dr. Štimac nije dovoljno samo usavršavati se u struci. Zbog tog je odlučila iskoristiti mogućnosti cjeloživotnog obrazovanja koje nudi Sveučilište J. J. Strossmayera. Prvo je završila tečaj lutkarstva na kojem je otkrila kreativni svijet koji do tada nije poznavala. Poprilično ju je to obuzelo pa je, kad se otvorio specijalistički studij kreativnih terapija na Umjetničkoj akademiji, odlučila upisati se.

- Evo, završavam prvu godinu, izabrala sam dramaterapiju. Veliki mi je to izazov! Kako imamo obveznu kliničku praksu, počela sam raditi sa ženama koje su operirale rak dojke. Dakle, krenula sam s odraslima, no radit ću i s djecom. U kreativnim terapijama primjenom umjetnosti potakneš da podsvjesno iziđe u svjesno te da na kraju svega dođe do prepoznavanja onoga što te boli, što ti smeta, što ti izaziva tjeskobu... U tom promišljanju klijent sam dolazi do odgovora, možda ne baš u tom trenutku, ali u jednom se trenutku to dogodi – objašnjava dr. Štimac.

Ritam života

Prije nekoliko dana javno je održala i lutkarsku predstavu pred vrtićarcima koji su se okupili u Igraonici GISKO-a. Dr. Štimac sama je izradila sve lutke i scenografiju, uz pomoć svojih kćeri. Najstarija je i glumila s njom, druge su dvije svirale i bile tehnička podrška.

- Lutkarstvo i dramaterapija moj su flow. To je kad te obuzme tvoj rad i ne želiš da vrijeme stane, zaboraviš na sve ostalo – govori ozareno, s jednakom strašću kao kad govori o pedijatriji. Bila je kaže, dok je radila kao subspecijalist neonatolog u KBC-u, potpuno posvećena svome poslu, no nisu joj se sviđale okolnosti u kojima je radila nevezano uz medicinski posao. Odlučila je promijeniti radno mjesto i prešla je u DZO, no nije poželjela promijeniti grad, ili zemlju.

- Nekada sam mislila da ću se ipak vratiti u Zagreb. No, u Osijeku mi dan traje dva sata duže, što je za ženu koja ima zahtjevan profesionalni i privatni život itekako bitno. Osim toga, Osijek ima sve što nam je potrebno: dobre škole, knjižnicu, kazališta, kina, muzeje, galerije... A ako baš i poželiš nešto drugo, pa nije Zagreb na kraj svijeta! Ritam života drukčiji je kad imaš troje djece, a Osijek ti omogućuje da ne gubiš tempo – ističe.

Štedim vrijeme

Kada pak razmišlja o temi odlaska u inozemstvo, više ju zanima način rada. I ona i suprug bili su vani i vidjeli su kako se radi, a svako ljeto putuju po Europi s obitelji i znaju kako se ondje živi.

- No, jedno je biti negdje na godišnjem, a drugo je raditi ondje. U velikim europskim gradovima ostaje ti manje sati za obitelj pa se pitam što imam od tog života i od tog novca što ću ga zaraditi ako nisam s obitelji, ako ću kod kuće samo spavati. Ne osuđujem nikoga tko se odselio iz Osijeka, jer sigurno su imali opravdane razloge za to. No, mi smo zadovoljni ovdje. Osijek je vrlo dobar grad za obitelj - odlučna je dr. Štimac.

Jedna ju je profesorica iz Splita pitala koje godišnje doba najviše voli u Osijeku. “Ljeto”, odgovorila joj je.

- Drava je fantastična! Ne moraš otići na more da bi se isplivao, da bi uživao na pješčanim plažama. Tu su i bazeni u Kneževim Vinogradima, ma..., cijela je Baranja predivna, a tako blizu. Vidite koliko je mnogo razloga zašto vjerujem u Osijek. I zašto smo tu moja obitelj i ja - zaključuje dr. Štimac. Ivana Rab Guljaš

OKRILJE

OSIJEK JE VRLO DOBAR GRAD ZA OBITELJ

Možda ste propustili...

UDRUGA NE-OVISNOST KROZ EU PROJEKT OSIGURALA VLASTITE PROSTORE

Mišetić: Ovo će podići kvalitetu i razinu usluge našim korisnicima

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

Najčitanije iz rubrike